Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowi budowniczy

marnia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jutro odbieramy plan przyłącza energetycznego, na który czekaliśmy 2,5 tygodnia, choć miało trwać ok. 2 miesięcy w przypadku zlecenia u własnego projektanta i 6-8 miesięcy w przypadku projektu wykonywanego przez ZE. :D

Mamy też o 10 rano spotkanie z koparkowym, który ma nam oczyścić teren z korzeni i krzaczorów. Najpierw jednak musimy pokonać 60 km dzielące nas od działki. A chcieliśmy odsypiać trudy ostatnich tygodni. Tak czy inaczej cieszymy się na jutrzejszy wyjazd. :lol:

Wczoraj odebraliśmy plan przyłącza el. i omówiliśmy sprawę z koparkowym. W ciągu tygodnia ma nam oczyścić działkę z karbów, krzaczorów i śmieci, wywieźć co się da oraz przywieźć oraz rozsypać ziemię w miejscach, gdzie kopał. Mamy też skromną nadzieję na dwa dni wolnego z pracy i odwiedzenie w tym czasie ekipę, z którą prowadzimy rozmowy oraz projektanta przyłącza wod-kan.

Co myslicie o Banku Sląskim? Prowizja 0%.Jak ma sie wkład własny przekraczajacy okresloną kwotę , której nie pamiętam to ubezpieczenia nie trzeba płacić.Marża 1% i chyba oprocentowanie kredytu 5 %. Zaczynam sie juz gubić w tym wszystkim. :evil:

Moim zdaniem, wysokie oprocentowanie (no, chyba, że chodzi o PLN), bo

Ja na dzień dobry dostałem w mill... 0,9%

Czyli % kredytu Razem 3,7%.

a my mamy w mBanku 3,85%. Pamiętam, gdy staraliśmy się w zeszłym roku o kredyt na zakup działki, Bank Śląski miał ofertę 0% prowizji i 0% odsetek. Dotyczyło to niestety wyłącznie kredytów w PLN.

Grzesiek

Wszystkie osoby które chcą finansować obecnie budowę kredytem we frankach (CHF) czy dolarach USD muszą pamiętać o jednej brutalnej prawdzie - złotówka jest przeszacowana w stosunku do walut szczególnie USD i CHF. Jeśli nasza gospodarka wyhamuje i nie będzie reform a do UE trzeba będzie płacić składki i frank będzie kosztował 2,8 a nie 2,2 już nie wspomnę o USD np. 3,6 a ie 2,3 to wszyscy posiadacze kredytów walutowych którzy wzięli w takim dołku kredyty będą płakać:( przykład: kredyt 300tys po przeliczeniu na CHF po 2,2

136.364CHF, jeśli kurs wskoczy na 2,8 to kredytu będzie ok. 382.000,-PLN. Frank kosztował już ponad 3 PLN. W chwili obecnej Polska dostaje duże środki z UE, ale to się skończy a druga sprawa ile z tych środków jest prawidłowo wykorzystywana, a jak Polska da plamę z 2012! nawet nie chcę myśleć.

Jeśli kurs walut się podniesie to nie tylko wzrośnie nam kapitał ale i wzrośnie rata a w tedy mogą być problemy w spłacie. O USD nawet nie wspominam.

Co do banków, które udzielają w walutach, zawsze w sytuacji kiedy wartość kapitału wzrośnie powyżej wartości przedmiotu zabezpieczenia mogą się do Was zwrócić o dozabezpieczenie transakcji pod rygorem wypowiedzenia umowy - zobaczcie dobrze regulamin. Mała rata na początek - to nie wszystko - problemy mogą się pojawić później.

Nie chcę się wymądrzać, ani Was straszyć. Nie jestem przeciwnikiem kredytów w walutach. Chcę się podzielić tylko moimi spostrzeżeniami.

Wielu z Was pewnie powie, że i tak będzie taniej w walucie. Ale nikt nie zagwarantuje, że przez 30 lat lub więcej będzie spłacać w jednym banku kredyt i mieszkać w jednym domu. Los płata figle...

Sam wezmę kredyt we Frankach ale nie przy takim kursie. Jeden właśnie przewalutowałem, wziąłem po 2,85PLN za 1 CHF, miałem już po 3PLN ale różnica była normalna, zamieniłem na PLN po kursie 2,17pln i wiem że wiele osób w panice zamieniało kredyty na PLN a brali nawet po 2,3PLN. Najwięcej dostali ludzie na kredytach samochodowych kapitał kredytu w górę, raty w górę, okres kredyt. krótki a wartość samochodu w dół.

