Wojtek Karzyński 26.09.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam. Mam małą zachwostkę. Będę miał dość spory ogród, ale odchodzi on lekkim spadkiem od strony drogi w stronę domu. I teraz pytanie do znawców. Czy lepiej nawieźć ziemię do poziomu drogi (wyjdzie chyba tego od groma) czy lepiej wyrównać działkę do poziomu domu?Działka ogrodzona jest płotem z podmurówką, więc chyba nie powinno podlewać i spływać od strony drogi.Dla jasności dołączam schemat.http://images30.fotosik.pl/89/b755128bf4d97be6m.jpgPozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 26.09.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Właśnie identyczny przypadek mam u siebie. Szkoda że tak mało podnosłem dom, można było więcej i wtedy wyrównywanie terenu miało by jakiś sens. Teraz gdyby podnieśc do poziomu drogi to woda wleje sie do domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 28.09.2007 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.09.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witaj. Mam analogiczną sytuację, z tym że spad mam większy niż Ty i ciągnie się w zasadzie przez całą działkę... z tym, że od wysokości domu juz łagodnieje. Zdecydowaliśmy, że tak to zostawimy i nic nie będziemy nadsypywać bo faktycznie koszty by nas zjadły, a tym bardziej że dom nie jest podniesiony na bloczkach ponad poziom od drogi. Sytuacja nasza jest o tyle dobra, że naokoło domu mamy zrobiony drenaż który odprowadza wode w czasie deszczów, a także droga jest zrobiona z leciutkim spadkiem w drugą stronę i to w przeciwną stronę woda deszczowa zlatuje do rowu melioracyjnego. Moim zdaniem jeśli masz dobrze rozwiazaną sprawę odprowadzania deszczówki to nie wiem czy jest sens ładować się w koszty i podnosić teren....no, chyba że masz tego spadku niewiele i Cię to gnębi . Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 28.09.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam. Mam małą zachwostkę. Będę miał dość spory ogród, ale odchodzi on lekkim spadkiem od strony drogi w stronę domu. I teraz pytanie do znawców. Czy lepiej nawieźć ziemię do poziomu drogi (wyjdzie chyba tego od groma) czy lepiej wyrównać działkę do poziomu domu? Działka ogrodzona jest płotem z podmurówką, więc chyba nie powinno podlewać i spływać od strony drogi. Ja bym wolał w miarę możliwosci dosypać ziemięALE: A jak wyrównasz do poziomu domu to np. ziemia nie "wejdzie" Ci drzwiami do domu? Ile masz cm podmurówki tzn. możliwości podsypania, a ile chciałbyś?. Tzn gdzie masz punkt zero budynku? Inna sprawa ze przy ewentualnym następnym remoncie drogi nawierzchnia i tak pójdzie ze 30 cm do góry i wtedy całe nasypywanie na nic. U mnie niwelacja terenu zaęła koparce 3 dni i wiele osób pukało sie w głowę że szkoda na to kasy. Dziś z tej decyzji jestem bardzo zadowolony i nie mam problemu z niedogodnosciami związanymi z nierównościami terenem. Dobrze sie zastanów i zrób to od razu żebyś później znowu nie rozgrzebywał terenu wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts