Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Real i pomy?ki, czyli koniec (?) marze? o ?cianach z Praefy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko ok tylko ja mam fajny grunt , nie musze robic drenażu poza tym mam też poddasze użytkowe a tego legalettem nie ogrzeję

:roll:

To ci wyjdzie taniej Legalett. ;) Żebym miał płaską jak stół działkę z przepuszczalnym gruntem, zmieściłbym się spokojnie w 30k z 108 m2 Legalettu. A tak muszę doliczyć jeszcze 6k za roboty ziemne i przywiezioną pospółkę.

A poddasze jest i u mnie. Są na to 2 wyjścia. 1. System Legalett można zainstalować także w stropie; 2. uzupełnić poddasze grzejnikami. 3. jak 2, plus DGP z kominka, i tak właśnie będę miał.

No tak , ale nie spotkałem nikogo , kto by polecał legalett w stropie , ponieważ :

1. jest drogi ,

2. pracochłonny ( rury grzewcze idą z agregatu na dole , lub chyba musisz zainstalować na górze drugi),

3. nadaje się tylko do niektórych rodzajów stropu ( np. filigran odpada)

A propos sympatyku - jaka firma ( oddział/dystrybutor) wyceniał? Ile masz metrów kw płyty?

Automik

wszystko ok tylko ja mam fajny grunt , nie musze robic drenażu poza tym mam też poddasze użytkowe a tego legalettem nie ogrzeję

:roll:

Legalett oferuje też stropy grzewcze.

Pytanie retoryczne,

chyba nie wiesz ile one kosztują, bo na 100% byś nie wspominał o nich.

Pytanie retoryczne,

chyba nie wiesz ile one kosztują, bo na 100% byś nie wspominał o nich.

Nie znam dokładnej ceny, ale konstrukcja tego stropu jest zbliżona do stropów Filigran (dochodzi dodatkowo styropian i kanały grzewcze). Nie bardzo rozumiem co miałoby w nich tyle kosztować. Koszty patentu ?

Jednak porównując ceny weź pod uwagę to, że płyta ta to też ogrzewanie podłogowe wraz z izolacją cieplną i akustyczną.

Czy ktoś z użytkowników fundamentowej płyty grzewczej Legalett'a zdecydował się również na strop grzewczy ?

PS Ytong oferuje również płyty stropowe i dachowe.

Kto z Forumowiczów, którzy wybrali Ytonga zdecydował się na kompleksowe skorzystanie z ich oferty ?

Do Pik-a ! Wróciłam z krótkiego urlopu - i zajrzałam sprawdzić kto ma Tobie kłaść dach. Rzeczywiście to ten sam wykonawca co jest u mnie. Siedzą co prawda już 4 tydzień , ale... Raz ,że budują dach na dwoch domach , dwa - nie jest w technologii wiązarów tylko tradycyjnej i cała drewniana konstrukcja ma być odsłonięta (jętki , krokwie) Coś im nie wyszło z drzewem i wymieniają jętki - fakt , że bez problemu. Napisz ,czy juz się na nich zdecydowałeś ? Pozdrawiam .

68,5 brutto za 200m.kw to dużo .

czy ktoś kalkulował o ile jest droższa ściana z preafy w stosunku do bloczków siporeksowych ,ceramiki ,silki itd. czy naprawdę jest to droższe o 10% czy 50%.

Proszę o opinie :wink:

Aha,

Byłem dziś na spotkaniu z firmą która robi taniej niż Praefa też z keramzytobetonu. Technologia niemiecka , bodajże Neu Massive. Stawiaja głownie domy w Zachodnich Niemczech. Ceny ok 20% niższe. Może warto spróbować...

Co to za technologia?

68,5 brutto za 200m.kw to dużo .

czy ktoś kalkulował o ile jest droższa ściana z preafy w stosunku do bloczków siporeksowych ,ceramiki ,silki itd. czy naprawdę jest to droższe o 10% czy 50%.

Proszę o opinie :wink:

Skalkulować to będę mógł po zbudowaniu do końca ścian z BK. Na razie: materiał 8k, robocizna 5 k.

Żeby porównywać do Praefy trzeba jeszcze dodać koszt tynków wewnętrznych oraz rurek pod instalacje.

Ściany Praefa z montażem na ten sam dom trochę ponad 46k

Zastanawiając się , to Praefę opłaca się wybierać w pobliżu dużych miast, bo największym sprzymierzeńcem Praefy oprócz czasu jest droga robocizna tego , co w Praefie jest na poziomie produkcji .

Więc PIK33 msisz doliczyć także kucie ( rurki wodne, tablica rozdzielcza , schowanie rurek kanalizacyjnych w łazienkach). Także wprawianie okien i drzwi , bo z tego co się orientuję , to szklarze czesto doliczają za docieplenie i mocowanie w ścianach o mniejszej dokładności.

Dla mnie osobiście najważniejszy jest czas . Sąsiad buduje od 1 lipca i obecnie jest na poziomie podlewania stropu ( monolit). Dotychczas wydał ok 50 000 od których płaci odsetki . Ja dopiero zaczynam pożyczać , a budowę skończymy w tym samym czasie.

Automik

PiotrO napisał:

Witajcie!

Napisze krotko, bo tak jak pisał pik 33 - rzeczywiscie jestem w trakcie budowy. Mam za soba prace Legalett i Praefy. Jestem, jak na dzis, bardzo zadowolony. Fundament na zlecenie Gdańska robiła ekipa pod wodza Janusza P. Wszystkim życze takiej dokladnosci, zyczliwosci, otwartosci na potrzeby inwestora (np. zrobili mi takze rozprowadzenie wody i ganek). Wszystko zgodnie z ustaleniami w dokumentacji co do cm (geodeta i kierownik budowy zszokowani). Odchylka betonu mierzona laserem max ok. 1 cm na długosci 14,5 m! Czas wykonania całości 6 dni (sporo czasu starcilismy pierwszego dnia, bo to ja załatwialem zła koparke. kiepskiego jej operatora, fatalna zageszczarke, no i trzeba bylo zamiast planowanych 50 m3 nawiezc 125 m3 pospolki (taka roznica w terenie dzialki).

Pierwszy dzien jest bardzo wazny i trudny - trzeba go dokladnie zaplanowac i bardzo dobrze zorganizować!

W sumie za 93 m2 ok. 38k (za beton zaplacilem wiecej, bo na dzien przed wylewaniem padla produkcja w betoniarni (zamist 182 zł z dowozem i pompa zaplacilem ponad 200 zł za m3 B20 z koniecznym opozniaczem bardzo waznym przy wysokiej temp. powietrza).

Nic mi nie popekalo, ani nie luszczy sie mimo ze nie podlewalem ani razu -bo calosc przykrylem czarna folia ogrodnicza .

Praefa sciany postawiła w 1 dzien, a dzis - dzien drugi - zakonczyla prace sprzatajac bardzo dokladnie cały dom (lacznie z zamiataniem). Sympatyczni 3 ludzie pod wodza Wiesława C.

Sciany sa bardziej gladkie niz sie spodziewałem i po cienkiej, profilaktycznej szpachli mozna je bedzie malowac. Puszki, otwory wentylacyjne, kominowe dopasowane wzorcowo wg zyczenia mojej zony (to Ona wykonala rysunki w formacie A3 z dokladnymi wymiarami dla Praefy i Leagalett, bo te z dokumentacji W.M. Muratora byle malo czytelne) .

Wszystkie wczesniej wykonane w Legalett rury wod-kan zgodne z ustaleniami dla Praefy i zadnych dodatkowych kuc czy bruzd nie trzeba, bo pasuja do bruzd w scianach.

Koszt calosci Praefy - 44k (wywalczylem 8% rabatu).

Za 4 dni przyjeżdza ModernDach, by wykonac drewniany strop i dach. Poddasze nieuzytkowe z pow. strychowa 20 m2. Krycie bedzie dachowka Brass Celtycka kupowana przeze mnie na miejscu (lokalne ceny korzystniejsze w stosunku do oferty ModernDachu). Czas realizacji całosci ok. 3 tyg. Koszt całkowity wykonania ok. 31k (w tym ocieplenie ekofibr - 30 cm).

Koszt całosci inwestycji do wprowadzenia ("prawie pod klucz" czyli z ociepleniem zewnetrzym i pomalowaniem, przy niewykonczonym jednym pokoju i wiekszej lazience), realizowanej od 21 lipca do 4 pazdziernika (takie sa plany), a pogoda nam jak do tej pory sprzyja) - ok. 200k.

Uwaga: w tym 35k dzialka, 7,5k oplaty dokumentacyjne, itp. i ponad 700 km na przwóz materiałow, takich jak np. ściany Praefa (co niezle podwyzsza cene transportu).

Przewiduje za m2 zamknac sie ponizej 1800 zł/m2.

Czy to duzo czy mało sami osądźcie.

Warto porownac to z cenami mieszkan i ...

Przy tradycyjnej budowie trzeba doliczyc np. koszt zdrowia, nerwów ... przez przynajmniej dwa lata.

Z serdecznym budowlanym pozdrowieniem: budowanie nalezy do odwaznych!

Piotr O.

PS. Jeszcze raz, podobnie jak przed kilkoma miesiacami, polecam wykonanie Legalett i Praefa przez firmy matki (Gdansk i Miedzyrzecz). Do ostatnich dni przed wykonaniem mozna z nimi stalac szczegoly co do cm.

I nadal odradzam Praefa Warszawa (sa nie tylko niesłowni, ale np. niedawno zdarzylo im sie w Legalett wmurowac odwrotnie agregat, hi!).

Trzymajta sie cieplo i wesolo nie tylko podczas budowy.

Do poczytania po zakonczeniu budowy.

Tez bym tak chciał! Gratuluję Piotrze!

Tak trzymać! Napisz znów coś po wykonaniu prac ModernDachu.

Paweł

Zastanawiając się , to Praefę opłaca się wybierać w pobliżu dużych miast, bo największym sprzymierzeńcem Praefy oprócz czasu jest droga robocizna tego , co w Praefie jest na poziomie produkcji .

Więc PIK33 msisz doliczyć także kucie ( rurki wodne, tablica rozdzielcza , schowanie rurek kanalizacyjnych w łazienkach). Także wprawianie okien i drzwi , bo z tego co się orientuję , to szklarze czesto doliczają za docieplenie i mocowanie w ścianach o mniejszej dokładności.

Dla mnie osobiście najważniejszy jest czas . Sąsiad buduje od 1 lipca i obecnie jest na poziomie podlewania stropu ( monolit). Dotychczas wydał ok 50 000 od których płaci odsetki . Ja dopiero zaczynam pożyczać , a budowę skończymy w tym samym czasie.

Automik

Na razie nie mam ani dnia opóżnienia w harmonogramie. Praefa przyjechałaby 18.08 - najwcześniej. Ściany z BK już częściowo stoją. Filigran kładziemy 21.08 - chociaż chyba się "obsunie" o 1 dzień, do 22.08. Mam nadzieję że do soboty zaleję filigrany.

Na 28.08 zamawiam więźbę z ModernDachu.

Apropos kucia, w BK nie jest to problemem. Najprawdopodobniej będzie robocizna własna. Instalację wodną położę najprawdopodobniej siłami własnymi. Elektryczną jak wyżej.

Automik, z czego robisz strop? Płyty praefa, czy filigran? Jak filigran, podlewanie cię nie ominie ;)

Robię filigran - do działki z mieszkania mam jakieś 400 m , więc podlewanie mnie nie przeraża.

Czy przy BK także instalację dajsze między 2 warstwy stropu?

Aha - u mnie z Legalletem Praefa Wwa chrzani się od zeszłego wtorku - być może wyleją w czwartek.

Pełen uznania jestem dla Legalletu Gdańsk - w zeszły wtorek dowieżli cały system.

Automik

Wodnej nie, nie ma potrzeby, na górę pójdzie pion przez otwór zaprojektowany na kanały wentylacyjne, łazienki mam jedna nad drugą.

Elektryczną oświetleniową parteru tak,

na poddaszu będzie taka trochę zwariowana konstrukcja ModernDachu, wewnątrz której mam zamiar puścić przewody,

na parterze zaś "wtopię" instalacje w BK.