tomek_2 31.10.2007 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 1950: czy na schemacie mojej instalacji tam, gdzie wrysowales w kotle gazowym pompe i zawor trojdrogowy nie powinny byc one zamienione miejscami? bo w kotle junkersa na zasilaniu CO jest pompa, natomiast zawor trojdrog. na powrocie. I moze zmieni to w jakis sposob koncepcje poprawek? Podsylam ci jeszcze raz schemat tego kotla, zebys mogl zweryfikowac umiejscowienie zaworu 3d i pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 02.11.2007 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Podnosze watek i ponawiam zadane wczesniej pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 18.11.2007 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Problem grzania CO przez Junkersa podczas grzania cwu ustapil po zamontowaniu zaworu odcinajacego na powrocie z zasobnika do kominka - dokladnie w miejscu, gdzie inzynier z Makrotermu zalecal montaz zaworu elektromagnet. sprzezonego z pompa cwu kominka. Oczywiscie oprocz tego zaworu odc. zamkniete musza byc takze zawory na pompach. Takze pierwszy krok dokonany. Na pewno upada teza o niesprawnym zaworze trojdrogowym kotla ew. silowniku tego zaworu. Czy w tej sytuacji nasuwaja sie wam jakies sugestie, co do bledow w instalacji ew. przyczyn wystepujacego wczesniej objawu? Co teraz zrobic, zeby nie trzeba bylo za kazdym razem przy wlaczeniu kominka otwierac tych zaworow a po jego wygasnieciu ich zamykac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 22.11.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Czy sa na forum spece od C.O., ktorzy mogliby cos doradzic w obecnej sytuacji? Czy montowac ten zawor elektromagnetyczny z silownikiem na powrocie i pompie cwu w celu zautomatyzowania instalacji czy to niewiele pomoze w tej chwili? Jak pisalem wyzej, instalator kominka wstawil zawor odcinajacy na powrocie z zasobnika i ustalo grzanie CO podczas grzania cwu przez kociol gazowy - nadal jednak przelaczanie miedzy kominkiem a kotlem gazowym jest manualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.11.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 dostałeś receptę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 23.11.2007 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 1950 - wiem, ale wymysliles ja jeszcze wczesniej, zanim ustalona zostala przyczyna opisywanych problemow. Teraz wiadomo, ze lewy przeplyw odbywal sie droga przez powrot z zasobnika - myslalem, ze to moze w jakis sposob wplynac na twoja recepte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas_78 20.01.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Temat bardzo stary, ale w mojej kwestii nadal aktualny. Posiadam piec Junkers ZSB 14 3c jednofunkcyjny z zaworem trój drogowym. Całość wpięta w takim układzie : nie podłączyłem tylko ciepłej wody wychodzącej ze sprzęgła hydraulicznego do górnej wężownicy małego zbiornika cwu, gdyż bałem się, że nie będę miał wpływu na temperaturę pracy w tym zbiorniku. Nie chciałem też do końca sterować ręcznie tego zaworem. Problem jest w kwestii zasilania zbiornika CWU przez bufor lub kominek , jak wpiąć się do tego układu aby piec Junkersa , a zasadzie jego zawór trój drogowy pracował bez zakłóceń, a woda co i cwu nie mieszała się w układzie. schemat wyswietla sie nieczytelny duzy mozna zobaczyc tutaj: https://www.dropbox.com/s/4bgnxqx1om4xqpc/Zrzut%20ekranu%202013-12-16%2018.25.16.png Edytowane 20 Stycznia 2014 przez lukas_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 15.11.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Czy sa na forum spece od C.O., ktorzy mogliby cos doradzic w obecnej sytuacji? Czy montowac ten zawor elektromagnetyczny z silownikiem na powrocie i pompie cwu w celu zautomatyzowania instalacji czy to niewiele pomoze w tej chwili? Jak pisalem wyzej, instalator kominka wstawil zawor odcinajacy na powrocie z zasobnika i ustalo grzanie CO podczas grzania cwu przez kociol gazowy - nadal jednak przelaczanie miedzy kominkiem a kotlem gazowym jest manualne. Temat stary,ale u mnie pojawił się wczoraj identyczny Mam jednofunkcyjny kocioł junkersa który ogrzewa c.w.u oraz sporadycznie c.o Dom ogrzewam głównie kotłem na paliwo stałe Robiłem teraz modernizację kotłowni i do kotła węglowego został zamontowany zawór czterodrogowy z automatyką oraz podłączyłem do niego zasobnik c.w.u,bo wcześniej ciepłą wodę podgrzewał tylko kocioł gazowy Chciałem aby odbywało się to automatycznie,czyli żeby po wygaśnięciu kotła węglowego, bez ingerencji człowieka,kocioł gazowy podgrzał wodę w zasobniku kiedy spadnie jej temperatura I niby wszystko jest ok,ale tak jak u @tomka,podczas grzania ciepłej wody,kocioł grzeje również c.o @tomek,jeśli nadal tu zaglądasz,to napisz jak to rozwiązałeś, a może ktoś inny zaproponuje jakieś rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts