vitek 20.02.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Zastanawiam sie nad wybudowaniem garazu pod domem tylko mam problem-.wysokie wody gruntowe..Powiedzcie czy jest to mozliwe i co nalezy zrobic by sie zabezpieczyc przed woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.02.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 sposobow jest wiele choc nie zawsze w 100% skutecznych i jest to rozwiazanie dosc drogie - zastanow sie czy warte zachodu.Poza tym wysoki poziom wod gruntowych jest pojeciem wzglednym - sa powyzej planowanego posadowienia law fundamentowych? Jesli tak to mimo wszystko bym nie ryzykowal i garaz w innym iejscu sobie zaplanowal o ile wielkosc dizalki pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 21.02.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Policz tez ile kosztuje 1m.kw. domu, pomnoz to przez powierzchnie garazu i zastanow sie czy nie lepiej pomarznac albo zmoknac kilka razy w roku przez te 1 czy 2 minuty ktore zajmuje przejscie z auta do drzwi wejsciowych domu, a w to miejsce kupic sobie na przyklad... samochod. ))) pozdrowionka.))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARZENA I GRZEGORZ 23.10.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Witamy. Mamy kupiony projekt KASIA z firmy AREX z piwnicą. Zanim kupiliśmy projekt powinniśmy sprawdzić poziom wód gruntowych ale niestety zrobiliśmy to później. Myśleliśmy że skoro mamy działkę w lesie to raczej teren powinien być suchy. Jednak po zbadaniu okazało się że na połowie domu jest poziom wód gruntowych na poziomie 1,50 m, natomiast pod drugą połową domu jest poziom wód 2,20. I co mamy robić????? Architekt oraz nasi budowlańcy radzą żeby się wkopać tylko w ziemię około 1 metra max 1,20 i nastepnie podsypać dom tak żeby stał wyżej wtedy nie będzie problemu. Chcemy zacząc na wiosnę i mamy dylemat tym bardziej że poziom wód w okresie kwiecień maj jest najwyższy. Jeżeli ktoś zna ten temat prosimy bardzo o porady.Dzięki.Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 24.10.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 witammoże sie nie znam, ale... my tez mamy projekt z piwnicą i wysokie wody. Niestety nie udało sie więc wkopać tak głęboko, jak byśmy chcieli. Więc będzie ciekawie - z przodu podsypane na maxa, a z tyłu schodki z tarasu:) w każdym razie powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARZENA I GRZEGORZ 24.10.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Dzięki za odpowiedź. Ale czy dobrym rozwiązaniem byłoby się wkopać tylko 1 m a resztę podsypać piaskiem??? Prosimy o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 16.12.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Mam pytanie czy możecie mi powiedzieć jak będzie się kształtowała cena piwnicy na terenie 1 stopnia szkód górniczych i poziomu wód na 80 cm- chcemy podpiwniczyć taki projekt http://www.dobredomy.pl/?id_project=69 wiem że trudno jest podać koszt co do zł ale choć szacunkowa kwota- bo projektant mnie nastraszył że piwnica to mnie wyjdzie jakieś 80 tyś?? czy jest to możliwe, że aż tyle kasy??? ( za tyle to może kupię sobie mieszkanie na graty hi hi hi:)))Powiedział też że piwnica na szkodach góniczych musi być pod całym domem-a od znajomych wiem ze niekótrzy mają 3 stopień i piwnice tylko podczęścią i wcale zadom niedali tyle kasy a tym bardziej za samą piwnicę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 16.12.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Powiedział też że piwnica na szkodach góniczych musi być pod całym domem-a od znajomych wiem ze niekótrzy mają 3 stopień i piwnice tylko podczęścią i wcale zadom niedali tyle kasy a tym bardziej za samą piwnicę?? Tak, piwnica powinna być pod całym obiektem już przy pierwszej kategorii (fundament stanowi wtedy sztywny ruszt dla całego budynku), a dla III i IV kategorii projektuje się dodatkowo ściągi przekątne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 18.12.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Witam!Trzeba zastosować izolację przeciwwodną ciężką chroniącą budynek przed wodą zalegającą w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 19.12.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Dobrze Ci radzę, zastanów się co chcesz zrobić. Piwnica na szkodach górniczych to przekleństwo. Jeśli dochodzi do tego wysoki poziom wód gruntowych, to ja to czrno widzę. Wprawdzie mój dom jest z 29go roku i nie ma zabezpieczeń na szkody górnicze, ale mam już piwnic dość. Po pierwsze dlatego, że stoją puste, po drugie dlatego, że mam wciąż mokre ściany, a przez pęknięcia ciurkiem sączy się woda. KOSZMAR !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 12.01.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Dzisiaj dostałem orzeczenie z urzędu górniczego na temat szkód górniczych:- teren poza bezpośrednimi wpływami dokonanej i projektowanej eksploatacji górniczej,- wstrząsy pochodzenia górniczego mogą powodować drgania gruntu o przyspieszeniu do 40 mm\s2Są w końcu szkody czy ich nie ma ?pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 16.01.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Nie ma. Inaczej miałbyś określoną kategorię - pierwszą, drugą lub trzecią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 16.01.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 ...lub czwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 16.01.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 zgadza się, lub czwartą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.01.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Wydaje mi się, że przy poziomie wód gruntowych 80 cm to raczej w ogóle nie da się zbudować domu.... No przynajmniej w sposób łatwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 18.01.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Wydaje mi się, że przy poziomie wód gruntowych 80 cm to raczej w ogóle nie da się zbudować domu.... No przynajmniej w sposób łatwy zaręczam Cię, że się da..... chociaz to jest bardzo wkur...ące zajęcie.... ale cóz... budowa to koszmar, ale eksploatacja... to dopiero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juno 02.08.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Witam Od dwudziestu lat posiadam działkę ok 720 m2 i postanowiłem zbudować na niej dom o powierzchni zabudowy ok. 140 m2. Ze względu na wykonywany zawód (muzyk, kompozytor) chciałbym mieć dom podpiwniczony w celu zbudowania studia nagraniowego. W Urzędzie dowiedziałem się, że nie mogę zbudować piwnicy, ponieważ na terenie działek jest wysoki poziom wód gruntowych. Oczywiście na działce jest studnia i w najbardziej mokrych okresach, lustro wody znajdowało się ok. 8 m od powierzchni gruntu. Proszę poradźcie mi, w jaki sposób mogę uzyskać pozwolenie na budowę piwnicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Badanie geotechniczne z pieczątką i opinia konstruktora/projektanta jako załącznik do wniosku o pozwoleniepowinno rozwiązać problem.Tak myślę.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 02.08.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Wydaje mi się że w urzędzie poinformowano cie o takim stanie a nie zabroniono budowy piwnicy. Jak sie uprzesz to nikt nie powinien ci tego zabronić. Chyba że w planie miejscowym są takie zakazy. Radzę to co przedmówca a poza tym przygotuj kupę kasy na budowę piwnicy na takim terenie. A może lepiej postawić tzw. budynek gospodarczy zamiast piwnicy (przynajmniej żona w kapciach po nocy nie przyjdzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juno 02.08.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Dzięki za szybkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts