Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drogie kotły olejowe - czy warte swojej ceny????

Recommended Posts

Gość Krarafek

Dołączam do pytania. Sam celuję w stronę Buderusa. Oglądałem na targach kocioł olejowy i wygląda na warty ceny. Ale jak jest naprawdę?? Czy cena wyższa o 30% o innych producentów jest warta do zapłacenia?? Czekama na opinie użytkowników. Przecież Buderus reklamuje się że ich kotłowni olejowych montuje sie u nas najwięcej. Wiec czekam na wiele opini.

Pozdrawiam

KIER

No właśnie Zedgrajewo, który był lepszy. Wreście znalazlem kogoś kto ma kociol Brotie. Moj instalator mocno namawia mnie na ten kociol, a w Polsce niewiele osób, nawet z branzy, o nim slyszalo. Podobno w Niemczech jest bardzo popularny. Juz byłem do niego mocno przekonany, ale dowiedzialem sie ze jest stalowy, a do oleju podobno lepiej jak jest zeliwny (za wzgledu na trwałość), tylko nie wiem jak bardzo to jest istotne.

Tak, warto kupować rzeczy dobre. Z reguły są jednak droższe. Mam Buderusa wraz z zasobnikiem CW. Zapominasz o kotłowni. Trzeba jednak polować na promocje i wykłócać się o cenę, wówczas naprawdę można kupić relatywnie tanio. :D

Lelu!! Mam do ciebie kilka pytań:

1. Jakiej mocy jest kocioł

2. Jakiej pojemności zasobnik, ile ludzi stanowi twoja rodzina i czy nie narzekasz na zbyt małą pojemnośc zasobnika

3. Ile średnio w roku zużywa oleju (przy jakiej powierzchni domu i czy to jest nowy budynek)

4. Jak z przeglądami kotła , ile kosztują itp.

5. Czy miałeś z nim problemy.

6. Ile dostałeś rabatu na kocioł>

Dzięki serdecznie za odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam KrasnaLL

Mój 8 letni BROETJE miał lepsze parametry i to całkiem znacznie a dodtkowo dużo cichszy. Pomimo iż jest stalowy to na palenisku nie widać śladów zużycia, nie jest to zwykła stal wygląda jak żeliwo. Przeciwległa do palnika ścianka wyłożona jet szamotem. http://www2.broetje.com.pl/index2.html

Do KrasnaLLa:

Przepraszam Cię, ale ale mój głos dotyczył bardziej problemu dobry i drogi, a nie paliwa, chociaż parę rzeczy może być przydatnych i dla Ciebie.

1. Eksploatuję kocioł gazowy o mocy 28 kW.

2. Ogrzewam powierzchnię 200 m2 (kubatura ok. 600 m3).

3. zasobnik 160 l dla 4-ch osób- wystarczający.

4. od ceny "fabrycznej" dostałem rabat 15% + 2 grzejniki, parę zaworów. Zakup realizowałem w maju.

5. Kotłownię eksploatuję 4 sezon.

6. Przegląd serwisowy 1 raz w roku. Cena ok 120 zł.

Dzieki Lelu za wszystkie informacje. Chyba definitywnie przekonałeś mnie do zakupu Buderusa. ale to topiero w przyszłym roku. Jedna firma z Opoczna zaoferowała mi 22% rabatu + 4 grzejniki gratis a na resztę grzejników rabat 30%. Mam jeszcze jedno pytanie ile twój kocioł spala w ciągu raku paliwa (c.o + woda).

Pozdrawaim

KrasnaLL

W sprawie zużycia odpowiem Ci, jak wróci moja księgowa (małżonka). Jakościowo, to oceniam to tak, każda modernizacja domu, bądź instalacji powoduje spadek zużycia paliwa. Mam stary dom, ale już bardzo poważnie uwspółcześniony. Kolejno: zmieniłem okna i ociepliłem stopy, zmieniłem kotłownię, w tym zastąpiłem piece przepływowe w dwóch łazienkach jednym zasobnikiem CW. W tym roku ocieplam elewację (przy oazji jej zmiany). Zużycie gazu spadło od czasów najprymitywniejszych dwukrotnie. Po tegorocznym remoncie spodziewam się już nie spadku zużycia, ale podwyższenia temperatury zimą.

Gość Menel
Moim zdaniem jak ktoś juz wybudował dobrze ocieplony dom to nie warto inwestować w drogi kocioł, ponieważ nie bedzie żadnego pożytku z elektroniki w kotle ponieważ "ciepły" dom nie potrzebuje dużo energii.

A ja się zgadzam. Jeśli ktoś zainwestował w ciepły dom i zużywa energi za 1000 zł to nie musi iść w drogi kocioł. Niech będzie on miał nawet 30 % mniejsze zużycie. To jest sprawa podejścia do budowania. Inwestujemy przy ociepleniu, oknach i wentylacji mechanicznej lub o kosztach eksploatacji przypominamy sobie na etapie kotłowni.