Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co dolega mojej kosiarce?

Recommended Posts

Witam wszystkich

Wkurza mnie ostatnimi czasy moja kosiarka (spalinowa, 4,5 KM, 3 lata).

Otóż: ustawiona na najniższej wysokości koszenia (tak lubie :D ) zostawia mi dość wysoką trawe (najwyższą na środku koszenia). Co ciekawe: ciągnąc kosiarke do tyłu ścina trawke elegancko i prawidłowo - "równo z ziemią" :o .

Dodam od razu, że nóż jest założony prawidłowo oraz, że jest świeżo naostrzony.

Co jej dolega? Co jest z nią nie tak?

Pozdrawiam

Benicio

Nie dopisałem, że przed ostrzeniem noża było to samo. Naostrzyłem nóż (pomyślałem, że jako pierwszą przyczynę wyeliminuje najbardziej banalną). Nóż jest naostrzony prawidłowo - w odpowiednią strone jest "fazka". Prawidłowo jest również zamocowany: i jeśli chodzi o "góra-dół" i o przyleganie do korpusu kosiarki (nie wiem cholera jak to nazwać 8) ). Znajdują się tam dwa wystające czopiki które wchodzą w otwory wywiercone w nożu kosiarki - nie sposób coś spier ...

Nie dopisałem, że przed ostrzeniem noża było to samo. Naostrzyłem nóż (pomyślałem, że jako pierwszą przyczynę wyeliminuje najbardziej banalną). Nóż jest naostrzony prawidłowo - w odpowiednią strone jest "fazka". Prawidłowo jest również zamocowany: i jeśli chodzi o "góra-dół" i o przyleganie do korpusu kosiarki (nie wiem cholera jak to nazwać 8) ). Znajdują się tam dwa wystające czopiki które wchodzą w otwory wywiercone w nożu kosiarki - nie sposób coś spier ...

Zobrazowałeś to b. dobrze i widać, że wiesz o co chodzi ("w odpowiednią strone jest "fazka""). Ale to co piszesz jest bardzo dziwne, bo przecież nóż obraca się dookoła, więc nie może zostawiać nic na środku. Może obroty są zbyt małe przy koszeniu? Kurde zastrzeliłeś mnie tym tematem :roll: