Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowi budowniczy

marnia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skorpionek1975 , nasza działka jest położona na płd od Krakowa, za Wieliczką, a Wasza?, jeśli mogę spytać?

Pierwszym projektem, jaki wybraliśmy też był dom pod pistacją i żaden inny. Faktycznie jest piękny. Jednak decyzję zmienilismy na konto LK 572. ma okno w łazience i powierzchnię użytkową można będzie ograniczyć do 140m kw., a wtedy jest dopłata do kredytu. (Mam nadzieję, że jeszcze aktualna.)

Ja bym tam już chciała łazić po tych bankach i załatwiać kasiorę. Wystarczająco nachodziłam się w sprawie WZ, czekaliśmy na nie rok, więc mi nic nie straszne. Bardziej boję się spłacania...

Ależ Was się tutaj namnożyło? :lol: :wink: :D

Cieszę się bardzo, że grupka nam sie powiększa. :D :D :D

WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH NOWO PRZYBYŁYCH :D :D :D

Dużo rozmawiacie o kredytach, ale ja Wam nie pomogę w tej dziedzinie, bo sama go jeszcze nie brałam :(

Bernadetko twoja wycena za adaptację to chyba z kosmosu spadła. Chyba, że tak jak pisze Marek, robisz kolosalne zmiany w projekcie, które zmuszają architekta do ponownego projektowania. Moja adaptacja to koszt wysokości 1400 zł.

Hanika czekałaś rok na WZ :o :o :o A gdzie trwa taka długa procedura, jesli można spytać? U mnie trwało to równo 3 m-ce i tez uważam, że za długo.

Ja po prostu trafiłam na zły okres, bo akurat zmieniła się urzędniczka i musiała sprzątać bałagan po starej. Teraz, kiedy już wyszli na prostą, oczekiwanie na WZ trwa o wiele krócej. No, ale ja czekałam... :evil: :evil: :evil: :evil:

Dlatego jestem zahartowana :wink: i teraz już na wszystko będę czekać mniej czasu.

Dzisiaj mamy rozmowę z architektem, tzn. mój mąż ma rozmowę, bo ja mam zapalenie oskrzeli i mamy nadzieję, że za dwa miesiące będziemy mieli PnB.

Czy komuś podoba się mój domek???!!!!

Witam..

W końcu chyba znalazłam towarzystwo na "moim poziomie".

Mam działkę, wizję domu, zdolność kredytową i to chyba na tyle.

Oj jeszcze do tego miliony pytań i wątpliwości.

Zadam niedyskretne pytanie ile potrzeba na wybudowanie domu pod klucz,

parterowy - 150m, działka uzbrojona.

Robił juz ktoś z Was wstępne kosztorysy czy 400 tyś wystarczy Waszym zdaniem :roll:

Pozdrawiam

Edmar70, dzięki za opinię :D :D :D . Odpowiedź: Nie, przez salon, w spiżarce będę zostawiała zakupy, jeśli jej w ogóle nie zamienię na kuchnię. A poza tym, reszty życia nie zamierzam spędzić w kuchni, tylko "na saloonach" :wink: . A tak powaznie, to wiem, że to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, ale wyszłam z założenia, że coś za coś. Mam duży salon, ustawne pokoje, sporą łazienkę z oknem (na dole), prosty dwuspadowy dach, więc mogę przechodzić do kuchni przez salon, a jak zajdzie potrzeba, to przez spiżarkę. W ciągu dnia do kuchni i tak będę wędrowała z salonu. Jak większość z nas, jakkolwiek usytuowana byłaby kuchnia.

Edmar70, można by jeszcze urządzić spiżarkę pod schodami, ale prawdę mówiąc, też wolałabym ją mieć przy kuchni. Ta spiżarka w tym projekcie jest dość duża, powiedziałabym, że stosunkowo duża, a przejrzałam setki projektów, więc jakoś się przez nia przeczołgam :D :D :D :D :D .

Spiżarkę masz ogromniastą, cudną. :D i zdecydowanie spełni Twoje oczekiwania :D

W końcu chyba znalazłam towarzystwo na "moim poziomie".

Czyli na jakim? :lol: :lol: :wink: :D

Co do kosztów budowy domu, to potwierdzam to co mówi Hanika.

Moja chałupka ma się zamknąć w 350 tys. lub niewiele więcej. Ale u mnie wszystko robiły ekipy.

To huuuuuuura bo złośliwi straszą mnie, że porywam się z motyką na słońce

a ja tak bardzo chcę mieć swój dom...

Nie przeraża Was ta papierologia ciągle po dodze "coś" wychodzi...

MonikoFW, mam na imię Hanka, nick - Hanika. Zachowaj, Boże, żeby kawkę pić z czyjąś pomocą :wink: Ja na przykład wolę, żeby mój mąż ocieplił dom czy wymalował mieszkanie, zwłaszcza że potrafi to zrobić i chce, niż płacić za wszystko ludziom. I żeby było jasne. Gdybym miała nadwyżki finansowe, z pewnością dałabym w 100% pracę innym. Wielu moich znajomych buduje domy i sami zasuwają. Chciaż wiadomo, że wszystkiego się samemu nie zrobi.

A kawkę na tarasie i tak można wypić...

No to jest czego zazdrościć.

Chciałabym rozpocząć w tym roku ale chyba za późno się obudziłam.

To zależy co masz jeszcze do załatwienia? :roll: Możliwe, że do jesieni się wyrobisz. Ja np. wbiłam przysłowiową łopatę bodajże 24 pażdzierenika 2007r. i teraz już chałupa piękna stoi. :lol: :D Zima była łagodna i prace szły jak burza. Więc głowa do góry!!! :D

No to jest czego zazdrościć.

Chciałabym rozpocząć w tym roku ale chyba za późno się obudziłam.

To zależy co masz jeszcze do załatwienia? :roll: Możliwe, że do jesieni się wyrobisz. Ja np. wbiłam przysłowiową łopatę bodajże 24 pażdzierenika 2007r. i teraz już chałupa piękna stoi. :lol: :D Zima była łagodna i prace szły jak burza. Więc głowa do góry!!! :D

Oj do załatwienia jest prawie wszystko łatwiej napisac co już mam :roll:

Mam działkę, wytyczoną, wybrany projekt, mapkę zrobioną przez geodetę, złożone wnioski w gazowni, energetyce, jak widzisz daleko w polu...

Widziałam zdjęcia ładny ten Twój domek.