Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

keramzyt czy drewno??? z czego budwac

Recommended Posts

Przymierzam sie do budowy malego blizniaka. Szukam teniej metody szybkiego budowania. Z tego co udało mi sie dowiedziec dość tanie są domy z drewna (system szkieletowy). Podobno za 1200 zł z metr można wybudować dom gotowy (bez białego itd.). teraz pojawił sie pomysł na keramzytbeton. Niejaka firma Praefa z Warszawy buduje dość tanio (tak twierdzą i sdzybko). Jeżeli ktoś moxe się podzielić opieniami o domkach drewnianych lub keramzytowych - jak sie mieszka, czy budowa była droga (cena brutto za metr) i koszty eksploatacji - będę zobowiązany.

przy okazji czy ktoś wie coś na temat ogrzewanych fundamentów legalett?

Koszty Legalettu wyglądają tak:

1. za system. Czyli projekt, styropian, zbrojenia, rury, kształtki, agregat grzewczy itp. Za 108 m2 powierzchni płyty dałem brutto 20 k

2. za inne materiały. Tutaj wszystko zależy od tego ile ich trzeba i za ile je kupisz. Trzeba beton B20 i pospółkę na podsypkę.

U mnie było niestety DUŻO a nawet BARDZO DUŻO pospółki... ponad metr grubości - a wszystko to zależy od kształtu działki i gruntu pod spodem, Legalett wymaga min. 20 cm podsypki, a ja musiałem podnieść dom i miałem glinę pod spodem, trzeba było dać tyle podsypki żeby glina poszła poniej głębokości przemarzamia ( u mnie 120 cm)

3. za robociznę. U mnie ekipa z Legalettu układa go za ok. 40 złotych/m2

Ale wcześniej inna ekipa zrobiła podsypkę i drenaż opaskowy i kosztowało to 4 k za robotę.

Kalkulacja: 20 k system, 8.5 k robota, ok 5 k beton i pospółka. Razem 34 k. Gdybym miał łatwiejszy grunt, byłoby jakieś 30 k

Za to mam płytę na której od razu położę podłogę (wylewki i izolacji już nie muszę robić) i system grzewczy parteru, współpracujący z kominkiem.

• 2 weeks później...

Czasowo to wygląda tak:

postawienie ścian parteru niedużego domku z płyt Praefa, 1 dzień

wymurowanie ich z bloczka BK, 1 tydzień.

Ściany z BK trzeba potem otynkować od wewnątrz, kolejny tydzień - ale te roboty można robić równolegle np. z elewacją. No i musi to potem miesiąc schnąć. Ale w tym czasie też można robić co innego.

W sumie straty czasu zerowe, zwłaszcza że będę musiał czekać aż mi zwiąże beton w stropie filigran.

Po dotychczasowych doświadczeniach moja opinia jest taka:

Jeśli Praefa ma cokolwiek przyspieszyć, to nie może być rozwiązań pośrednich typu filigran i drewniane ściany kolankowe.

Cały dom w systemie, czyli ściany parteru, poddasza, kolankowe, szczytowe, działowe i strop Praefa - jest to do zmontowania w 2 dni.

Co do Legalettu, "cykl produkcyjny" u mnie wyglądał tak:

- przygotowanie terenu 3 dni

- układanie systemu 4 dni

- zalanie 1 dzień

- polewanie betonu - tydzień