Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jakie masz ustawienia, chodzi mi o te U1, U2 , U3, U4 ?

U mnie są ustawione fabryczne: 65 st, 23 sekundy podawania, 37 przestoju.

Piec 25 kw, dwie pompki, zwrór czterdrogowy, ustawiony w skali 1 -10 na 7.

Wczoraj pierwsze odpalenie. Uwagi:

- ekogroszek pali się ładnie w małym kopczyku, na dół z retorty spada tylko popiół

- temp ustawiona na sterowniku pokojowym 20 st, po pewnym czasie w pokoju zrobiło się 24 st i oczywiście piec się wyłączył. W tym czasie temp pieca spadła do 42 stopni, gdy przeniosłem sterownik w zimniejsze miejsce piec odpalił.

- Co zrobić aby piec nie stygł tak bardzo ?

- Gdzie ustawia się prędkość wentylatora, bo przesłonę na dole mam ustawioną na jakieś 70 %.

Instrukję obsługi tego pieca będę miał dopiero w poniedziałek.

To tak na gorąco, w razie czego będę pytał.

Pozdrawiam,

Radek

https://forum.murator.pl/topic/88008-piec-hef-poszukuj%C4%99-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/#findComment-2022651

Cała zimę przeleciałem na takich ustawieniach, oczywiście czasem jakis kosmetyczne zmiany wprowadzałem ale to raczej dla zabawy i obserwacji urządzenia:

U1-14

U2-46

U2-50

U3-45

Temp. na piecu 58-62 (zadana), na powrocie ok 45-55, zawór czterodrogowy na 3 ( zima) lub ok 7 (lato).

Niestety nie posiadam sterownika pokojowego, bo doszedłem do wniosku, że w domu pietrowym jest to kłopotliwe, zamiast tego mam głowice termostatyczne na kazdym grzejniku i rozwiązanie to sprawdza się rewelacyjnie. Przsłona wentylatora otwarta w okolicach 20-30%, mój sterownic (geco) nie ma regulacji obrotów.

Jelsi masz problemy ze sterownikiem pokojowym to polecam kontakt z serwisem, dzwoniłem do nich z jakims problemem i sprawę załatwiono szybko i fachowo.

https://forum.murator.pl/topic/88008-piec-hef-poszukuj%C4%99-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/#findComment-2022683

Witam,

Tak mam Geco G 403-P02. Firma instalująca powiedziała że jest dobry i łatwy w obsłudze. Właśnie wgryzam się w insturkcję obsługi pieca i tego sterownika.

Obecnie zauważyłem trochę małych spieków na brzegach retorty, reszta to popiół - trzeba coś poprawić tylko nie wiem co.

Jak coś wywnioskuję dam znać.

Pozdrawiam,

Radek

https://forum.murator.pl/topic/88008-piec-hef-poszukuj%C4%99-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/#findComment-2025509