Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współczynnik U - pomoże ktoś policzyć

ansemo

Recommended Posts

Witam

Szukałem, próbowałem i jak znam życie to policzyłem źle. :wink:

Ściany z BK 24, odmiany 600 (niestety taki parszywy sezon budowlany że nie było wyboru). Do tego od wewnątrz tynk tradycyjny, załóżmy że 1,5 cm. Z zewnątrz styropian (10, 12, lub 15 cm - zależy od wyniku współczynnika).

I teraz jak to policzyć.

Znalazłem informację że BK 24 600 ma λ=0,15

Tynk tradycyjny λ=0,72

Styropian λ=0,04

Zakładam że tynku akrylowego (baranek 2mm) już się nie uwzględnia w obliczeniach. A może się uwzględnia?

W takim razie czy poprawne jest poniższe obliczenie (zakładając styropian 10 cm)?

R = 0,015/0,72 + 0,24/0,15 + 0,10/0,04 = 4,12

U = 1 / 4,12 = 0,24 W/m2k

wzór jest dobry ale doliczanie tynków bez sensu, ocieplenie ociepla, w jakimś sensie BK też ma wpływ na wsp. U ale nic więcej. Jeśli parametry dobrze odczytane z danych to wynik ok.

Tynki tez wlicza sie, aczkolwiek maja one nieznaczny wplyw (prawie zaden) na wynik U sciany

Czyli jednak nie ma sensu ? No chyba tak napisałem :lol:

w powyższym przykładzie jest to poniżej 0,5% udziału ...

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Tynk wewnętrzny faktycznie ma wpływ prawie żaden ale co mi szkodzi to dodać.. :wink:

A dodając jeszcze opory przejmowania ciepła oraz styropian 12cm to wspólczynnik U = 0,21.

Myślę że to wystarczy. Choć zastanawiam się czy nie dać 15 cm styropianu. Współczynnik U wyniósłby 0,18. Różnica w kosztach zakupu styropianu jakieś 1600 PLN. Opłaca się? Zakładając że jakoś wytrzymałbym ten dodatkowy wydatek... Zastanawiam się czy taki wyścig zbrojeń ma sens. Czy różnica pomiędzy 0,21 a 0,18 faktycznie przełoży się później na jakieś oszczędności w ogrzewaniu.

uwaaaaga rozwijaaam:

Opory przejmowania ciepła, m˛ˇK/W Kierunek strumienia cieplnego

w górę poziomy w dół

Rsi 0,10 0,13 0,17

Rse 0,04 0,04 0,04

i - internal

e - wiadomo :D

Podane wartości oporów przejmowania ciepła stosuje się w odniesieniu do powierzchni płaskich, w przypadku braku dokładnych informacji o warunkach wymiany ciepła.