Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy przez dach zafoliowany i ołatowany może przeciekać woda? Mój wykonawca twierdzi, że może bowiem folia jest przybijana gwoźdżmi, a na bierzaco przy kładzeniu dachówki bedzie zaklejał wszystkie dziury.

Na stropie po ostatnich ulewach mam pokaźne kałuże przeciekające aż do parteru...

https://forum.murator.pl/topic/88049-zafoliowany-dach-mo%C5%BCe-przecieka%C4%87-woda-przez-foli%C4%99/

Calkowitych przecieków przy ciągłych obfitych opadach wykluczyć się nie da , dużo zależy także od marki folii, są takie które przesiąkają nawet przy niewielkim deszczu i to nietylko przez gwożdzie :wink: generalnie ciec nie powinno

a u moich znajomych przeciekało po zawiejach śnieżnych - winne było uszczelnienie gąsiorów taśmą papierowo ołowianą ( ROBEN) , trzeba było zdemontować gąsiory i zainstalować szczotki , które okazały się skuteczne.

Nie należy liczyć na folię w sytuacjach awaryjnych - dziura w dachu, wypadnięcie dachówki. Lepszy jest dach tradycyjny - szczególnie jak się kryje dachówką. Deskowanie szczelne jest nie tylko szczelne i sytuacjach awaryjnych ale poprawia sztywność konstrukcji dachu - tu nie warto oszczędzać

a u moich znajomych przeciekało po zawiejach śnieżnych - winne było uszczelnienie gąsiorów taśmą papierowo ołowianą ( ROBEN) , trzeba było zdemontować gąsiory i zainstalować szczotki , które okazały się skuteczne.

Nie należy liczyć na folię w sytuacjach awaryjnych - dziura w dachu, wypadnięcie dachówki. Lepszy jest dach tradycyjny - szczególnie jak się kryje dachówką. Deskowanie szczelne jest nie tylko szczelne i sytuacjach awaryjnych ale poprawia sztywność konstrukcji dachu - tu nie warto oszczędzać

hmmmm dach tradycyjny to raczej sama dachówka na łatach :o

a nie użytkowe poddasze :-?

rozumeim,ze chodzi o zalozenie folii pod dachowki i pozostawienie jej przez jakis krotki czas na krokwiach,zanim polozy sie dachowke?czyli folia sobie lezy i co?jak deszcz leje to ona wytrzyma jego opad?a co z wiatrem w czasie burzy?mnie w polowie tyg. czeka foliowanie dachu...i sledze Wasze obserwacje by moc wyciagnac jakies wnioski ku przestrodze....nie bede miec deskowania i papowania.....martwi mnie obecna aura....i jak tu folia ma wytrzymac np. wczorajsza burze????????folie przywiozl dekarz ,zloyl u mnie ale nawet nie mailem czasu obejrzec ja i pogadac z dekarzem.....

hmmmm dach tradycyjny to raczej sama dachówka na łatach :o

a nie użytkowe poddasze :-?

a to już jaka u kogo tradycja - u mnie nawet przedwojenne stodoły kryte dachówka są deskowane szczelnie - z tą różnicą że bez papy ale za to deski na zakład. W każdymrazie jeśli dachówka to deskwanie. Folia to zawsze gorsze rozwiazanie - ewentualnie do blachodachowki - ale wtedy to strasznie bębni w czasie deszczu - co też warto uwzględnić