Jeśli ktoś uzna że piszę głupoty to przepraszam i pozdrawiam

dużo szczęścia

Max

Koszty Kredutu to :

% kredytu= Libor (ustalany przez banki) + marża (zysk banku)

Libor- z takim % porzyczają sobie banki pieniądze. Na to nie mamy wpływu. Zmienia się co 3, 6 m-cy.

3 miesięczny jest korzystniejszy więc wybierajmy Libor 3m. W internecie można sprawdzić na jakim jest poziomie. Należy sprawdzić czy W umowie Libor jest międzybankowy czy ustalany przez zarząd banku- bo ponoć i coś takiego może być.

Marża im niższa tym mniejszy zysk banku i mniejsza rata.

Prowizja zysk banku 0-2%. Ale jeżeli jest 0% to wtedy jest ubezpieczenie na życie 1-2%, więc koszt i tak najczęściej występuje. Ubezpieczenie jest korzystniejsze bo je masz, prowizja nic nie daje prócz kosztu.

Spread różnica między kwotą zakupu i sprzedaży waluty. Czyli bierzesz 400.000 zł. bank przelicza na CHF np. 2,18 zł. = 183,486 CHF, ale Ty spłacasz po 2,28 więc 418,348 zł. Dodatkowy zysk banku to 18,348 zł. (10 gr różnicy w cenie kupna 2,18 zł i sprzedaży 2,28 zł.). Więc każdy 1 grosz to ok. 1850 zł. na kredycie.

Oczywiście w skrócie.

Różnica na kursie w bankach wynosi 8 - 11gr. czyli 3gr = 5550 zł.na kredycie.

Tego się nauczyłem ostatnio.Mam nadzieję że nie popełniłem większych błędów, bo bankowcem nie jestem.

Co myslicie o Banku Sląskim? Prowizja 0%.Jak ma sie wkład własny przekraczajacy okresloną kwotę , której nie pamiętam to ubezpieczenia nie trzeba płacić.Marża 1% i chyba oprocentowanie kredytu 5 %. Zaczynam sie juz gubić w tym wszystkim. :evil:

Moim zdaniem, wysokie oprocentowanie (no, chyba, że chodzi o PLN), bo

Ja na dzień dobry dostałem w mill... 0,9%

Czyli % kredytu Razem 3,7%.

a my mamy w mBanku 3,85%. Pamiętam, gdy staraliśmy się w zeszłym roku o kredyt na zakup działki, Bank Śląski miał ofertę 0% prowizji i 0% odsetek. Dotyczyło to niestety wyłącznie kredytów w PLN.

Grzesiek

Ta oferta jest także teraz dostepna.Oczywiście w pln.

Teraz jest promocja w banku sląskim: 0% za udzielenie kredytu, 0% dla doradcy kredytowego za pomoc,0% za szybszą spłatę kredytu, marża 0,5%

Jeszcze nad tym oprocentowaniem muszę powalczyć... My bierzemy kredyt w złotówkach.

W tym tygodniu będziemy mieli przepis działki.Notariusz zawołał 2500zł.. W tym jest podatek od zięcia.. :-?

Karby wyciągnięte, działka uprzątnięta, śmieci wywiezione, przywiezione i rozgarnięte dwie wywrotki ziemi. Jutro obejrzę osobiście efekty i rozliczę sie z wykonawcą. Jutro podbijam też pieczątkę prawomocności PnB i podpisuję umowę na przyłącze energetyczne. :lol:

Pojutrze wizyta na budowie i rozmowy z potencjalnym wykonawcą.

Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy.

Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm

Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować

http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm

Serdecznie zapraszamy do udziału w licytacji :D

Dziś odwiedziliśmy budowę w Wawrze, rozmawialiśmy z wykonawcą i przekazaliśmy mu projekt domu. Po świętach podpisujemy umowę, a na przełomie sierpnia i września rozpoczynamy budowę!

We wtorek mamy natomiast spotkanie z doradcą kredytowym, bo nasz "ulubiony" mBank znów zaczyna gierki z wymaganymi dokumentami...

Grzesiek