Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont generalny

Paput

Recommended Posts

Witam serdecznie

W niedalekim czasie stanę się właścicielem mieszkania w kamienicy 60m2 – co prawda dużo mniejszy kaliber niż dom no ale od czegoś trzeba zacząć

:)

W mieszkaniu trzeba zrobić generalny remont. Zaplanowałem sobie, że poprowadzę go w takiej kolejności:

Wymiana okien na okna PCV.

Ocena stanu ścian i skucie tynków (tam gdzie trzeba).

Elektryka.

Instalacja wodno-kanalizacyjna, gazowa.

Tynki i płyty k-g.

Założenie ościeżnic drzwi wew.

Wymiana drzwi zew.

Wymiana podłóg tam gdzie trzeba (są drewniane stropy).

Podłogowe ogrzewanie elektryczne w łazience (mata grzejna + termostat).

Rozprowadzenie rur i montaż centralnego ogrzewania (gazowe).

Gipsowanie

Klejenie płytek

Montaż drzwi wewnętrznych.

Malowanie.

Układanie paneli

Proszę o weryfikacje listy.

Dzieki za wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam

P.S. Archiwum forum przejrzane :wink:

Jeżeli jest to możliwe to zrezygnowałbym z wymiany drzwi zewnętrznych.

Paniętasz taki film Miłość Szmaragd i Krokodyl, a w szczególności tę scenę jak wychodzą z dżungli do starej odrapanej hacjendy.

Na dzień dobry rewolwer, a po wejściu full wypas.

Zalecam podobnie full wypas dopiero po wejściu, a na dzień dobry wymalować olejnicą, najlepiej odwieczny orzech, żeby była tak fuj jak w pozostałych drzwiach na klatce schodowej.

Taki wystrój nie kusi...

Zastanowiłbym się nad nidą w starej kamienicy patrz insekty.

Jeżeli jesteś za to czy nie warto obniżyć sobie metrażu poprzez ocieplenie ścian pod nidą?

Odpadają koszty kucia, wszystkie instalacje między ścianą a nidą, ale tracicie na m kw.

PS 1. Zmiany i remont instalacji gazowej wymagają pozwolenia na budowę.

PS 2. Nie jestem pewien czy takiego remontu nie powinieneś zgłosić w swojej gminie (Okna). Zagrożenia są dwa - kamienica jest zabytkiem i wszelkie prace należy wykowywać za zgodą i pod nadzorem konserwatorskim (przeciągnięcie w czasie), jak nie zgłosisz, a zrobi za ciebie to ktoś inny to bedziesz miał samowolę na zabytku (serdecznie nie polecam). Tylko nie wpisuj gazu, ja wpisałem i na pierwsze zgłoszenie remontu dostałem odmowę na gaz. Gaz osobnym projektem i osobną budową.

twój plan zweryfikuje życie, robisz to pirwszy raz bo pewno nieacznij od prac które wymagają weyżucania najwięcej gruzu, reszta sama się ustali

Nie bardzo rozumię co napisałeś - literówki ;)

Ale jakiś plan i kosztorys muszę przecież mieć. Zawsze idziesz na żywioł? ;)

Podnoszę temat może ktoś coś podpowie.

Pozdrawiam

w przypadku remontu starego budynku niestety i tak idzie się na żywioł, chyba że remontem nazywamy wyburzenie starego budynku i postawienie nowego to wtedy można w miarę dokładnie zaplanować.

Jak kupiłem swój domek to chciałem wymienić jedynie rury c.w.u. a jestem juz drugi rok w trakcie wymiany wszystkiego prócz dachówek, więźby i ścian zewnętrznych. Tyle miałem niespodzianek :roll:

przed byciem wściekłym na siebie ratuje mnie jedynie fakt że wartość nieruchomości obecnie warta jest pięć razy tyle ile za nią dałem :D

Na żywioł przestałem iść dopiero po skuciu tynków i usunięciu wszelakich starych instalacji. Teraz mam plan i mogę się go trzymać bez obaw że będą (większe) niespodzianki.

radzę ci tak jak Zby5 - najpierw wyrzuć gruz ze ścian - potem będziesz mógł myśleć :)