radek007 28.07.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Przymierzam sie do budowy malego blizniaka. Szukam teniej metody szybkiego budowania. Z tego co udało mi sie dowiedziec dość tanie są domy z drewna (system szkieletowy). Podobno za 1200 zł z metr można wybudować dom gotowy (bez białego itd.). teraz pojawił sie pomysł na keramzytbeton. Niejaka firma Praefa z Warszawy buduje dość tanio (tak twierdzą i sdzybko). Jeżeli ktoś moxe się podzielić opieniami o domkach drewnianych lub keramzytowych - jak sie mieszka, czy budowa była droga (cena brutto za metr) i koszty eksploatacji - będę zobowiązany. przy okazji czy ktoś wie coś na temat ogrzewanych fundamentów legalett? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.07.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Właśnie mi taki Legalett robią, w piątek zalewamy betonem - opinie za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość [email protected] 29.07.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 a ile cię kosztował metr2? bo ja trochę odpadłam przy mojej parterówce, a wcale nie jest taka duża. 200-300pln to niemało. dawali upusty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 29.07.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Koszty Legalettu wyglądają tak: 1. za system. Czyli projekt, styropian, zbrojenia, rury, kształtki, agregat grzewczy itp. Za 108 m2 powierzchni płyty dałem brutto 20 k 2. za inne materiały. Tutaj wszystko zależy od tego ile ich trzeba i za ile je kupisz. Trzeba beton B20 i pospółkę na podsypkę. U mnie było niestety DUŻO a nawet BARDZO DUŻO pospółki... ponad metr grubości - a wszystko to zależy od kształtu działki i gruntu pod spodem, Legalett wymaga min. 20 cm podsypki, a ja musiałem podnieść dom i miałem glinę pod spodem, trzeba było dać tyle podsypki żeby glina poszła poniej głębokości przemarzamia ( u mnie 120 cm) 3. za robociznę. U mnie ekipa z Legalettu układa go za ok. 40 złotych/m2Ale wcześniej inna ekipa zrobiła podsypkę i drenaż opaskowy i kosztowało to 4 k za robotę. Kalkulacja: 20 k system, 8.5 k robota, ok 5 k beton i pospółka. Razem 34 k. Gdybym miał łatwiejszy grunt, byłoby jakieś 30 k Za to mam płytę na której od razu położę podłogę (wylewki i izolacji już nie muszę robić) i system grzewczy parteru, współpracujący z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.08.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Praefa w efekcie końcowym wychodzi drogo poczytaj na forum. Podobno za 1400 można wybudować z bloczków czy pustaków z keramzytu z izolacją w niecałe dwa miesiące spotkałem sie z czym takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.08.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Czasowo to wygląda tak: postawienie ścian parteru niedużego domku z płyt Praefa, 1 dzieńwymurowanie ich z bloczka BK, 1 tydzień. Ściany z BK trzeba potem otynkować od wewnątrz, kolejny tydzień - ale te roboty można robić równolegle np. z elewacją. No i musi to potem miesiąc schnąć. Ale w tym czasie też można robić co innego. W sumie straty czasu zerowe, zwłaszcza że będę musiał czekać aż mi zwiąże beton w stropie filigran. Po dotychczasowych doświadczeniach moja opinia jest taka: Jeśli Praefa ma cokolwiek przyspieszyć, to nie może być rozwiązań pośrednich typu filigran i drewniane ściany kolankowe. Cały dom w systemie, czyli ściany parteru, poddasza, kolankowe, szczytowe, działowe i strop Praefa - jest to do zmontowania w 2 dni. Co do Legalettu, "cykl produkcyjny" u mnie wyglądał tak: - przygotowanie terenu 3 dni - układanie systemu 4 dni - zalanie 1 dzień - polewanie betonu - tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts