Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Real i pomy?ki, czyli koniec (?) marze? o ?cianach z Praefy.

Recommended Posts

A ja z innej strony.Z tego co wiem to o ile masz " zdolność kredytową" to nie powinno być problemu z rozszerzeniem kredytu w banku ,który dawał ci kredyt (który to bank?), a jak nie to przenieś kredyt do innego. Z racji wykonywanego zawodu współpracuję z kilkoma bankami w kwestiach kredytów hipotecznych więc jeśli podasz trochę więcej konkretów to moze będę mógł coś doradzić.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moj kierownik jedzie dziś z Wawy lać płytę do Białegostoku. Czyżbys dziś wylewał?

Automik

Dziś wylałem, wczoraj nie wyrobili. Wczoraj była tylko wizytacja na placu budowy. Ale legalett już wylany - jutro 5.00 pobudka, na plac budowy i podlewać - w prognozie na jutro prawie 30 stopni.

A ja z innej strony.Z tego co wiem to o ile masz " zdolność kredytową" to nie powinno być problemu z rozszerzeniem kredytu w banku ,który dawał ci kredyt (który to bank?), a jak nie to przenieś kredyt do innego. Z racji wykonywanego zawodu współpracuję z kilkoma bankami w kwestiach kredytów hipotecznych więc jeśli podasz trochę więcej konkretów to moze będę mógł coś doradzić.

Rzeczoanawca banku (GE BM) wycenił wartość nieruchomości po zakończeniu budowy na 185k - i dostałem 80% tego jako kredyt. I tyle. A zdolność kredytowa.. też się powoli kończy. Nawet jeśli teoretyczna jest, to w praktyce.. za coś żyć trzeba.

Piku- kto Ci robi ten dach . Interesuje to mnie mocno - bo to chyba ta sama firma co siedzi u mnie - przeczytałam nazwę - już 3 tygodnie na samej konstrukcji. Pozdrawiam i powodzenia.

Dach być może zrobi ModernDach - grupa Jurex. Siedzą 3 tygodnie na konstrukcji ???? jeśli to oni, to szukam lokalnego wykonawcy, będzie szybciej i taniej.

Gość sympatyk muratora

na dniach chcę zacząć budowe z legalett ,preafa i moderndach mysle że mimo wszystko jest to fajne rozwiązanie trzy firmy fajna tecnologia ,dokładność ,bez odpadów może nie najtaniej ale też niewiele drożej jak się wszystko policzy .Jeżeli ktoś korzystał z w.w firm i ma dobre lub złe doświadczenia to będę bardzo wdzięczny za opinie

przyszły inwestor.

dziękuję za wszelkie opinie :D

na dniach chcę zacząć budowe z legalett ,preafa i moderndach mysle że mimo wszystko jest to fajne rozwiązanie trzy firmy fajna tecnologia ,dokładność ,bez odpadów może nie najtaniej ale też niewiele drożej jak się wszystko policzy .Jeżeli ktoś korzystał z w.w firm i ma dobre lub złe doświadczenia to będę bardzo wdzięczny za opinie

przyszły inwestor.

dziękuję za wszelkie opinie :D

Chciałem ale nie dałem rady. Choć legalett jest a moderndach ma jeszcze szanse.

Z kredytu bankowego nie podskoczysz do Praefy bo masz kosztorys bankowego rzeczoznawcy, który ocenia nie za ile dom budujesz, tylko ile będzie on wart - po zbudowaniu - a kredyt płacą ci w transzach, które masz wykorzystać zgodnie z założeniami. Jeśli masz środki do dyspozycji, możesz budować z Praefy, może i nie wyjdzie dużo drożej - ale po prostu, musisz te środki władować już - od razu, w ściany. Na wykończeniu zaoszczędzisz ale później.

Moją Praefę zabiła płynność finansowa, a raczej jej brak.

Co do dokładności, Legalett już stoi - czy to jest aż tak super dokładne? Normalnie - styropianowa wanna, w niej wylewka z rurami grzewczymi. Wylewka na upale za szybko wiązała i powierzchni daleko do ideału. Beton złuszcza się z wierzchu.

Przygotowując budowę w tym systemie pilnuj sam wszystkich spraw i wymiarów i nie licz na geodetów, że dobrze wytyczą. Tu się liczą centymetry. Mój Legalett jest o 3 cm szerszy niż być powinien. Wyobraź sobie teraz, że zrobili ci o 5 cm węższy z każdej strony, bo geodeta się pomylił - a tu przyjeżdżają za szerokie ściany Praefa - KLOPS totalny.

Podobno Praefa wspólpracuje z WBK który zna od podszewki technologię.

Jeśli chodzi o adres , to nie wiem czy można reklamować firmę...

A umnie zgodnie z budową Praefa Wwa miał zacząć 1.08 , a tu w dniu dzisiejszym nic nie ruszone.

Włąsciwie ruszone - w piątek był geolog i złamał 1 słupek co go geodeta wbił..

Automik

Może rzeczywiście pomyśleć o zmianie banku i kredytu?

U mnie wartość budynku wg rzeczoznawcy jest co najmniej 2 razy mniejsza od wartości wynikającej z kosztorysu (bo rzeczoznawca wycenia na podstawie umów sprzedaży zawartych w okolicach, a nie według projektu i zastosowanych technologii)./ Wycena domu jest ważna dla ustalenia wysokości zabezpieczenia, a nie ustalenia kosztów budowy. Jeśi zatem masz możliwość zaoferowania bankowi innych zabezpieczeń (obok hipoteki na budynku) to możesz, przy założeniu istnienia zdolności kredytowej, starać się o większy kredyt. Ja tak właśnie zrobiłam - dosta ła kredyt wystarczający na stan surowy, chociaż zgodnie z wyceną dom będzie wart niewiele więcej ponad otrzymany kredyt.

Pozdrawiam,

Gaga2

Pozdrawiam ekipę z Praefy Warszawa. Nie dość że czytają forum muratora , to jeszcze wychodzą z inicjatywą . Dziś dostałem informację że zaczynają od zaraz .

Czy już ktoś pisał o zbawczym wpływie forum na wykonawcę ? Jestem pod wrażeniem potęgi internetu...

Automik

Gość sympatyk muratora
jeszcze kilka dni temu bym się zdecydował na legalett ,ale po zasięgnięciu języka tu i tam myślę ,że to dużo za dużo kasy za fundament z ogrzewaniem . Myślę ze to co oszczędzę na legalecie mogę przeznaczyć na ogrzewanie powietrzne mam wtedy dodatkowo klimę i wentylacje . u mnie legalett wycenili na ponad 60 tys netto

Dużo jak cholera.

Ale też zastanów się nad tym, nad czym i ja się zastanawiałem.

Co by było, gdybym nie robił Legalettu?

Musiałbym zrobić dokładnie taki sam wykop.

Zdrenować, bo pod spodem glina

Potem wybudować w nim ławy fundamentowe (ok. 12 k)

potem, dokładnie tak samo jak przy Legaletcie, zasypać toto pospółką i zagęścić.

potem położyć styropian i wylać wylewkę (znowu to samo)

Co mam?

Dałem 20 k za Legalett (system - komplet materiałów)

Za ławy dałbym 12 k

Reszta - mniej więcej - to samo.

Za te 8 k różnicy mam system grzewczy zintegrowany z kominkiem.

Chyba jednak było warto.