Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słoneczko w Nieborowicach - komentarze

mapan

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj sylvia1,

Twój dziennik czytałem od samego początku :). Schody na razie wywaliłem, będa potem drewniane, a jakie to się jeszcze wyjaśni. Taras mam od strony północno-zachodniej więc zostanie lekko przesunięty w stronę zachodnią (w domu przeważnie jesteśmy po południu więc powinno byćOK. Dodatkowy daszek jeszcze bardziej zacieniłby okno tarasowe od str. północno-zachodniej. Wybacz, że to piszę ale wyrażam swoją opinię. Twój daszek pulpitowy jest z pewnością bardzo funkcjonalny, ale wg mnie psuje wygląd tego zgrabnego budynku. Sam też nie jestem bez winy, z projektu wywaliłem ozdobny daszek nad wyjściem na ogród, gdyż po przesunięciu drzwi tarasowych bliżej narożnika wyglądał komicznie.

Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałośc a także na konstruktywną krytykę naszych poczynań. Z pozostałych zmian połączyliśmy dolną łazienkę z WC, reszta bez zmian (jedynie niewielkie korekty w celu optymalizacji kretyńsko rozplanowanych belek stropowych, krokwi więźby dachowej i okien połaciowych)

pozdrawiam

Maciek

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Witam

Wypada tylko pogratulować gustu jeśli chodzi o wybór projektu domu :wink:

Słoneczku u nas wybrane z 100 innych i tak jak Wy pare mian wprowadzamy. Jakbys mogł podać dokładnie jaka wersja Sloneczka i moze jakis rzut po wprowadoznych zmianach. Szczegolnie interesuje mnie sprawa drzwi tarasowych tj ich przesuniecie. i czy pozostawiłes szerokość zgodą z projektem czy jakies zmiany .

Pozdrawiam no i oczywiscie tak jak do Ciaszki tak i do ciebie bede zagladał i obserwował postepy na budowie.

Zmiany są drobne ale liczne, więc w zasadzie narysowałem a Auto-CAD swój projekt :). (wystarczy przesunąć komin o parę centymetrów, a trzeba zmienić układ belek stropowych, krokwi, okien dachowych ITP). Jeśli chodzi o drzwi tarasowe, to wzorowałem się na zdjęciach z realizacji Słoneczka na stronie Horyzontu (Słoneczko nr 13 chyba). A z murowaniem mam zamiar wystartować z początkiem kwietnia.

pzdr i powodzenia

• 4 weeks później...

Kurcze, przegapiłam, jednak ocieplone :roll:

Poszukuję potwierdzenia dla zapewnień mojego kierbuda ,że nie trzeba.

Mapan jak już ruszyliśmy to zaraz zaczęliśmy się dusić w naszych 50 metrach, mąż liczy dni ile razy jeszcze będzie rozkładał tapczan.Mamy porządną motywację :p

U ciebie będzie podobnie (nie w kwestii tapaczana oczywiście :lol: ).

Domek jest duży, bardziej wewnątrz niż na zewnątrz. Dopiero teraz jak stoi widać.

Minusem przy wersji z garażem jest brak okna w łazience. Dzisiaj zastanowiłabym się czy nie wykorzystać światła z sypialni. Tylko pomysłu brak.

No i gdybym teraz zaczynała , oszczędziłabym sobie kosztów związanych z obmurowaniem kominów, przesunęła komin wentylacyjny w kuchni do rogu i generalnie kominy stawiałabym w ścianie ( dużo miejsca zajmują),uniknęła kilku fuszerek :oops:

No ale to są błędy inwestora który nie potrafi czytać planu i na wszelkie propozycje się zgadza bądź boi się zmian.

Będę przyglądać się postępom, zapraszam na wizję do siebie :p

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...