piotr.nowy 01.08.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 A ja z innej strony.Z tego co wiem to o ile masz " zdolność kredytową" to nie powinno być problemu z rozszerzeniem kredytu w banku ,który dawał ci kredyt (który to bank?), a jak nie to przenieś kredyt do innego. Z racji wykonywanego zawodu współpracuję z kilkoma bankami w kwestiach kredytów hipotecznych więc jeśli podasz trochę więcej konkretów to moze będę mógł coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 02.08.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Piku- kto Ci robi ten dach . Interesuje to mnie mocno - bo to chyba ta sama firma co siedzi u mnie - przeczytałam nazwę - już 3 tygodnie na samej konstrukcji. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.08.2003 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Moj kierownik jedzie dziś z Wawy lać płytę do Białegostoku. Czyżbys dziś wylewał? Automik Dziś wylałem, wczoraj nie wyrobili. Wczoraj była tylko wizytacja na placu budowy. Ale legalett już wylany - jutro 5.00 pobudka, na plac budowy i podlewać - w prognozie na jutro prawie 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.08.2003 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 A ja z innej strony.Z tego co wiem to o ile masz " zdolność kredytową" to nie powinno być problemu z rozszerzeniem kredytu w banku ,który dawał ci kredyt (który to bank?), a jak nie to przenieś kredyt do innego. Z racji wykonywanego zawodu współpracuję z kilkoma bankami w kwestiach kredytów hipotecznych więc jeśli podasz trochę więcej konkretów to moze będę mógł coś doradzić. Rzeczoanawca banku (GE BM) wycenił wartość nieruchomości po zakończeniu budowy na 185k - i dostałem 80% tego jako kredyt. I tyle. A zdolność kredytowa.. też się powoli kończy. Nawet jeśli teoretyczna jest, to w praktyce.. za coś żyć trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.08.2003 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Piku- kto Ci robi ten dach . Interesuje to mnie mocno - bo to chyba ta sama firma co siedzi u mnie - przeczytałam nazwę - już 3 tygodnie na samej konstrukcji. Pozdrawiam i powodzenia. Dach być może zrobi ModernDach - grupa Jurex. Siedzą 3 tygodnie na konstrukcji ???? jeśli to oni, to szukam lokalnego wykonawcy, będzie szybciej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.08.2003 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Założę chyba temat w "dziennikach budowy" bo większość tego co tu piszę, tam właśnie się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Naprawde warto założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2003 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Witam, A pisałem, że trzeba pilnie pozbyć się "różowych okularów" nawet w przypadku systemów prefabrykowanych Wiem, bo sam to przeżyłem. Dużo drożej bez gwarancji, że lepiej. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sympatyk muratora 03.08.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 na dniach chcę zacząć budowe z legalett ,preafa i moderndach mysle że mimo wszystko jest to fajne rozwiązanie trzy firmy fajna tecnologia ,dokładność ,bez odpadów może nie najtaniej ale też niewiele drożej jak się wszystko policzy .Jeżeli ktoś korzystał z w.w firm i ma dobre lub złe doświadczenia to będę bardzo wdzięczny za opinie przyszły inwestor. dziękuję za wszelkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Jeżeli chcesz mieć taniej , tylko nie z Międzyrzecza - to napisz na mojego maila. AUtomik czy możesz podać adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 04.08.2003 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 na dniach chcę zacząć budowe z legalett ,preafa i moderndach mysle że mimo wszystko jest to fajne rozwiązanie trzy firmy fajna tecnologia ,dokładność ,bez odpadów może nie najtaniej ale też niewiele drożej jak się wszystko policzy .Jeżeli ktoś korzystał z w.w firm i ma dobre lub złe doświadczenia to będę bardzo wdzięczny za opinie przyszły inwestor. dziękuję za wszelkie opinie Chciałem ale nie dałem rady. Choć legalett jest a moderndach ma jeszcze szanse. Z kredytu bankowego nie podskoczysz do Praefy bo masz kosztorys bankowego rzeczoznawcy, który ocenia nie za ile dom budujesz, tylko ile będzie on wart - po zbudowaniu - a kredyt płacą ci w transzach, które masz wykorzystać zgodnie z założeniami. Jeśli masz środki do dyspozycji, możesz budować z Praefy, może i nie wyjdzie dużo drożej - ale po