pejello 28.09.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 witam,jestem na etapie wymiany pieca gazowego 2f z zam. kom spalania w domu 1rodzinnym.zmieniam również miejsce jego montażu.do p-ktu poboru wody od pieca bedzie teraz ok 8 m więc czas oczekiwania na ciepłą będzie dużo dłuższy. pompa obiegowa nie wchodzi w grę ze wzgl. na dużą ilość kucia.zeby czas oczekiwania na ciepłą wodę skrócił się, jeden z panów gazowników zaproponował piec z wbudowanym zasobnikiem bo nie dośc że woda ciepła dopłynie szybciej to rachunki za gaz będą dużo mniejsze.2gi gazownik wyśmiał pierwszego i stwierdził że ciepła woda faktycznie bedzie szybciej ale o 3 sekundy a rachunki bedą takie same- tylko piec z zasobnikiem 2 razy droższy.i tu moje pytanie:czy faktycznie montaż 2f pieca z zasobnikiem ma ekonomiczne uzasadnienie?czy woda bedzie dopływała szybciej? czy rachunki za gaz będą mniejsze niż w przypadku zastosowania pieca bez zasobnika?dziękujępozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 01.10.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Szybkość dopłynięcia wody - drugi gazownik ma rację. Różnica będzie tylko w czasie kiedy piec bez zasobnika zacznie "produkować" ciepłą wodę - wygenerowanie impulsu do zapalenia palnika i ogrzanie wody 3-5 sek. Jeśli chodzi o rachunki to sprawa jest dyskusyjna i zależna od sprawności pieca. Dalej to gdybam sobie bo się nie znam Piece z zasobnikami powinny mieć lepszą sprawność (przy tej samej klasie) bo one tylko dogrzewają wodę. Ale to tylko moje gdybanie. Oczywiście można kupić piec za 1 kPLN i za 4 kPLN i tu można coś po oszczędzać. Czytałem kiedyś porównanie dwóch pieców do CO. Jeden był za 2 kPLN a drugi za 4 kPLN. Okazywało się, że ten drugi bił sprawnością ten pierwszy i koszty zwracały się po 2,5 roku użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 03.10.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 czy faktycznie montaż 2f pieca z zasobnikiem ma ekonomiczne uzasadnienie? czy woda bedzie dopływała szybciej? czy rachunki za gaz będą mniejsze niż w przypadku zastosowania pieca bez zasobnika? dziękuję pozdrawiam Montaz kotła z zasobnikiem ma sens tylko w przypadku zastosowania instalacji cyrkulacji CWU. Jeśli nie ma takiej możliwości, działanie jednego i drugiego rodzaju kotła będzie praktycznie identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 18.08.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 odświeżam temat, bo teraz troche inne są urządzenia a ja mam takie samo pytanie nie mam cyrkulacji, dom 150mkw, 1 łaz z prysznicem na dole i 1 łaz z wanna na górze No a teraz musze kupić piec i nie wiem zupełnie na jakim rozwiązaniu się skupić jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny zasobnik czy bez, a jak z, to z jakim z wężownicą czy warstwowy... zamęt totalny proszę o podpowiedź fachowe głowy mile widziane gotowe rozwiązanie: marka i typ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts