Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odleg?o?? od dzia?ki s?siada

ewa1

Recommended Posts

planuję budoważ dom sciśślej rozbudować obecny, ale nie mogę zachować odległoścoi od działki sąsiada, będzieona wynosiła od 280cm do 180 cm( działka jest skośna)- mam zgodę sąsiada na niezachowanie odległości. Czy Ktoś może mi powiedzieć czy nowe prowo budowlane (z 12 lipca) zmienia coś w tym temacie .Będę wdzięczna.

Hey :)

Lokalizacje obiektu na działce reguluje Rozporzadzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 12 kwietnia 2002r. Są to warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Warunki te weszły w życie 15 grudnia 2002r i obowiazują do dziś. Obowiązujące odległości budynku od granicy działki to:

4m - dla budynków zwróconych w stronę granicy ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi

3m - dla budynków zwróconych w stronę granicy ścianą bez otworów.

Rozporzadzenie to nie przewiduje zmniejszenia w/w odległości nawet za zgodą sąsiada. Mozliwa natomiast jest zabudowa po granicy jeśli wystąpi jeden z dwóch przypadków: jeśli plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje tego typu zabudowę (blizniacza, szeregowa), lub jeśli na granicy (po sąsiedniej stronie) znajduje się już budynek. W tym przypadku nowopowstały obiekt nie może być większy (wysokość, długość) niż przyległy.

Pozdrawiam :)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...