ewa1 28.07.2003 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 planuję budoważ dom sciśślej rozbudować obecny, ale nie mogę zachować odległoścoi od działki sąsiada, będzieona wynosiła od 280cm do 180 cm( działka jest skośna)- mam zgodę sąsiada na niezachowanie odległości. Czy Ktoś może mi powiedzieć czy nowe prowo budowlane (z 12 lipca) zmienia coś w tym temacie .Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 28.07.2003 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Hey Lokalizacje obiektu na działce reguluje Rozporzadzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 12 kwietnia 2002r. Są to warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Warunki te weszły w życie 15 grudnia 2002r i obowiazują do dziś. Obowiązujące odległości budynku od granicy działki to: 4m - dla budynków zwróconych w stronę granicy ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi 3m - dla budynków zwróconych w stronę granicy ścianą bez otworów. Rozporzadzenie to nie przewiduje zmniejszenia w/w odległości nawet za zgodą sąsiada. Mozliwa natomiast jest zabudowa po granicy jeśli wystąpi jeden z dwóch przypadków: jeśli plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje tego typu zabudowę (blizniacza, szeregowa), lub jeśli na granicy (po sąsiedniej stronie) znajduje się już budynek. W tym przypadku nowopowstały obiekt nie może być większy (wysokość, długość) niż przyległy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 17.08.2003 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Hej, Jarecky streścił ustawę maksymalnie. Odpowiadałem na Twój post w innym wątku - poszukaj. Tam też cały cytat z rozporządzenia Min. Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 27.09.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2003 No tak, tyle o ustawie to chyba wszyscy wiedzą. Ale ja też mam taką wątpliwość, kiedy widzę domy, które już "na oko" nie spełniają tych kryteriów. I co wtedy? Są jacyś praktycy (prócz teoretyków)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts