Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowi budowniczy

marnia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

: eh ale to wszystko pokręcone jakby od razu nie mogli powiedzieć co potrzeba, :evil:

Ale po co tak to przynajmniej sie płaci dwa razy zamiast raz :x

Święta racja. Do takich samych wniosków doszłam. Geodeta robił mi mapki chyba ze cztery razy. :evil: Bo nikt mi nie powiedział ile i jakich mapek jest potrzeba. Nie wspominając już o tym, że za każdym razem czekałam po kilka tygodni, aż mi je dostarczą. :roll: Kiedy już myślałam, że mam wszystko przygotowane, to za chwilę zimny prysznic, bo znów czegoś brakuje. :evil:

Składam ręce do Boga, że mam to już za sobą. Choć czeka mnie jeszcze znalezienie fachowca od projektu przyłącza gazowego i energetycznego. Ciekawe ile tu będzie czekało na mnie niespodzianek? :roll:

A wracając do cen materiałów budowlanych, u nas w hurtowni już sa wszystkie zapasy pozamawiane i wyczerpane do końca lutego. Fabryki odobno sie wyrabiaja tylko "spedycje" przewoźnicy nie. Ponieważ jest pogoda to może niedługo znowu wszystko ruszyć. ale to paranoja z tymi cenami, ja za pustaki jesienią płaciłam pond 9 zł teraz są po 6.5. Podobnie z styropianem, w sierpniu jak pytałam to 208 zl m3 teraz 125. Kolosalna różnica, ciekawe co sie będzie działo dalej.

a tak na marginesie to o jakich mapkach wy dziewczyny piszecie, mi projekt przygotowywał jeden projektant do starostwa, jak geodeta wytyczał budynek to się wypytałam jak to dalej wygląda i powiedział nam że ja będzie budynek stał i jak będą wszystkie przyłącza to on przyjedzie i wszystko na raz zrobi, bo jedna jego wizyta to ok 400 zł za każdym razem a jak wszystko na raz (woda, kanalizacja, deszczówka, prąd i cały budynek) to za jedno mi policzy 250 zł a może nawet mniej bo razem to niby ma ok 700 zł kosztować. Zobaczymy.

Pozdro

Cholera no i wykrakałam. :evil: Myślałam, że bliżej wiosny ten bum nastąpi. :roll: A ile podrożały?

Dla przykładu: BK biały 600 z 8,50 na 11,50 zł. Takie zmiany znalazłam w cenniku f-my Solbet. Na inne ceny aż się boję spojrzeć.

W składzie budowlanym pan nas uświadomił, ze od lutego będzie 20% drożej.

qrczę a ja nie mam jeszcze kredytu :cry: :cry: :x :cry: :x

Cholera no i wykrakałam. :evil: Myślałam, że bliżej wiosny ten bum nastąpi. :roll: A ile podrożały?

Dla przykładu: BK biały 600 z 8,50 na 11,50 zł. Takie zmiany znalazłam w cenniku f-my Solbet. Na inne ceny aż się boję spojrzeć.

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

A kiedy będziesz miała ten kredyt, bo może zamówiłabyś towar już teraz, przechowała na składzie jakiś czas i przy odbiorze zapłaciła?

Nie wiem, czy to ma sens, ale tylko to mi przychodzi na razie do głowy. :roll:

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

A kiedy będziesz miała ten kredyt, bo może zamówiłabyś towar już teraz, przechowała na składzie jakiś czas i przy odbiorze zapłaciła?

Nie wiem, czy to ma sens, ale tylko to mi przychodzi na razie do głowy. :roll:

Kredyt to pewnie dostanę za jakieś 2 tyg. do miesiąca. :-? A na materiały trzeba dać zaliczkę. Sama nie wiem co mam dalej robić. :( Muszę wszystko od nowa przemyśleć. Och a myślałam, że najgorszy etap to papierologia.

Cześć Dziewczyny :D

Asia głowa do góry, będzie dobrze :)

My ciągle czekamy geolog ma nam

mapki zrobić :-? to potrwa jakieś 2 tygodnie potem architekt coś musi jeszcze pomajstrować, szukamy takiego konkurencyjnego bo większość krzyczy sobie 1000 zł :-?

Oglądałam kilka fotek Feniksa , :D i coraz bardziej mi się podoba , ale czekam może mi ktoś jeszcze podeśle jakąś fotkę :roll:

Zarejestrowałam się na forum Atrium, tam się trochę ludzi pojawiło, ale wszyscy budują siostrę bliźniaczkę Feniksa , Finezje :x .Feniks jakoś nie ma wzięcia :-?

Przerażacie mnie z tymi cenami :roll:

Cześć Dziewczyny :D

Asia głowa do góry, będzie dobrze :)

My ciągle czekamy geolog ma nam

mapki zrobić :-? to potrwa jakieś 2 tygodnie potem architekt coś musi jeszcze pomajstrować, szukamy takiego konkurencyjnego bo większość krzyczy sobie 1000 zł :-?

Oglądałam kilka fotek Feniksa , :D i coraz bardziej mi się podoba , ale czekam może mi ktoś jeszcze podeśle jakąś fotkę :roll:

Zarejestrowałam się na forum Atrium, tam się trochę ludzi pojawiło, ale wszyscy budują siostrę bliźniaczkę Feniksa , Finezje :x .Feniks jakoś nie ma wzięcia :-?

Przerażacie mnie z tymi cenami :roll:

Anetko papierologia trochę trwa, ale na pewno sobie poradzisz. Tu coś napisali o Feniksie, ale może juz to czytałaś

http://forum.muratordom.pl/post2027673.htm?highlight=feniks#2027673

Ceny rzeczywiście szaleją. Trochę taniej na allegro, ale ka jakoś nigdy nie miałam do końca pewności czy takie kupowanie w ciemno nie skończy się jakąś przykrą niespodzianką. Ale chyba najwyższy czas się samemu przekonać, bo ceny są konkurencyjne.

Aga czy kupowałaś coś na http://www.icmarket.pl , tam też są dość niezłe ceny.

Burifanek witamy serdecznie :D

Maruś i Asia, przerwa techniczna to raczej nie u nas ;) przerwa mała owszem była i trwa do poniedziałku wtedy to montujemy okna :lol:

Z tej stronki nic nie kupowaliśmy, upatrzyliśmy sobie dobry składzik w Sokołowie koło Janek i wszysko od nich braliśmy.

Weźcie też pod uwage że my budowaliśmy jesienią czyli po bumie :roll: nie było problemów z towarami i cenami

Jesli sytuacja się powtórzy i będzie szał jak w tamtym roku to musicie za wszystkim zdecydowanie wcześniej się rozgladać i zamawiać, my robiliśmy to na ostatnią chwile tzn jak uznaliśmy że lada chwila powinien być np strop to zamawialiśmy, ale nasi sasiedzi czekali po miesiące, to samo z drewnem, wszędzie były braki...

Doskonale znamy sytuacje ponieważ dopiero zaczynalismy a u nich już się mury pięły w góre,z tym że tyle im sie zeszło że na dzień dzisiejszy mamy takie same stany, a okna będziemy mieć nieomalze pierwsi :D

Ale sie rozpisałam :oops:

Pozdrawiam

Aga

Witam w ten słoneczny dzień 8)

Burifanek Witaj, a wczoraj sie przywitałam z Tobą :D już na Forumowiczu przedstaw się :wink:

Miło nam że do nas dołączyłaś :D

Asia , Aga macie racje ta papirologia to jest straszna, ale to i tak początek

wszystkich innych problemów. :-?

Choćby właśnie z kredytem , a potem cała reszta.Ale prawdę mówiąc już sie doczekać nie mogę żeby już zacząć, to jakoś inaczej, już wiadomo ze się kręci.