Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdy tworzy się szlaka ... piec na ekogroszek

Kryspin

Recommended Posts

Używam kotła na ekogroszek od trzech lat. Próbowałem różnych rodzajów węgla i twierdze, że tworzenie się szlaki zalezy od rodzaju stosowanego groszku. Zależy to chyba od temperatury spiekania/topnienia popiołu w poszczególnych rodzajach groszku. Najpier używałem Retopala i kocioł mi wręcz zarastał szlaką. Od dwóch lat używam Ekoretu (niestety, droższy) i problemu nie ma.

Latem grzałem ciepłą wodę CWU przy okazji testując ekogroszek z najbliższego składu opału,bardzo ładnie się spalał więc na zimę zakupiłem 3 tony.U mnie z początkiem września zacząłem sezon grzewczy, po kilku dniach zauważyłem że groszek się nie spala,pogrzebałem trochę i zauważyłem że tworzy się szlaka i blokuje normalne palenie,więc pojechałem do składu opału zapytać się czy to jest ten sam groszek co używałem latem,zaznaczając co miało miejsce w ostatnim przebiegu spalania.Odpowiedź była krótka,ekogroszek jest zawsze od tego samego dostawcy czyli EKORET ze Sosnowca(nie wiem czy dobry)żaden klient się nie skarżył, że powinienem zmieńić ustawienia kotła.Cuż zrobiłem pierwszą próbę, zmniejszyłem czas podawania o 2 sekundy i troszeczkę odsłoniłem przysłonę na wentylatorze(około 4mm). Po tych ustawieniach zauważyłem poprawę, ale to dopiero czwarty dzień i nic więcej nie mogę dodać, na razie piec jest pod moją obserwacją

Każdy węgiel, oprócz kaloryczności, wilgotności i zawartości

popiołu ma też parametr spiekalność i to właśnie wpływa na szlakę.

A to że węgiel jest z tej samej kopalni jeszcze o niczym nie świadczy,

bo kopalnia ma kilka ścian wydobywczych i węgiel może się różnić

właśnie tymi parametrami

spiekalność określana jest liczbą Rogi ,w tym zastosowaniu 0 do 10. Ekoret ma liczbe 0 a pochodzi z Sosnowca - KWK Kazimierz Juliusz i jest to najniższa liczba Rogi ze wszystkich kopalni. Taką spiekalnośc ma tylo drewno. Kupując groszek z innych kopalni warto sprawdzic wcześniej w internecie jaki zakres liczb Rogi obejmuja pokłady tej kopalni.

Spikalność i szlakowanie to dwa różne pojęcia. Spiekalność faktycznie określa sie liczbą Rogi, ale polega ona nie na tworzeniu się szlaki tylko na zlewaniu się ziaren węgla (węgilel sie koksuje), efektem może być wieksza strata w żużlu - nie dopalone części węgla - strata niezupełnego spalania. Na powstawanie szlaki ma wpływ ilość popiołu i jego skład chemiczny, od którego zależy temp. topnienia popiołu ( im więcej w popiele glinkokrzemianów tym tem. topnienia wyższa i mniej szlaki) Szlakowanie powoduje zanieczyszczanie pow. ogrzewalnych kotła i w efekcie wzrost straty tzw. kominowej. jeszcze jedno zerowa liczba Rogi też jest dla kotła niekorzystna (niestety nie pamietam jakie sa tego skutki)

spiekalność oznacza dosłownie to co oznacza w języku polskim. Wegiel o spiekalności 0 daje popiół czyli szlakę w postaci podobnej do tego z drewna. Węgiel o dużej spieklności przypomina wypalony koks. Węgiel o spiekalności 0 nie tworzy osadów na ścianach kotła a jedyna jego wadą jest duża ilość lotnych części stałych w spalinach co utrudnia odpylanie , ale nie dotyczy z całą pewnością domowego kotła na ekogroszek o czym świadczy właśnie ekoret. Stopień uwęglenia czy temperatura płyniecia popiołu to kolejne parametry, które są nieistotne w tym przypadku choć bywaja ważne w warunkach kotłów przemysłowych. Rozumiem że niektórzy mają nieodpartą chęć polemiki ale czasem warto się upewnić czy aby pisze sie sprawdzone informacje. Aby nie byc gołosłownym i wymądrzac tylko z głowy , podpieram sie internetem :

LICZBA ROGI

liczba charakteryzująca zdolność węgla do spiekania się; wyznaczona metodą opracowaną przez B. Rogę.

Stopień uwęglenia – wyraża się najczęściej zawartością ulatniającej się substancji łatwo palnej lub uwolnienia witrynitu. Im większa zawartość substancji łatwopalnej, tym węgiel jest mniej uwęglony. W przypadku świetlnego uwolnienia witrynitu sytuacja jest odwrotna, im niższe uwolnienie, tym niższy stopień uwęglenia masy węglowej.

hydrol-ku Kryspin pisze, że kocioł mu się szlakuje, piotru7 napisał, że spiekalność ma wpływ na szlakowanie, co według mnie mija sie z prawdą. Spiekalność ma wpływ na zdolność do koksowania, Sam to potwierdzasz pisząc, że "węgiel o dużej spiekalności przypomina wypalony koks". Tworzenie się podczas procesu spalania szlaki (o krórej mowa w trmacie) zależy od temp. topnienia popiołu, a nie od spiekalności. Według mojej wiedzy informacje te są prawdziwe, choc nic bym sobie uciąc nie dał ( egzamin zdałem chyba na 5 ale dawno to było :D )

Skład i temperatura topnienia popiołu są na ogół dość mało zróżnicowane, więc

nie tu szukałbym przyczyny tworzenia sie szlaki. Nasuwa się prosty wniosek:

popiól sie stapia. bo ma do tego odpowiednią temperaturę. Tak więc wszystko

zależeć może od warunkow spalania. Duży wpływ ma intensywność nadmuchu,

to procesy zupełnie podobne do tego, co się dzieje np. w zwykłym piecu

na koks, gdzie raz szlaka jest, a raz jej nie ma, bo spalanie następowało

w niższej temperaturze.

Nawiasem mówiąc, już dawno doszedłem do wniosku, że te piece na

ekogroszek mogłyby z powodzeniem pracować beż nadmuchu, na naturalnym

ciągu. Spaliny nie byłyby tak wychładzane nadmierną ilością powietrza, jak

dotychczas. Przy okazji: sam system użytego tam górnego spalania to

pomyłka, tam powinno być dolne spalanie, obyłoby się bez wielu problemów,

o których czyta się na forum.

panowie , nie musicie mi wierzyc, wystarczy poszukać w internecie. Nadmiar powietrza wpływa oczwiscie na temperature w komorze spalania ale nie zmieni jego fizykochemicznych wlasciwisci. Gdyby bylo inaczej firmy workujace groszek nie maja racji bytu - a zajmja się głownie mieszaniem szajsu z groszkiem i niskiej spiekalności tak by wynikowo było <10. Palnik retortowy nie lubi szklistej szlaki, zarasta a nawet blokuje podajnik.Oczywiscie macie rowniez racje ze wlasiwosci koksujace towarzysza weglom o wysokiej spielkalnosci , czy ogolnie weglom gazowo-plomiennym (typ 32 i wyższe) , przy spalaniu ktorych towarzyszy dlugi plomien gazujacego wegla. Wegle o malej spiekalnosci to niskoplomienne (typ 31) czyli inaczej wysokouweglone , gdzie przewaza wegiel pierwiastkowy a malo jest weglowodorow.

Uff. Zmusiliscie mnie do calego wykladu.

Wykład to wykład, ale co z wnioskami praktycznymi ? Zaznaczam od razu, że

mnie osobiście problem nie dotyczy, palę spokojnie bez nadmuchu w samoróbie

dolnego spalania. Interesujące było zawsze dla mnie, dlaczego ten ekogroszek

ma niższą wartość opałową, niż normalny węgiel ? Czy to związane jest jakoś

z tym tworzeniem się szlaki ?