Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowi budowniczy

marnia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ooooo żesz.... ale puchy. :roll: :wink:

Zniknęłam na jakiś czas, bo naprawiałam swoje zdrowie. Byłam w szpitalu, na zabiegu chirurgicznym :( i jakoś nie miałam nastroju na rozrywki. Jeszcze jestem na zwolnieniu lekarskim, ale ponieważ moje ciało zostało już naprawione, to zaczynam po ludzku funkcjonować. :wink: :D Nie mogłam się też doczekać, kiedy zamieszczę nowe zdjęcia z postępów w budowie. Chętnych zapraszam do galerii. :D

Najwyraźniej brak wodzireja odbija się na naszych konwersacjach. :roll:

Trzeba to natychmiast zmienić. :D

Anetko kochaniutka dziękuję za troskę. :)

Cześć wszystkim.

Trochę zrobiło się tu pusto. Czy już wszyscy zajęliście się budowaniem swoich domków?

Mimo wszystko trochę się wyżalę - właśnie stanęłam przed wyborem kredytu na spełnienie swojego marzenia i jak sobie przeliczam ile muszę potem tych odseteki różnych prowizji zapłacić, to aż mi się robi słabo. Każdy bank kusi to niskim oprocentowaniem, to małymi prowizjami, a jak się to wszystko zliczy to tak naprawdę różnica między jednym a drugim wynosi ok 20 000 w całym okresie kredytowania.

Najciekawsze jest to, że doradca w expanderze doradzał nam jako najlepszy i najtańszy pewien bank, w którym po obliczeniu wyszedł mi najdroższy koszt kredytu. Jutro będę z nim rozmawiać to chyba się zapytam, czy od tegoż banku dostaje największą prowizję.

Suma sumarum szukam dalej. A może ktoś z Was brał kredyt i napisze gdzie i na jakich warunkach.

Witam :D

U mnie zastój totalny...złożyłam warunki zabudowy i czekam...będę musiała przepchnąć wjazd od pętli MPK....mam nadzieję ze mi dobrze pójdzie :D

Nie poradzę nic o kredycie bo nie brałam...najlepsze rozwiązanie pójść do kilku i zrobić symulację...wtedy masz porównanie..:D

Pozdrawiam...

witam wszystkich,

ja jestem w tej chwili na etapie stanu surowego otwartego niedawno dostałam kredyt na wykończenie od lutego ruszam z kopytka z wykończeniem mam nadzieje że dam rady skończyc dom do późnego lata.

chetnie podzielę się z wami moimi miłymi i nie miłymi doświadczeniami

reni_s :wink:

Byłam wczoraj w jednym z banków na "M". Ich oferta kredytu konsolidacyjnego (taki niestety muszę wziąć) brzmi dość atrakcyjnie, choć i tak, jak dla mnie jest trochę za kosztowna. Szukam zatem dalej.

reni_s opowiadaj, opowiadaj. Ponieważ generalnie jestem na samym początku drogi (mam PnB i zamówioną ekipę) to wszystko co związane z budową, z ew. problemami, które mogą wystąpić bardzo mnie interesuje.

ja kredyt brałamw pewnym banku na K i jestem bardzo zadowolona z warunków jakie otrzymałam :D , ale musisz wiedziec że kredyt to bardzo indywidualna sprawa ja na twoim miejscu umówiłabym się z kilkoma doradcami finansowymi i oni ci naświetla co jest dla ciebie dobre(najlepsze)

ja tak zrobiłam i póxniej poszłam bezpośrednio do banku i tam sie konkretnie zdecydowałam.życze powodzenia :D

Witaj reni!!! :D

Idziemy z budową prawie łeb w łeb :D Tzn. nie mam jeszcze położonej blachodachówki, a od przyszłego tygodnia wchodzi elektryk, a zaraz po nim hydraulik. No ale można powiedzieć, że chałupa już stoi i zaczyna się wykańczać. :lol: Mieszkasz rzut beretem ode mnie, więc może będziemy mogły dzielić się wspólnymi doświadczeniami. :)

Zapodaj jakieś zdjęcia i link do projektu, to sobie wszyscy chętnie obejrzymy.

http://download.klimacik.pl/e-gify.com/1512.gif

Hej, Hej Wszystkim :D

No wreszcie się coś ruszyło , 8)

Witaj reni_s :D

U Nas wiosna pełną parą , ale nie zanosi się na start w tym roku :cry:

może na jesień ale raczej też nie . :-?

Ostatnio mąż był u architekta, i okazało się ze jeszcze nawet połowy dokumentów nie mamy , co prawda w gminie zgodę wydali ,ale żeby udać się do powiatu , to nas jeszcze od nowa zbieranie papierów czeka, więc kilka miesięcy mamy z głowy

koszt tego to ok 7500 tyś bez projektu ma sie rozumieć

:evil:

i nie wiadomo ile czeka się na decyzje z powiatu, ale słyszałam że ok 3 miesięcy :roll:

No i jeszcze trzeba te 9 tyś uzbierać :-? ja sie załamie , już mi się nie chce

tego domu budować..... wrrrr

:x

Edytko, mąż był w zeszły czwartek u Architekta, i okazało się że nam mnóstwa rzeczy brakuje, :evil:

A mianowicie :

Mapa sytuacyjno-wysokościowa

- Plan zagospodarowania

- Wyłączenie gruntu z prod. rolnej

-Adaptacja projektu typowego

I jeszcze woda , kanalizacja , gaz, elektryka , konstr. <---- nie wiem co to za skrót przepisuje z kartki od architekta.Ale chyba konstruktor

1 adaptacja

2 trasa przyłącza

3 ZUDP (nie wiem co to za skrót :-? )

I tak Branże 2000 , konstruktor 300 do 500

Architekt , od 1500 I geolog 500 :-?