bogumil 27.09.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Witam wszystkich forumowiczów.Czy duża sosna (ok.1.50) przesadzona z bryłą korzeniową się przyjmie?Już wiem że potrzebuje dużo wody,ale czy to wystarczy?proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.09.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Szkoda roboty. Po prostu nie przesadzisz "z bryłą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 27.09.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Zeszłej jesieni moja przyjaciółka wykopała sosnę (fastigiatę), ok. 1,5 m, ze swojego ogródka, korzenie włożyła do foliowego worka i przejechała ok. 600 km, bym zasadziła ją u siebie. Sosna musiała poczekać na wkopanie do następnego dnia, bo był już późny wieczór, gdy do mnie dotarła. Nałałam do worka wody i nie robiłam sobie dużych nadzieii . Gdy wyjeliśmy ja z worka nie miałam już żadnych złudzeń, ale zasadziliśmy ją. Potem laliśmy wodę... Wiosną "nasłuchiwałam" czy żyje. Wypuściła piękne odrosty, nadal jest zielona, choć każda żółta igła wprawia mię w niepokój. Wiem, że aby uznać, że się przyjęła trzeba poczekać jeszcze rok, ale może jednak się udało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 27.09.2007 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 julieta dzięki za "skrawek"nadziei! Tak bardzo bym chciała aby się przyjęła że będę pewnie "nasłuchiwać" tak jak Ty Mirku dlaczego z bryłą nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 27.09.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Jam nie Mirek, ale pewnie chodzi o to, że sosna ma korzeń palowy i marne korzenie boczne, które z ziemią "nie tworzą" żadnej bryły , co istotnie zmniejsza (jeśli nie przekreśla) szansę na powodzenie. W tym roku (dwa tygodnie temu) przesadziłam sosnę czarną, ma około 10 lat, ale jest niewysoka, bo uszczykiwałam jej przyrosty. Zeszłej jesieni przycięłam jej korzenie, by zwiększyc szanse na przyjęcie, ale sama nie wiem czy coś z tego wyjdzie . Pozostaje znowu czekać. I nasłuchiwać . Mirku mam nadzięję, że się nie obrazisz, że się podpięłam Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.09.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Zawsze to mniej roboty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 28.09.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 przesadzalem sosny pospolite od 10cm do 1.5m. czesc malych sadzonek padla, ale z duzych wszystkie sie przyjely (kolo 10). taraz mam spory wysyp maslakow . wieksze sosny przesadzalem z bryla, mniejsze poprostu same siewki. przesadzalem tez sosny czarne. kupilem w szkolce 50 siewek po 20cm. jak podrosly do 1.5m to je przesadzilem w miejsca docelowe, ale pod nimi grzyby nie chca rosnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 29.09.2007 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 cisza 1 ,mów do mnie jeszcze :lol Myśle że i moja się przyjmie. Tak ta sosna pięknie wygląda w miejscu gdzie jest posadzona, że chyba nie zrobi mi tego i nie uschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike11 30.09.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 z moich doświadczeń wynika, że wielkość sosen ma mniejsze znaczenie (oczywiście w granicach rozsądku Ja przesadzałem kilkanaście sosen od 30 cm do 160 cm i wszystkie sie przyjęły tylko z jedną miałem problemy (jedna z mniejszych) - ponieważ rosła koło dużej i przy rozdzielaniu ucierpiał jej system korzeniowy. Sadziłem na wiosne (musiałem) chociaż lepiej na jesień i po długotrwałych upałach zrobiła sie całkowicie brązowaa mimo to na jesień zobaczyłem małe pączki - po 3 latach prawie nie widać śmierci klinicznej W tym roku pod trzema sosnami juz zebrałem miske maślaczków Także spokojnie możesz przesadzić i czekać do wiosny Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 01.10.2007 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 mike 11 Ja już ją posadziłam .Teraz tylko się modlę żeby się przyjęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts