Gość 28.07.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 ZAMIERZAM WYSTĄPIĆ O PODŁĄCZENIE PRĄDU NA PLAC BUDOWY ,ALE NIE WIEM O ILE ,BĘDZIE PODŁĄCZONA BETONIARKA 150 I COĆ JESZCZE LEKKI SPRZĘT I NAPISZCIE CO NALEŻY DO MNIE ,A CO DO ZE POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.07.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 U mnie było tak:zamówiłem 3 fazy - 10 kW na budowęzapłaciłem dla ZE ok 140 złotychi musiałem wynająć firmę która za 1800 PLN fizycznie wykonała to przyłącze, tzn. postawiła na działce słup, przeciągnęła kabelek (ok. 30 m) , zamontowała skrzynki, licznik, gniazdka itp to co tam trzeba. Cena jest wraz z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 29.07.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Ja bede mial 13kW. ZE ustawia mi skrzynke w granicy a ja lub firma wynajeta robi skrzynke na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grzes z krak 29.07.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Na plac budowy to w zupelnosci wystarczy 4-6 KW Inna rzecz ze do domu zamieszkalego potrzebna jest moc ok 15-20 KW. A ZE odlicza to co juz sie wplacilo wiec jezeli teraz zamowi sie wieksza moc to przy podpisywaniu umowy bedziesz mniej placic o te kilowaty ktore sa juz na placu budowy. Mozna to potraktowac jakby inwestycje oprocentowana na Twoja korzysc. Bo co roku kazdy kilowat jest drozszy w ZE. Mam pytanie te 10 KW kosztowalo tylko 140 zł?????czyli 1KW = 14 zł?? cos mi tu nie pasuje. Ja placilem za 1 KW ok 95 zł mialo byc napowietrznie ale ostatecznie placilem 115 zl/kw bo zrobili kabel ziemny co mi bardzo odpowiada bo nie nawidze slupow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 29.07.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Opłata przyłaczeniowa nie zalezy od rodzaju linii. Po prostu w "miedzyczasie (czerwiec 2002) " była podwyżka i dlatego zapłaciłeś ok. 120 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Grzes z krak 29.07.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Nie prawda. Wlasnie ze zalezy. Jezeli jest to przylącz napowietrzny wowczas jest taniej jezeli kabel podziemny to jest drozej.Przynajmniej jest tak u nas tzn ZE Kraków. I ja nic na to nie poradze.Cale szczescie ze roznica nie jest jakas strasznie duza chociaz to zawsze jest ok 100-150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 29.07.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Nawet niecałe 140. Tyle zapłaciłem dla ZE za umowę przyłączeniową na plac budowy. Około 1700 będzie za to kosztować umowa stała, na 20 kW - cena była niecałe 90 za kilowat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gzres z krak 29.07.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 no tak ale w momencie zalozenia licznika na plac budowy musiales im juz cos zaplacic za kazdy KW ktore ci przyznali chyba ze u was sa inne zasady ze placisz calosc pozniej przy podpisaniu umowy na podlaczenie stale.ale lepiej wychodzi juz teraz zaplacic za czesc bo co roku jest drozej. a zapewne na stale to bedziesz podlaczac za rok lub dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 29.07.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 W Będzińskim Zakładzie Energetycznym opłata abonamentowa za przyłącze tymczasowe na plac budowy nie zależy od wielkości zapotrzebowania na energię (taki ustęp w przepisach aby nikt nie zauważył, rozróznienie opłat obejmowało chyba tylko podmioty gospodarcze). Zatem warto złożyć wniosek z zapotrzebowaniem na energię takim jakie jest przewidywane docelowo. Wówczas w skrzynce tymczasowej jak i docelowej wykorzystamy te same bezpieczniki. Nie wiem jak jest w innych regionach polski, ale warto się zapytać czy opłata abonamentowa zależy od zapotrzebowania. I radzę przeczytać dokładnie regulamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 29.07.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Aby ułatwić wybór przyłącza przedstawię następującą tabelkę. Wysokości mocy wynikające z wielkości posiadanych zabezpieczeń przedlicznikowych podane są w poniższej tabeli: Zabezpieczenie - zasilanie jednofazowe - zasilanie trójfazowe[ A ] - Moc [ kW ] - Moc [kW ] 10 - 2,2 - 6,6 16 - 3,5 - 10,5 20 - 4,4 - 13,2 25 - 5,5 - 16,5 32 - 7,0 - 21,0 40 - --- - 26,4 Dla domów jednorodzinnych za standardowe zabezpieczenie przyjmuje się 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts