Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANALIZACJA -ROBIC SAMEMU?????

izz

Recommended Posts

wykonawca chce 250 pln za mb .....mam 80 mb czyli lacznie 20.000,-pln :o

w tym są 4 studnie Wavin 425 i 1 szt betonowa.....koszt materialow dla czlowieka z ulicy czyli wg katalogow Wavin i producenta kregow wyniesie okolo 9.000,-.....koparkoladowarka 80pln/h...liczac nawet 3 dni pracy to kopara =2400,- .....czy ta reszta czyli okolo 8.000 - 9.000 jest warta wlasnego zaangazowania....przeciez tez bede dodatkowo potrzebowal na te dwa trzy dni ze dwóch trzech orłów ........

jakie sa wasze doswiadzczenia z tym problemem!!!!!!!!!!

Wavin tzw inspekcyjne

Ja wykonywałem sam 20m, zostało mi jeszcze 30 :wink: ale zostawie sobie na wiosne.

Nie jest to trudne jeśli masz ogólne pojęcie i potrafisz czytać rysunek techniczny. Najgorsze jest to chol..ne kopanie i niech ktoś na to popatrzy przed zasypaniem :wink:

ściągnij sobie instrukcje montażu http://pl.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305437303&middleTemplateName=oc_middle_service_sub&bmLocale=pl

a rury o jakiej grubosci scianek kupiles i jakiej firmy???...na jakiej glebokosci?

W budynku zastosuj najlepsze... to te pomarańczowe :wink: , a na zewnątrz ....zawsze można zmienić (co nikomu sie nie przytrafiło)

Głebokość ustal sobie na podstawie ujścia, tak by zachować ciągłość spadku (masz w "adaptacji"), wtedy te studzienki będą nieuzywane :wink:

Mozna samemu zrobić... u nas wyglądało to tak, że kopara wykopała rów, za koparą szedł mąż z bratem i szałowali co jakiś metr wykop (musieli bo mamy d... grunt-torfy i woda) ...a potem już po kolei: piasek, rura, piasek , ziemia...od razu przysypywali coby woda rur nie wypchnęła do góry bo by się spadki potraciły.

Robota nie do pozazdroszczenia- pomagali sąsiedzi, ale warto było...kilka tysięcy zostało w kieszeni.

Pozdrawiam, smoczyca.

wykonawca chce 250 pln za mb .....mam 80 mb czyli lacznie 20.000,-pln :o

U nas ceny to od 120 do 150 zł/mb wody lub kanalizacji.

w tym są 4 studnie Wavin 425 i 1 szt betonowa

Kurcze jak ty masz to poprowadzone, ja miałem 40 m i ani jednej studzienki i nie znam nikogo kto miałby na działce więcej niż 2 studzienki (w tym jedna przyłączeniowa)

W sumie ja miałem 40 m wody i 40 m kanalizacji, wykonawcy chcieli od 9 do 12 tyś zł, mnie wszystko wyszło jakieś 2400 zł, w tym :

- koparka 55 zł/godzina, kopał i zasypywał jakieś 20 godzin

- koszt materiałów : rury, kolanka, złączki, zawory około 1200 zł

No i 3 dni mojej i ojca pracy przy układaniu rur, kopaniu, zasypywaniu, łączeniu . W sumie oszczędzając 7 tyś sie opłaciło.

Kurcze jak ty masz to poprowadzone, ja miałem 40 m i ani jednej studzienki i nie znam nikogo kto miałby na działce więcej niż 2 studzienki (w tym jedna przyłączeniowa)

no tak, "argument" nie do pokonania

każdy "zakręt" powinien posiadać studzienkę i tu pewnie tak jest

każdy "zakręt" powinien posiadać studzienkę i tu pewnie tak jest

No powiedz mi, co ci da studzienka o średnicy 40 cm w której rura kanalizacyjna jest na głębokości 1,5m jeśli zatka ci sie ta rura kanalizacyjna ?

Dokładnie NIC, bo do tej studzienki ani nie wejdziesz , ani nie wsadzisz druta do przepychania, a wąż z WUKO to może i wejzie ale i tak ma końcówkę o długości prawie 40cm, więc do rury na dnie jej nie wsadzisz.

Jedyny plus posiadania takiej studzienki to jej okresowe czyszczenie jak ci sie będzie syfić, bo przecież nie wszystkie kupy od razu jak wlecą to wylecą tylko część będzie sie w tej studzience odkładać.

Takie jest moje zdanie. Lepiej robić łagodne zakręty 3x30* niż kilka studzienek na krótkiej odległości (kilkadziesiąt metrów). Jeśli chcesz porządną studzienkę to musisz dać taką betonową do której wejdziesz, wtedy sie z tobą zgodzę.