Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, że doświadczony instalator systemów wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła powinien to wiedzieć i zaprojektpwać jak należy,ale teoria teorią, a życie życiem...

Wiec jak powinna wyglądać wentylacja mechaniczna w przypadku pomieszczenia gospodarczego (będzie tam pralka, być może będzie tam rozwieszane od czasu do czasu niewielkie pranie) i wiatrołapu (błoto wnoszone z dworu i wilgotne ubrania). Gdzie i jakie powinny być kratki nawiewne/wywiewne. Co z ogrzewaniem tych pomieszczeń - jest sens?

https://forum.murator.pl/topic/87953-wiatro%C5%82ap-pomieszczenie-gospodarcze-a-wentylacja-reku/

Oba pomieszczenia to pomieszczenia tzw. brudne czyli wywiewy. Czy ogrzewać ? wiatrołap tak, dobrze sprawdza się podłogówka bo buty i błotka wysychają szybko choć przy małe powierzchni podłogi może nie utrzymywać wystarczająco wysokiej (chcianej) temperatury. Pralnia to już kwestia warunków jakie tam chcesz mieć. Skoro mała suszarnia to lepiej mieć taką możliwość.

Oczywiście zakładając wymuszony przebieg strumienia powietrza z pomieszczeń ciepłych/czystych do tych brudnych to możemy zakładać jakieś minimalne dogrzewanie tych brudnych ale w praktyce różnica temp. nie jest duża a i strumień zbyt mały, więc raczej tylko lekko wspomoże proces utrzymania temp.

ja w pomieszczeniu gospodarczym daję wyciąg i daję też grzejnik.

Będzie w nim pralka i reku.

Tylko zastanawiam się, czy muszą być szczelne drzwi między pom. gosp. a kuchnią (też wyciąg)? Kuchnia sąsiaduje właśnie z pom. gosp.

Boję się, że np. przy nieszczelnych drzwiach będzie tak zwany podwójny wyciąg, czy coś takiego. A z kolei na szczelne drzwi nie mam miejsca. Myślałem o drzwiach przesuwanych. Może jakoś ograniczyć intesywność wyciągu w pom. gosp.?

Co tym sądzicie?

U mnie w pralni, w łazienkch, kuchni, wiatrołapie, spiżarni w garderobie są wyciągi. Większość tych pomieszczeń jest ogrzewana albo podłogówką albo grzejnikami. Reszta pomieszczeń ma nawiewy powietrza.
no tak masz rację :lol:

nie pomyślałem o tym.

Także drzwi nie muszą być szczelne, ale w takim razie ograniczać wyciąg w pom. gosp. czy nie?

Ale ograniczyć w stosunku do czego ? przecież musisz dostarczyć min. tyle powietrza co wyciągasz sumarycznie, jak ustawisz 70m3 kuchnia i 15m3 pomieszczenie do dostarczyć musisz 85m3 minimum, żeby nie było podciśnienia a najlepiej ciut na górkę.

Witam

Problem był mocno drążony.

Jeżeli się da (a zwykle tak) to daję wentylację zrównoważoną ( i mały nawiew i mały wywiew) we wiatrołapie, garażu i pralni.

Sto powodów.... Wszystkie ogadane....

Można powtórzyć argumenty...

Trzeba?

Adam M.

adam_mk napisał:

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 9:02 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Witam

Problem był mocno drążony.

Jeżeli się da (a zwykle tak) to daję wentylację zrównoważoną ( i mały nawiew i mały wywiew) we wiatrołapie, garażu i pralni.

Sto powodów.... Wszystkie ogadane....

Można powtórzyć argumenty...

Trzeba?

Adam M.

co znaczy mały nawiew i wywiew?

To czyli dawać np. w małym pom. gosp.(5m2) nawiew i wywiew? :o

To kwestia związana z przeznaczeniem pomieszczenia/rodzajem drzwi.

Jak uszczelkowe i z progiem lub jak pomieszczenie ma być buforem dla reszty (wiatrołap) to wtedy i nawiew i wywiew.

Z rozgałęzienia jakiegoś większego kawałka rury lub cienką rurką.

Adam M.

U mnie w pralni, w łazienkch, kuchni, wiatrołapie, spiżarni w garderobie są wyciągi. Większość tych pomieszczeń jest ogrzewana albo podłogówką albo grzejnikami. Reszta pomieszczeń ma nawiewy powietrza.

U siebie daję podobnie. Zastanawiam się tylko czy w garażu nie dać zupełnie niezależnej wentylacji.

Tez mam dylemat z garazem. W sumie nieogrzewany ale dobrze ocieplone sciany zewnetrzne i od wewnetrznej strony (sciana sasiadujaca z salonem) tez izolacja, podloga/posadzka -styropian 2x10cm a pod spodem zwirek na GWC. To bedzie blizniak stykajacy sie garazami wiec tak naprawde tylko drzwi garazowe i tyl bedzie stykal sie z "powietrzem" zewnetrznym. Moze ac tataj zwykla kratne w scianie z przodu i z tylu garazu? Tyl mam od zachodu wiec przewiew bedzie na pewno. w srodku garaz bedzie jeszcze z dlugosci przedzielony scianka z otworem drzwiowym (bez drzwi) to nie bedzie "przeciagow i naglego ochladzania pomieszczenia.

Co o tym sadzicie?

Pzdr.

Co byś nie zrobił, postawiłeś zimny garaż. Będzie się mocno wychładzał, bo w takim układzie musi.

Wewnątrz będzie prawie tyle ile na zewnątrz.

Adam M.