prostu, musisz te środki władować już - od razu, w ściany. Na wykończeniu zaoszczędzisz ale później. Moją Praefę zabiła płynność finansowa, a raczej jej brak. Co do dokładności, Legalett już stoi - czy to jest aż tak super dokładne? Normalnie - styropianowa wanna, w niej wylewka z rurami grzewczymi. Wylewka na upale za szybko wiązała i powierzchni daleko do ideału. Beton złuszcza się z wierzchu. Przygotowując budowę w tym systemie pilnuj sam wszystkich spraw i wymiarów i nie licz na geodetów, że dobrze wytyczą. Tu się liczą centymetry. Mój Legalett jest o 3 cm szerszy niż być powinien. Wyobraź sobie teraz, że zrobili ci o 5 cm węższy z każdej strony, bo geodeta się pomylił - a tu przyjeżdżają za szerokie ściany Praefa - KLOPS totalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 04.08.2003 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 PS. Bardzo dobrze byłoby, gdyby firmy budujące w systemie Praefa popodpisywały jakieś umowy z bankami. Praefa dostarcza kosztorys i harmonogram, a bank daje kredyt zgodny z tymi założeniami - nie byłoby takich problemów, jakie teraz mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Podobno Praefa wspólpracuje z WBK który zna od podszewki technologię.Jeśli chodzi o adres , to nie wiem czy można reklamować firmę...A umnie zgodnie z budową Praefa Wwa miał zacząć 1.08 , a tu w dniu dzisiejszym nic nie ruszone.Włąsciwie ruszone - w piątek był geolog i złamał 1 słupek co go geodeta wbił..Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 04.08.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Może rzeczywiście pomyśleć o zmianie banku i kredytu?U mnie wartość budynku wg rzeczoznawcy jest co najmniej 2 razy mniejsza od wartości wynikającej z kosztorysu (bo rzeczoznawca wycenia na podstawie umów sprzedaży zawartych w okolicach, a nie według projektu i zastosowanych technologii)./ Wycena domu jest ważna dla ustalenia wysokości zabezpieczenia, a nie ustalenia kosztów budowy. Jeśi zatem masz możliwość zaoferowania bankowi innych zabezpieczeń (obok hipoteki na budynku) to możesz, przy założeniu istnienia zdolności kredytowej, starać się o większy kredyt. Ja tak właśnie zrobiłam - dosta ła kredyt wystarczający na stan surowy, chociaż zgodnie z wyceną dom będzie wart niewiele więcej ponad otrzymany kredyt.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 04.08.2003 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Nie mam innych zabezpieczeń i sił na większą spłatę. Dom musi powstać z tego, co nam dali. Będzie trudno, ale musi wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 05.08.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Na pewno się uda! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Pozdrawiam ekipę z Praefy Warszawa. Nie dość że czytają forum muratora , to jeszcze wychodzą z inicjatywą . Dziś dostałem informację że zaczynają od zaraz . Czy już ktoś pisał o zbawczym wpływie forum na wykonawcę ? Jestem pod wrażeniem potęgi internetu...Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sympatyk muratora 06.08.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 jeszcze kilka dni temu bym się zdecydował na legalett ,ale po zasięgnięciu języka tu i tam myślę ,że to dużo za dużo kasy za fundament z ogrzewaniem . Myślę ze to co oszczędzę na legalecie mogę przeznaczyć na ogrzewanie powietrzne mam wtedy dodatkowo klimę i wentylacje . u mnie legalett wycenili na ponad 60 tys netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 06.08.2003 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Dużo jak cholera. Ale też zastanów się nad tym, nad czym i ja się zastanawiałem. Co by było, gdybym nie robił Legalettu? Musiałbym zrobić dokładnie taki sam wykop. Zdrenować, bo pod spodem glina Potem wybudować w nim ławy fundamentowe (ok. 12 k) potem, dokładnie tak samo jak przy Legaletcie, zasypać toto pospółką i zagęścić. potem położyć styropian i wylać wylewkę (znowu to samo) Co mam?Dałem 20 k za Legalett (system - komplet materiałów)Za ławy dałbym 12 k Reszta - mniej więcej - to samo. Za te 8 k różnicy mam system grzewczy zintegrowany z kominkiem. Chyba jednak było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sympatyk muratora 06.08.2003 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 wszystko ok tylko ja mam fajny grunt , nie musze robic drenażu poza tym mam też poddasze użytkowe a tego legalettem nie ogrzeję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts