pik33 28.07.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Chciałem budować w systemie Legalett - Praefa - Moderndach. Wszystko to było dogrywane, negocjowane itd... itp... Tymczasem wyszło tak: Buduję z kredytu. Dostałem ofertę na ściany Praefa za 29 k + montaż - razem, z wszelkimi VATami, wychodziło coś koło 39 k Pojechałem do Warszawy, porozmawialiśmy tam o sposobach obniżenia kosztów, po czym skłądając do banku kosztorys, wpisałem 35 k jako koszt owych ścian. Kredyt dostałem, 35 k na ściany parteru zatwierdzili, choć to i tamto niestety obcięli - kosztorys był wyższy niż wycena ich rzeczoznawcy. Tymczasem po wykonaniu dokładnych obliczeń oferta Praefy skoczyła na prawie 47 k No i leżę. Choćbym i chciał, urwę z tego może z 6 k - ale nie 12. Tymczasem Legalett, który w tej chwili jest budowany, będzie kosztował więcej niż zakładałem (i dostałem z kredytu) - trzeba było dosypać ponad metr (na grubość) kruszywa. No i po wszystkim. Jeszcze nie odwołałem Praefy, ale uratować ten system ścian w moim domu może już tylko cud albo totolotek. Nie mam czym za nią płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.07.2003 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Olej praefe i znajdz szybko firme/ekipe co Ci zbuduje z BK 400 lub 500 na klej. Sciany stawiaja szybko (2 tygodnie) i moga sie zmiescic w Twoich 35 kzl. Nie wiem czy bedzie to "duze odstepstwo od projektu" i czy wystarcza sciany z samego BK, czy tez trzeba w nie wstawic zbrojone slupy - musisz sie skonsultowac z projektantem. Lepszego pomyslu nie mam Trzymaj sie - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Witam, Drogi Piku33, nie zarzynaj się finasowo dla PREAFA - nie warto.Gdybym dziś podejmował decyzję to wybrałbym pustaka albo beton komórkowy - byłoby taniej, taniej, taniej i tylko trochę wolniej.PREFA to system wielkopłytowy i jako takiego cechują go wszystkie jego niedoskonałości: skłonność do pęknięć, pracujące łączenia dużych elemntów monolitycznych. W konstrukcjach murowanych spoiny biorą na siebie wiele. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 29.07.2003 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Sorry, może to nietaktowne pytanie, ale dlaczego musisz podsypać aż metr tego kruszywa? Chcesz dom na górce? Życzę Ci, aby udała się płyta. Wspólczuję takiego zderzenia marzeń z rzeczywistością. Chyba każdy inwestor tego doświadcza. Bardzo się przywiązałeś do Praefy? Może nie?No i zagraj w tego totka- daj Panu Bogu szansę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.07.2003 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Miałbym dom w dołku - tak ukształtowana działka. Stałby w niecce.Na dodatek glinianej. Dlatego tyle podsypki. Teraz, od strony ogródka będzie mniej więcej płasko, od frontu w kierunku drogi będzie trochę spadku. Woda pójdzie częściowo w drenaż, częściowo w kierunku drogi i nie będzie mi stała pod płytą fundamentową, co by było zabójcze dla domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.07.2003 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Witam, Drogi Piku33, nie zarzynaj się finasowo dla PREAFA - nie warto. Gdybym dziś podejmował decyzję to wybrałbym pustaka albo beton komórkowy - byłoby taniej, taniej, taniej i tylko trochę wolniej. PREFA to system wielkopłytowy i jako takiego cechują go wszystkie jego niedoskonałości: skłonność do pęknięć, pracujące łączenia dużych elemntów monolitycznych. W konstrukcjach murowanych spoiny biorą na siebie wiele. Pozdrowionka. Masz może tem dom zrobiony z Praefy? Jeśli nie, to z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 30.07.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Hej PIK Ja tez sporo myslalem o Praefie, ale stopniowo mi prxechodzi.Swoja droga to podniesienie ceny po "dokladnych wyliczeniach" to troche brzydki numer.Ale nie m sie co smucic. Stawiaj jakas ciepla sciane i bedzie O.K. z Legalettem.Znajomy ma legalett i sciany z FORTIS-u ( styropianowe) bodajze i sobie chwali.Pozdrawiam i zycze wytrwalosciEMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Witam, Drogi Piku33, nie zarzynaj się finasowo dla PREAFA - nie warto. Gdybym dziś podejmował decyzję to wybrałbym pustaka albo beton komórkowy - byłoby taniej, taniej, taniej i tylko trochę wolniej. PREFA to system wielkopłytowy i jako takiego cechują go wszystkie jego niedoskonałości: skłonność do pęknięć, pracujące łączenia dużych elemntów monolitycznych. W konstrukcjach murowanych spoiny biorą na siebie wiele. Pozdrowionka. Masz może tem dom zrobiony z Praefy? Jeśli nie, to z czego? z Praefy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 PIK33 . Chcesz mieć taniej Praefę o ok 10 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Jeżeli chcesz mieć taniej , tylko nie z Międzyrzecza - to napisz na mojego maila.AUtomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Aha PIK. Legallet kładłeś przez Praefę Wwa , czy przez Naruckiego z Gdańska?Czy przed wejściem ekipy musiałeś akceptować projekt płyty?Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.07.2003 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Automik, 10k już mnie teraz nie ratuje. Przeliczyliśmy dziś pieniądze i wyszło, że mogę teraz wydać tylko 18 k na ściany. Legalett wyszedł za drogo, a było też jeszcze parę przyczyn (m. in. za niska wycena banku) Więcej mieć nie będę. Będzie beton komórkowy. To jedyne co za te pieniądze mogę teraz postawić. Dobrze, że geodeta niechcący trochę poszerzył mi dom - BK ma 24 cm zamiast 15 z Praefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.07.2003 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Aha PIK. Legallet kładłeś przez Praefę Wwa , czy przez Naruckiego z Gdańska? Czy przed wejściem ekipy musiałeś akceptować projekt płyty? Automik Legalett załatwiłem w sposób taki, że zadzwoniłem do Gdańska, a tam okazało się, że mogą mi go zrobić na koniec sierpnia. No to udało mi się dogadać w ten sposób, że dadzą mi ekipę na 28 lipca, jeśli we własnym zakresie przygotuję wymianę i zagęszczenie gruntu. Co też zrobiłem. Dzięki temu mam Legalett miesiąc wcześniej. Projektu nie akceptowałem w jakiś specjalny sposób. Przyjechał razem z ekipą, wcześniej dostałem rzut na maila, bo był mi potrzebny do projektowania dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 30.07.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Piku!!To chyba przeznaczenie, skoro już geodeta wiedział, że musi Ci poszerzyć ten obrys. Poddaj się mu i pchaj budowę dalej - także na betonie komórkowym. Wielu wybiera go świadomie i są zadowoleni. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Jeżeli chcesz mieć taniej , tylko nie z Międzyrzecza - to napisz na mojego maila. AUtomik Interesuje mnie ta technologia. jezeli masz ciekawe namiary na firmy (nie z miedzyrzecza) i możesz sie nimi podzielioć to daj znać. radek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Jeżeli chcesz mieć taniej , tylko nie z Międzyrzecza - to napisz na mojego maila. AUtomik Interesuje mnie ta technologia. jezeli masz ciekawe namiary na firmy (nie z miedzyrzecza) i możesz sie nimi podzielioć to daj znać. radek [email protected] A to jakaś tajemnica, czy co? Możesz napisać na forum! Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 01.08.2003 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Kolejny kwiatek. Dotarła do mnie końcowa wycena konstrukcji dachu, 6k droższa niż oferta pierwotna, w której zabrakło, jak się okazało, ścian szczytowych. Jak się wszystkiego nie dopilnuje, każdego papierka 5 razy nie sprawdzi, to się potem ma takie kwiatuszki. Na szczęście do dachu mam jakieś 3 tygodnie - może rozwiązanie się znajdzie. ----- Kwiatuszek z innej beczki: geodeta zdaje się przesunął mi dom o kilkadziesiąt cm. Nie wiem czy przy okazji nie naruszył linii zabudowy. Aby nie za dużo, to może przejdzie, zresztą nie mam wyjścia. Tak to jest jak się nie stoi im wszystkim nad łbem z własną metrówką i innymi narzędziami. Tyle, że skończył mi się urlop i nie mam jak stać nad głową ekipom i geodetom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 01.08.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 A Mieczotronix śmiał się ze mnie, gdy radziłam mu w komentarzach do dziennika sprawdzić pomiary geodety...Trzymaj się Piku, bo widzę, ze szybko się musisz hartować. Na szczęście dni są długie, jeśli nie masz daleko na budowę to po pracy...na kontrole!!! Mój mąż na pozątku jeździł rano przed pracą i po pracy drugi raz. I miał rację. Rzuć okiem w mój dziennik, to zorientujesz się dlaczego. Napisz mi na priva, kto Ci robi płytę, bo strasznie jestem ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Moj kierownik jedzie dziś z Wawy lać płytę do Białegostoku. Czyżbys dziś wylewał?Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Aha,Byłem dziś na spotkaniu z firmą która robi taniej niż Praefa też z keramzytobetonu. Technologia niemiecka , bodajże Neu Massive. Stawiaja głownie domy w Zachodnich Niemczech. Ceny ok 20% niższe. Może warto spróbować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts