Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa w dwa lata!

Recommended Posts

Zaczynam w tym roku więc czy zrealizuję swój plan to zobaczymy.

2002 - ogrodzenie + stan zero,

2003 - surowy otwarty, może zamknięty,

2004 - wykończeniówka

Tak więc cała budowa trwa 3 lata. Z jednej strony z uwagi na finanse z drugiej zaś na system gospodarczy w większości oparty na własnej pracy.

Pozdrawiam

Witam!

Mój plan (częściowo wykonany) to:

Koniec 2001 - kupno działki+pozwolenie+fundamenty

I połowa 2002 - stan otwarty+ ogrodzenie

II połowa 2002 - stan zamknięty + część instalacji

I połowa 2003 - wykończeniówka + jak najszybsze wprowadzenie

2003 - ? mieszkam i do końca wykończam (a może to dom mnie wykańcza :smile: ! ) dom

Grzegorz

1999 - stan 0 (z piwnicami) ogr. tymczasowe, przył. woda i prąd

2000 - stan surowy zamknięty

2001 - instalacje tynki wew. wylewki kanalizacja

2002 - g/k, podłogi, łazienki, stolarka wewnętrzna, malowanie i ...

To był plan. Wykonastwo się ślizgnęło w 2001 roku ze względu na ogr. możliwości czasowe - większość robię sam.

Mój plan jest taki:

2001 - zakup działki

2002 - kwiecień - pierwszy dołek pod fundamenty

2002 - grudzień - Wigilia w nowym domu

Przeczytałam drugi wątek dom w 2 sezony i zamierzam zrobić to w jeden! Dołączam do klubu marzycieli i oby się nam udało bez większych problemów (jakieś pewno i tak będą). Pozdrawiam i będe śledzić dalsze opinie oraz jeśli będę mogła coś dodać od siebie, to na pewno się podzielę doświadczeniami.

We wczorajszej Wyborczej jest artykuł, który dokładnie punktuje żałosny stan budownictwa a poza tym w telewizorni też krytykowali bardzo radosny polysł na 22%. Sądzę, że ten rok jest jeszcze bezpieczny pod tym względem i dlatego na wszelki wypadek chcę do skończyć w tym roku. A tę ew. 15% różnicę zużytkować na parapetówę!

Hej gorące głowy - czy wiecie, że część materiałów budowlanych i tak już ma 22% VAT? Po drugie czy wszystko kupujecie z VAT? Nawet materiał można dostać czasem bez VAT, a jeśli chodzi o robociznę, to jeszcze żadna firma mi nie odmówiła usunięcia tej niedogodności z zapłaty. Po trzecie pewne materiały można zakupić już teraz, a zamontować za rok (jak ktoś ma miejsce by je trzymać).

Jasne, że część już ma. Chodzi o tę resztę. Ja chcę zlecić budowę pod klucz firmie, która sama będzie kupować materiały (w/g uzgodnionych specyfikacji, ze wskazaniem konkretnych producentów). A z tego, co wiem to Vat może być, albo i nie.... Zależy od producenta i jego zapasów.