Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno w łazience

Angelika

Recommended Posts

Na parterze mamy jedną z lazienek. Ma ona wstawione okno. Teraz się zastanawiamy co zrobic, by ciekawscy nie zaglądali nam do środka. Okno już wstawione, więc nie można wymienić w nim szyby.

Czekam na wasze sugestie, propozycje, rozwiązania, pomysly i pożądną burę za to, że nie pomyślałam o tym wczesniej - zawsze można było wybrać szybę ze wzorem czy coś.

Na parterze mamy jedną z lazienek. Ma ona wstawione okno. Teraz się zastanawiamy co zrobic, by ciekawscy nie zaglądali nam do środka. Okno już wstawione, więc nie można wymienić w nim szyby.

Czekam na wasze sugestie, propozycje, rozwiązania, pomysly i pożądną burę za to, że nie pomyślałam o tym wczesniej - zawsze można było wybrać szybę ze wzorem czy coś.

mam ten sam dylemat -tylko,że u mnie jeszcze nie ma okien :wink: Myślę o szybie matowej lub piaskowanej. W twoim wypadku zostaję tylko rolety, lub jakaś zasłonka, albo taka folia naklejana na szybę (można kupić w marketach budowlanych na rolki). U mnie z podcienia wejściowego będzie widać kto siedzi na kibelku :-? :

http://www.projekty.z500.pl/projekty/45/rzuty/z45_rzut1_0.jpg

a dlaczego nie mozna wymienic szyby?

ja wlasnie to zrobie

tyle ze mam odwrotną sytuację, siłą rozpędu zamowilam do gornej lazienki tez szybę z wzorem, a teraz stwierdzam, ze to był bląd bo potrzebuję w niej więcej swiatła, a nie mam problemu zaglądających wscibskich.

Ponieaz w moim oknie typu fix w salonie dopatrzylam sie kilku rys firma od ktorej okna kupilam pzryjela reklamację i beda te szybe wymieniac na miejscu, nikt mi nie bedzie wyciągał ze sciany ramy o rozm. 240x225 :wink:

Angelika nie wiem jak duża jest ta Twoja szyba, ale nie sądzę zeby był to duży koszt.

Nie martw sie, zadzwon do firmy i dowiedz sie: jak, co, i za ile.

Pozdr

A jak takie folie mogą się zachowywać w łazience? Co do wymiany szyby czy okna, to trzebaby było wymienić całę okno, bo przecież wyjmując szybę rozszczelni się okno i gaz, który zajmuje się pomiędzy szybami ucieknie. Zresztą jakby to potem zgrzali czy połączyli. Może są jakieś nowe technologie, które sprawią, że okno nie straci swoich własciwości w przepuszczaniu temperatury, tylko ja zacofana w technice jestem?

Ale folie są fajnym pomysłem mleczne nie - ale jakieś z wzorem.

kachna28 - to nic u mnie będzie widać tę osobę pod prysznicem :-)

A jak takie folie mogą się zachowywać w łazience? Co do wymiany szyby czy okna, to trzebaby było wymienić całę okno, bo przecież wyjmując szybę rozszczelni się okno i gaz, który zajmuje się pomiędzy szybami ucieknie. Zresztą jakby to potem zgrzali czy połączyli. Może są jakieś nowe technologie, które sprawią, że okno nie straci swoich własciwości w przepuszczaniu temperatury, tylko ja zacofana w technice jestem?

Ale folie są fajnym pomysłem mleczne nie - ale jakieś z wzorem.

kachna28 - to nic u mnie będzie widać tę osobę pod prysznicem :-)

Hmmm, to nieciekawie :-? .. a może właśnie ciekawie :D

PS: co do okien to wyjmuje się z ramy całe te dwie złączone tafle -gaz nie ucieknie

Ja mam jasnoszarą roletkę, wygląda nautralnie (mam białe płytki i grafitowa fugę). W ciągu dnai przepuszcza światła na tyle, że jest dość jasno w łazience, a nic nie widać od zewnatrz.

Pozdrawiam

zielony_listek

A jak takie folie mogą się zachowywać w łazience?

znajoma nakleiła taką folie na okno łazienkowe (na ok 3/4 jego wysokości, reszte zasłania roleta). wygląda to ładnie, ale trzeba to robic b.dokładnie by powietrze nie dostało sie pod folię i uważnie wykończyć brzegi by troche zachodziły na rame okna. po roku czasu folia trzyma sie dobrze, nie odkleja mimo wilgoci w łazience.

ale moim zdaniem, takie rozwiązanie jest lepsze dla jasnych łazienek, bo mleczne szkło/folia wbrew pozorom zabiera światło.

wygląda to ładnie, ale trzeba to robic b.dokładnie by powietrze nie dostało sie pod folię i uważnie wykończyć brzegi by troche zachodziły na rame okna. po roku czasu folia trzyma sie dobrze, nie odkleja mimo wilgoci w łazience.

Wydaje mi się że taką folię nakleja się na mokro, czyli najpierw myjemy dokładnie szybę, następnie szybę i folię spryskujemy czystą wodą za pomocą atomizera (taki spryskiwacz do kwiatków). Mokrą folię nakładamy na mokrą szybę. Folia powinna lekko zlapać, ale można nią manewrować na szybie. Gdy folia jest już dokładnie ułożona należy przeciągnąć po niej sciągaczką wody do szyb. Woda znajdująca się między szybą a folią zostanie wyparta i klei znajdujący się na foli sklei całość. Ta metoda pozwala dokładnie ustawić folię i przykleić ją bez bąbli powietrza.

Oczywiście przed klejeniem polecam wykonanie próby na kawałku szkła.

Pzdr

Dawid