Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE KW NA PLAC BUDOWY

Gość

Recommended Posts

U mnie było tak:

zamówiłem 3 fazy - 10 kW na budowę

zapłaciłem dla ZE ok 140 złotych

i musiałem wynająć firmę która za 1800 PLN fizycznie wykonała to przyłącze, tzn. postawiła na działce słup, przeciągnęła kabelek (ok. 30 m) , zamontowała skrzynki, licznik, gniazdka itp to co tam trzeba. Cena jest wraz z materiałem.

Gość grzes z krak

Na plac budowy to w zupelnosci wystarczy 4-6 KW Inna rzecz ze do domu zamieszkalego potrzebna jest moc ok 15-20 KW. A ZE odlicza to co juz sie wplacilo wiec jezeli teraz zamowi sie wieksza moc to przy podpisywaniu umowy bedziesz mniej placic o te kilowaty ktore sa juz na placu budowy. Mozna to potraktowac jakby inwestycje oprocentowana na Twoja korzysc. Bo co roku kazdy kilowat jest drozszy w ZE.

Mam pytanie te 10 KW kosztowalo tylko 140 zł?????

czyli 1KW = 14 zł?? cos mi tu nie pasuje.

Ja placilem za 1 KW ok 95 zł mialo byc napowietrznie ale ostatecznie placilem 115 zl/kw bo zrobili kabel ziemny co mi bardzo odpowiada bo nie nawidze slupow.

Gość Grzes z krak

Nie prawda. Wlasnie ze zalezy. Jezeli jest to przylącz napowietrzny wowczas jest taniej jezeli kabel podziemny to jest drozej.

Przynajmniej jest tak u nas tzn ZE Kraków. I ja nic na to nie poradze.

Cale szczescie ze roznica nie jest jakas strasznie duza chociaz to zawsze jest ok 100-150.

Gość gzres z krak

no tak ale w momencie zalozenia licznika na plac budowy musiales im juz cos zaplacic za kazdy KW ktore ci przyznali chyba ze u was sa inne zasady ze placisz calosc pozniej przy podpisaniu umowy na podlaczenie stale.

ale lepiej wychodzi juz teraz zaplacic za czesc bo co roku jest drozej. a zapewne na stale to bedziesz podlaczac za rok lub dwa.

W Będzińskim Zakładzie Energetycznym opłata abonamentowa za przyłącze tymczasowe na plac budowy nie zależy od wielkości zapotrzebowania na energię (taki ustęp w przepisach aby nikt nie zauważył, rozróznienie opłat obejmowało chyba tylko podmioty gospodarcze). Zatem warto złożyć wniosek z zapotrzebowaniem na energię takim jakie jest przewidywane docelowo. Wówczas w skrzynce tymczasowej jak i docelowej wykorzystamy te same bezpieczniki. Nie wiem jak jest w innych regionach polski, ale warto się zapytać czy opłata abonamentowa zależy od zapotrzebowania. I radzę przeczytać dokładnie regulamin.

Aby ułatwić wybór przyłącza przedstawię następującą tabelkę.

Wysokości mocy wynikające z wielkości posiadanych zabezpieczeń przedlicznikowych podane są w poniższej tabeli:

Zabezpieczenie - zasilanie jednofazowe - zasilanie trójfazowe

[ A ] - Moc [ kW ] - Moc [kW ]

10 - 2,2 - 6,6

16 - 3,5 - 10,5

20 - 4,4 - 13,2

25 - 5,5 - 16,5

32 - 7,0 - 21,0

40 - --- - 26,4

Dla domów jednorodzinnych za standardowe zabezpieczenie przyjmuje się 25A.