Bluszczowcy 28.09.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Niestety u nas instalacje się tak opóźniają, że wylewki wypadną w listopadzie lub w grudniu. Mam z tego powodu pewne wątliwości. Czy można robić wylweki w zimie? Czy to nie zaszkodzi budowie? Czy wystarczy jak trochę ogrzewania puszczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.09.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 kto w zimie buduje ten wiosną rozbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.09.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Niestety u nas instalacje się tak opóźniają, że wylewki wypadną w listopadzie lub w grudniu. Mam z tego powodu pewne wątliwości. Czy można robić wylweki w zimie? Czy to nie zaszkodzi budowie? Czy wystarczy jak trochę ogrzewania puszczę? no przecież masz czas do 21 grudnia i wystarczy, że puścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.09.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Ja robiłem 7 listopada,ale budynek bez okien, drzwi, żadnego ogrzewania.Udało się, bo miesiąc był ciepły i bez mrozów, z dodatkami do betonu powinno przetrwać nawet niewielkie mrozy. Inną sprawą jest, że faktycznie zimą powinno się budynek zamykać i czekać na rozpoczęcie prac do wiosny - szkoda zdrowia na niepotrzebne nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 28.09.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Mi się wydaje, że jeśli zachowasz w pomieszczeniach temperaturę co najmniej 5-10C powyzej 0, to nie powinno być problemu. Proszę o rozszerzenie i uzasadnienie kwestii: "kto w zimie buduje ten wiosną rozbiera", gdyż mnie również ta sprawa będzie dotyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.09.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 długi, a co Ty taki bezbarwny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.09.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 długi, a co Ty taki bezbarwny? piątek to żdziebko wyprany jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.09.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 a ja właśnie piore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.09.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 a ja właśnie piore pamiętaj tylko ,żebyś nie wyżymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 28.09.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 długi, możesz rozwinąć swoją odpowiedź, widzę że jesteś a chyba nie zauważyłeś mojego pytania. kto w zimie buduje ten wiosną rozbiera Tak jak pisałem, chcę robić w zimie wylewki, chciałbym utrzymywać temperaturę w domu ok. 5 - 10 C powyżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.09.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 o ile nie będziesz robił sam "wylewek" mieszając zaprawę w wiaderku /wtedy może i cała zima Ci zejdzie/ tylko wynajmiesz firmę z agregatem do mieszania i pompowania zaprawy to "wylewki" zrobią ci w domu za 1-2 dni po kilku dniach "ciepłych" czyli powyżej zera kilka-kilkanaście stopni zaprawa cementowa będąca "wylewką" zwiąże na tyle że nawet późniejsze zamarznięcie do -30 stopni nic jej nie zrobi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 29.09.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Mi "wylewkarz" powiedział,że najlepiej robić wylewki jesienią lub wiosną. Listopad to dobry czas, a jak na dobrą pogodę się w grudniu trafi, to 2-3 dni i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 30.09.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 długi, możesz rozwinąć swoją odpowiedź, widzę że jesteś a chyba nie zauważyłeś mojego pytania. kto w zimie buduje ten wiosną rozbiera Tak jak pisałem, chcę robić w zimie wylewki, chciałbym utrzymywać temperaturę w domu ok. 5 - 10 C powyżej zera. Jak nie ma mrozu to jaszcze da się robić ,ale jak ściśnie to chba lepiej tym wspomnianym wiaderkiem . Dom jakoś sobie ogrzejesz ale miksokreta gdzie postawisz ???na zewnątrz będziesz urabiał zaprawę ??? nie wiem jakie masz ogrzewanie ....jeśli kaloryfer to jeszcze ale jak podłogówka to już bym się zastanowił . A poza tym to jaka stolarka ???bo jak drewniana to szczerze odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 30.09.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mi "wylewkarz" powiedział,że najlepiej robić wylewki jesienią lub wiosną. Listopad to dobry czas, a jak na dobrą pogodę się w grudniu trafi, to 2-3 dni i po sprawie. Też o tym słyszałem, że latem za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Rób wylewki - niech tylko przez kilka dni po pracy temperatura utrzymuje się w granicach 5-10 stopni.Albo zażycz sobie plastyfikator.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 30.09.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mój brat miał w zeszłym roku na jesień wylewki robione ... nie polecam, temperatura była powyżej zera, ale woda spływała mu po okanch litrami, w pomieszczeniach zrobiło się tak wilgotno ze na tynku pojawił sie mały grzybek ... a wełna isovera która była juz położna w jednym pomieszczeniu między krokwiami zrobiła się z zółtej zielona. Jeśli chcesz robić wylewki to najlepiej jak masz stan surowy bez okien, wtedy się będzie dobrze wietrzyło i ta wilgoć nie bedzie tak odczuwalna, ale co wtedy z przymrozkami nocnymi to nie wiem. Ja robiłem wylewki w lato i powiem szczerze, ze jak czytałem, że wylewki muszą odparować wode to się uśmiechałem po ciuchu, bo u mnie 2-3 dni i było sucho, żadnej wilgoci ( temp powietrza 20-30 stopni ) ALe jak zobaczyłem u brata wode na oknach to moje poglądy diametralnie się zmieniły ( tem 5-10 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 30.09.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Rób wylewki - niech tylko przez kilka dni po pracy temperatura utrzymuje się w granicach 5-10 stopni. Albo zażycz sobie plastyfikator.... a gdzie tę pogodę się zamawia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Prognozy długoterminowe lub....coś co utrzyma temperaturę dodatnią ( koza , nagrzewnica itp.) Co do wody lejącej się strumieniami na posadzkę betonową - niech się leje , będzie lepsza pielegnacja - jeszcze żadna woda betonowi nie zaszkodziła bo zwiąże jej przez hydratację tyle ile potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 30.09.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Prognozy długoterminowe lub....coś co utrzyma temperaturę dodatnią ( koza , nagrzewnica itp.) Co do wody lejącej się strumieniami na posadzkę betonową - niech się leje , będzie lepsza pielegnacja - jeszcze żadna woda betonowi nie zaszkodziła bo zwiąże jej przez hydratację tyle ile potrzebuje nikt ci nie pisze ,że betonowi szkodzi ale te parę ton wody okienkom jeśli drewniane czy więźbie niekoniecznie na zdrowie wyjdą ..... a jak przyjdzie mróz to co nagrzewnicą przy betoniarce czy miksokrecie postawisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jak woda się będzie lała to i tak dla betonu nie ma to znaczenia skąd się leje a dla okien to i owszem.Co do nagrzewnicy przy betoniarce czy miksokrecie ważne sa 2 rzeczy;1. aby woda była ciepła (nie zamarzała )2. aby cement i kruszywo miało dodatnią temperaturę.jak będzie robił w grudniu powiedzmy , to na 100% kruszywo i cement będzie miało dodatnia temperaturę . No chyba że będą naprawdę spore mrozy i przemrozi piasek, żwir itp. Cement można trzymać w ciepłym pomieszczeniu ale to i tak przy proporcji 1/5 (np.) nie taki problem jak własnie z kruszywem .Na wielu budowach robi się wylewki dodając specjalne środki np. SIKA które pozwalają lać beton nawet do -15 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts