Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o radę - szambo a studnia sąsiada.

izbuj

Recommended Posts

Witam,

proszę o radę za względu na przykrego sąsiada i zaistniałą sytuację. Działkę zakupiłam od gminy (!),projekt został dostosowany do warunków miejscowych przez architekta i zaakceptowany przez starostwo itp. Budowa szła ok aż do momentu wykonania szamba (atesty, gwarancja itp). Okazało się, że sąsiad ma przy płocie studnię (ok 3-4metrów od szamba), jako jedyny z ulicy nie korzysta z wodociągów (bo ta woda gorsza), sam puszcza szambo do rowu i w ogóle nic mu się nie podoba:( O istniejącej studni nie wiedziałam do czasu...On straszy nadzorem,nie oddaniem budynku i macha pisemkami. Szamba nie ma za bardzo gdzie przenieść - działka jest wąska, wjazd z drugiej strony (wąziutki).Kto zawinił?Co ja mogę zrobić w tej sytuacji?Dodam, że studnia nie jest czyszczona itp. i starostwo nie wystosowało do tego sąsiada pisma o zgodę przed rozpoczęciem naszej budowy. Bardzo proszęo opinię ekspertów i nie tylko:) Pozdrawiam

zaczęłabym od sprawdzenia w gminie albo w przedsiębiorstwie wodociągowo-kanalizacyjnym czy sąsiad nie ma obowiązku podłączenia się do wodociągu w ulicy, to chyba wynika z prawa wodnego :-? , a może gmina podjęła jakieś uchwały

może ci się przydadzą te przepisy

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20010720747&type=3&name=D20010747Lj.pdf

Dziekuje za odpowiedz i linka - szambo juz jest, ja dowiedzialam sie o studni dopiero jak wykonalismy roboty (sasiad wyskoczyl z krzykiem). A studnia owszem jest-na kazdej mapce (obok szamba), a pod tym wszystkim pieczatki akceptujace ze starostwa, z gminy, od projektanta... Glupia sytuacja, bo ja nieczuje sie jakbym cos zaniedbala - wszystko wykonuje w zgodzie z projektem.A przeciez ktos 'kompetentny' sie pod tym podpisal!

to coś chyba nie tak

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§ 31. 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m,

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.

ja nie wiedzialam o tej studni (ktora nie spelnia wymogow odleglosci od granicy dzialki), a szambo wyraznie zaznaczone na mapach, pod ktorymi podpisala sie gmina, starostwo itp. To oni chba powinni umiec czytac mape?!?Dlaczego ja mam teraz placic (a nie mam zamiaru) za czyjes bledy?

domyślam się że nie wiedziałaś, od tego jest projektant i urzędnicy

może zrób tak - oczywiście nie używaj szamba bo ludzi potrujesz

- zrób wszystko/w miarę polubownie/ żeby sąsiad napisał skargę, może wtedy wyjść sprawa wody w studni, jej stan itp. i samej studni

§ 26.ww rozporządzenia

3. W razie braku warunków przyłączenia sieci wodociągowej i kanalizacyjnej działka, o której mowa w ust. 1, może być wykorzystana pod zabudowę budynkami przeznaczonymi na pobyt ludzi, pod warunkiem zapewnienia możliwości korzystania z indywidualnego ujęcia wody..

a wodociąg jest

dlatego napisałam pierwszy post bo mw się domyśliłam

i uprzedź też projektanta że oddasz sprawę do sądu, powinien wszystko załatwić i zapłacić,

wg obecnych przepisów

Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki
pod warunkami a szamba chyba wtedy nie było

ale jakie przepisy obowiązywały kiedy budował studnię wyjdzie przy jego skardze