Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowi budowniczy

marnia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A my zatrzymaliśmy się w miejscu z powodu projektów przyłączy wod-kan i el. Żyrardowska elektrownia zaproponowała nam termin 6-8 miesięcy na zrobienie projektu i kolejne 90 dni na wykonanie przyłącza. Zleciliśmy wykonanie projektu poza ZE. Ma to zająć z uzgodnieniami 1-2 miesiące. Projekt wod-kan pewnie jest już uzgadniany.

Poza tym umówiony wykonawca (nie mieliśmy jeszcze podpisanej umowy) zrezygnował i musimy szukać nowego.

Na domiar złego niemal nocujemy w pracy i nie mamy kiedy zająć się tym wszystkim...

Głowa do góry! :D Ja na WZ czekałam rok i to nauczyło mnie cierpliwości. Przynajmniej tak mi się wydaje. A przechodziłam w tym czasie różne etapy: od zniecierpliwienia, przez "oklętą" złość, po płacz. Urzędniczka mówiła: "Trzeba czekać", a mnie sz... trafiał. A kiedy już miałam WZ i chciałam kupić projekt, okazało się, że jest on całkiem nowy i jeszcze w przygotowaniu i znów czekałam.Trochę już na tym świecie żyję i wiem, że wszystkiego się doczekamy, bowiem czas płynie nieubłaganie, dla nas również... Wszystko przejdzie... Tak mnie jakoś wzięło na refleksje... :wink:

Widzę że grono się znacznie powiększyło.

Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość i oczywiście pokora przed :D urzednikiem.

A tak naprawde uśmiecg działa cuda.

Wypis z KW po czarującym moim uśmiechu otrzymałem w dwa dni, a wypis z rejestru gruntu był :D na następny dzień. Osoba, która była przede mną usłyszała " zapraszam za tydzień".

Jutro składam wnioski kredytowe i zaczną się negocjacje.

Zobaczymy do ilu zejdą.

Osoby mające kredyt prosze o podzielenie się jakie mają warunki.

Pozdrawiam

Cześć :)

Haniu cały czas mysle o koszcie balkonu o którym nadmieniłaś i nie wiem co powiedzieć, a skąd masz takie info? mamy spory balkon, który składa sie kilku prętów, może pół metra betonu :roll: do tego doliczyć robocizne,płytki i barierke to wyjdzie jakieś 3 czy 4tyś? no ale żeby od razu 8 :roll: :wink:

Aga

wlasnie wyczytalam ze niektory skladali do PnB wniosek o wylaczenie z gruntow rolnych. A ja nie mam nic takiego. zastanawian sie czy w gminie skawina to niepotrzebne??
To chyba nie zależy od konkretnego Urzędu czy powiatu, a od statusu działki i rodzaju gleb. W naszym przypadku była to działka rolna (wygasły plany zagospodarowania przestrzennego), a badania geotechniczne wykazały, że posiada gleby mineralne. Do PnB trzeba było zatem wypełnić jakiś wniosek (nie wiem, jaki - mieliśmy pełnomocnika, który zrobił to za nas) i dołączyć ekspertyzę jakiegoś biegłego. Dwa zdania owej "ekspertyzy", bo jakoś trudno mi to skojarzyć z ekspertyzą kosztowały nas 200 PLN.

Osoby mające kredyt prosze o podzielenie się jakie mają warunki.
Póki co mamy tylko kredyt na działkę. Oprocentowanie 3,85% CHF.

W najbliższych tygodniach udajemy się ponownie do mBanku, by wybadać teren pod kredyt na budowę. Asia obiecała mi, że moje kontakty z bankiem ograniczą sie do niezbędnego minimum. Mam wspaniałą żonę! 8)

oj to sporo :roll: to ja myślałam że płace jak za zboże :D

te 35zł to też za wszystko i oczywiście okna dachowe, bo niektórzy biorą za to dodatkowo :roll:

Aguś dzięki za odpowiedź. :D U mnie też z obsadzeniem okien połaciowych, ale to i tak sporo. :roll: Ja będę kłaść blachodachówkę, więc może jej obróbka jest bardziej skomplikowana niż dachówki. :roll: Tak sobie tylko myślę. :roll: