Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za projekt przyłącza wody?

Zenon X

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja z innej beczki, bo nie wiem czy na forum był ten temat więc podczepiam sie pod ten.

Kc stanowi:

Art. 49. (22) § 1. Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania płynów, pary, gazu, energii elektrycznej oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych nieruchomości, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa.

§ 2. Osoba, która poniosła koszty budowy urządzeń, o których mowa w § 1, i jest ich właścicielem, może żądać, aby przedsiębiorca, który przyłączył urządzenia do swojej sieci, nabył ich własność za odpowiednim wynagrodzeniem, chyba że w umowie strony postanowiły inaczej. Z żądaniem przeniesienia własności tych urządzeń może wystąpić także przedsiębiorca.

Czy można żądać w ogóle czego takiego, czyli kasy za przyłącze od wodociągów?

A ja z innej beczki, bo nie wiem czy na forum był ten temat więc podczepiam sie pod ten.

Kc stanowi:

Art. 49. (22) § 1. Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania płynów, pary, gazu, energii elektrycznej oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych nieruchomości, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa.

§ 2. Osoba, która poniosła koszty budowy urządzeń, o których mowa w § 1, i jest ich właścicielem, może żądać, aby przedsiębiorca, który przyłączył urządzenia do swojej sieci, nabył ich własność za odpowiednim wynagrodzeniem, chyba że w umowie strony postanowiły inaczej. Z żądaniem przeniesienia własności tych urządzeń może wystąpić także przedsiębiorca.

Czy można żądać w ogóle czego takiego, czyli kasy za przyłącze od wodociągów?

Tu jest mowa o elementach sieci (np. kawalku wodociagu). Wtedy jak go wybudujesz, a wodociagi beda chcialy Ci go zabrac, to mozesz od nich zadac zwrotu pieniedzy. Za przylacze musi ZAWSZE zaplacic inwestor.

Tu jest mowa o elementach sieci (np. kawalku wodociagu).

Nie mów mi, że w tym przepisie jest mowa o sieci wodociągowej, bo głównie rozchodzi się o to, że dana instalacja biegnąca po Twoim gruncie nie jest składową tego gruntu mimo tego, że powinna tutaj działać zasada rzymska "super ficies solo cedit" oraz Art. 48 i 191 Kc.

Witam,

Ja również jestem na etapie papierologicznym, zaszedłem do 1 biura projektowego które ma cennik:

* adaptacja projekty typowego - 1400 ( w tym projekt zagospodarowania działki - część opisowa i graficzna, przystosowanie ław do warunków gruntowych, wypełnienie tabelek , opieczętowanie projektu, informacja o planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na budowie, przygotowanie wniosków uzgodnień lokalnych i zebranie pozytywnych uzgodnień jednostek opiniujących, przygotowanie wniosku o warunki zabudowy, warunki energetyczne)

* projekt przyłącza linii wewnętrznej - 450

* projekt przyłącza wodociągowego, kanalizacyjnego,deszczowego - 700/1200/1400

* projekt studni wodociągowej, szamba wybieralnego- 100/100

* projekt przydomowej oczyszczalni ścieków - 450

projekt przyłącza gazu ziemnego - 600

i kilka innych oraz projekty zamienne ( będę zmieniał kąt nachylenia dachu i mieszał z oknami ;))

rzut poddasza -150

przekrój - 200

elewacje - 200

Podane ceny są netto.

Firma też może wykonać inne czynności za na jak złożenie wszystkich potrzebnych wniosków wraz z PnB

No i zapomniałem o mapkach do celów projektowych 400 brutto i charakterystyka energetyczna i ekologiczna projektu 100

Superficies solo cedit (łac. To co jest na powierzchni przypada gruntowi) - rzymska zasada prawna odnosząca się do związania własności budynku (oraz innych rzeczy połączonych z gruntem) wzniesionego na gruncie z własnością tego gruntu, tj. co do zasady częścią składową gruntu są wszystkie rzeczy, a także rośliny, trwale złączone z tą nieruchomością ziemską. W polskim porządku prawnym zasada uregulowana jest w art. 48 i 191 kc, aczkolwiek ta nie ma charakteru bezwzględnie obowiązującego - w pewnych warunkach nieruchomości wzniesione na cudzym gruncie nie są związane z własnością gruntu (np. obiekty wybudowane na gruncie oddanym w użytkowanie wieczyste, pracownicze ogródki działkowe).

• 1 month później...

Witam,

mam pytanie odnośnie projektu przyłącza wodociągowego, piszecie, że w cenie są uzgodnienia, czy są równierz takie działania jak:

- uzyskanie mapy do celów projkt.

- uzyskanie warunków technicznych przyłączenia do sieci

- uzyskanie decyzji na umieszczenie przyłącza w drodze

+ oczywiście wykonanie projektu...-

Czy ww. postępowania zawsze leżą w gestii wykonawcy projektu???

Jeśli tak to chyba cena 900 zł za rto jest torchę wygórowana jak na okolice Warszawy?

Dziękuję i pozdrawiam.

Wszystko zależy od tego jak się umówisz na początku, od tego kto to robi i od ceny, jaka za to bierze. U mnie

warunki techniczne przyłączenia

zgoda na umieszcenie przyłacza w drodze

Załatwiałem ja.

Za mapkę i projekt zapłaciłem projektantowi, ca 900 zł

to co wymieniłam wyżej + projekt mam wycenione na 900 pln. Nie mam porównania bo to pierwsza oferta od projektanta który projektuje ogół sieci dla gminy...dlatego pytam tu czy brać czy szukać dalej, taniej?

Mam pytanie do wszystkich którzy ciągneli kanalize na działkę przez asfalt. otóz dostaliśmy projekt przyłącza kanalizy z którego wynika ze trzeba 17 metrów pruć asfalt wzdlóż jezdni. wykonawcy podaja kolosalne kwoty, jeden ocenił na 12 tys. a drugi ok 30 tys. . tak więc proszę wszystkich o opinie.

z góry dziękuję.

• 4 weeks później...

Hej poradźcie mi o co chodzi.

Warunki przyłączeniowe są takie:

- doprowadzenie ok. 70m od drogi do granicy działki rurą fi 63

- później rurka fi 40 do domu

Gmina chyba podaje doprowadzenie taką trasą by nikomu za przeproszeniem nie wchodzić na działkę, a jeżeli sąsiad obok zgodzi się żeby jego działkę przekopać i podpiąć się w linii prostej to tak można zrobić?

Decyzja jest pod hasłem warunki przyłączenia wody.

Dostałam wycenę od 1 firmy:

- 700 zł netto za projekt przyłącza

- 3 tys za projekt rozbudowy sieci na 70m???!!!???

W warunkach nie ma nic o rozbudowie sieci jest to traktowane jako przyłącz, tylko trochę długi :wink: jak mam to interpretować ?

W 2007 roku za uzgodnienia,mapy projekt,wyszło ok 1000 zł.Wykonanie około 60 metrów wodociągu metodą na"kreta"+ przejście pod jezdnią,wykonanie studzienki na licznik wyszło 9500 :cry: Do PRINCESY : nie wchodz w układy typu "media na skróty przez działkę sąsiada".Lepiej dwa razy przepłacić niż się "władować w kanał".

Hej poradźcie mi o co chodzi.

Warunki przyłączeniowe są takie:

- doprowadzenie ok. 70m od drogi do granicy działki rurą fi 63

- później rurka fi 40 do domu

Gmina chyba podaje doprowadzenie taką trasą by nikomu za przeproszeniem nie wchodzić na działkę, a jeżeli sąsiad obok zgodzi się żeby jego działkę przekopać i podpiąć się w linii prostej to tak można zrobić?

Decyzja jest pod hasłem warunki przyłączenia wody.

Dostałam wycenę od 1 firmy:

- 700 zł netto za projekt przyłącza

- 3 tys za projekt rozbudowy sieci na 70m???!!!???

W warunkach nie ma nic o rozbudowie sieci jest to traktowane jako przyłącz, tylko trochę długi :wink: jak mam to interpretować ?

jest w warunkach,podają ci dwie średnice:fi 63- rozbudowa sieci i fi40 przyłącze

3 tysiące za projekt rozbudowy sieci to bardzo dużo,poszukaj innego projektanta.

W 2007 roku za uzgodnienia,mapy projekt,wyszło ok 1000 zł.Wykonanie około 60 metrów wodociągu metodą na"kreta"+ przejście pod jezdnią,wykonanie studzienki na licznik wyszło 9500 :cry: Do PRINCESY : nie wchodz w układy typu "media na skróty przez działkę sąsiada".Lepiej dwa razy przepłacić niż się "władować w kanał".

Czemu myślisz, że to zły pomysł? Przecież jeśli wyrazi zgodę na nieodpłatne przejście przez jego działkę to później już chyba nie ma nic do gadania?