Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POZIOM WÓD GRUNTOWYCH A PIWNICA

vitek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sposobow jest wiele choc nie zawsze w 100% skutecznych i jest to rozwiazanie dosc drogie - zastanow sie czy warte zachodu.

Poza tym wysoki poziom wod gruntowych jest pojeciem wzglednym - sa powyzej planowanego posadowienia law fundamentowych? Jesli tak to mimo wszystko bym nie ryzykowal i garaz w innym iejscu sobie zaplanowal o ile wielkosc dizalki pozwoli

• 8 months później...

Witamy. Mamy kupiony projekt KASIA z firmy AREX z piwnicą. Zanim kupiliśmy projekt powinniśmy sprawdzić poziom wód gruntowych ale niestety zrobiliśmy to później. Myśleliśmy że skoro mamy działkę w lesie to raczej teren powinien być suchy. Jednak po zbadaniu okazało się że na połowie domu jest poziom wód gruntowych na poziomie 1,50 m, natomiast pod drugą połową domu jest poziom wód 2,20. I co mamy robić????? Architekt oraz nasi budowlańcy radzą żeby się wkopać tylko w ziemię około 1 metra max 1,20 i nastepnie podsypać dom tak żeby stał wyżej wtedy nie będzie problemu. Chcemy zacząc na wiosnę i mamy dylemat tym bardziej że poziom wód w okresie kwiecień maj jest najwyższy. Jeżeli ktoś zna ten temat prosimy bardzo o porady.

Dzięki.

Pozdrawiamy.

• 1 month później...

Mam pytanie czy możecie mi powiedzieć jak będzie się kształtowała cena piwnicy na terenie 1 stopnia szkód górniczych i poziomu wód na 80 cm- chcemy podpiwniczyć taki projekt

http://www.dobredomy.pl/?id_project=69

wiem że trudno jest podać koszt co do zł ale choć szacunkowa kwota- bo projektant mnie nastraszył że piwnica to mnie wyjdzie jakieś 80 tyś?? czy jest to możliwe, że aż tyle kasy??? ( za tyle to może kupię sobie mieszkanie na graty hi hi hi:)))

Powiedział też że piwnica na szkodach góniczych musi być pod całym domem-a od znajomych wiem ze niekótrzy mają 3 stopień i piwnice tylko podczęścią i wcale zadom niedali tyle kasy a tym bardziej za samą piwnicę??

Powiedział też że piwnica na szkodach góniczych musi być pod całym domem-a od znajomych wiem ze niekótrzy mają 3 stopień i piwnice tylko podczęścią i wcale zadom niedali tyle kasy a tym bardziej za samą piwnicę??

Tak, piwnica powinna być pod całym obiektem już przy pierwszej kategorii (fundament stanowi wtedy sztywny ruszt dla całego budynku), a dla III i IV kategorii projektuje się dodatkowo ściągi przekątne.

Dobrze Ci radzę, zastanów się co chcesz zrobić. Piwnica na szkodach górniczych to przekleństwo. Jeśli dochodzi do tego wysoki poziom wód gruntowych, to ja to czrno widzę. Wprawdzie mój dom jest z 29go roku i nie ma zabezpieczeń na szkody górnicze, ale mam już piwnic dość. Po pierwsze dlatego, że stoją puste, po drugie dlatego, że mam wciąż mokre ściany, a przez pęknięcia ciurkiem sączy się woda. KOSZMAR !!!!

• 4 weeks później...

Dzisiaj dostałem orzeczenie z urzędu górniczego na temat szkód górniczych:

- teren poza bezpośrednimi wpływami dokonanej i projektowanej eksploatacji górniczej,

- wstrząsy pochodzenia górniczego mogą powodować drgania gruntu o przyspieszeniu do 40 mm\s2

Są w końcu szkody czy ich nie ma ?pozd.

• 6 months później...

Witam

Od dwudziestu lat posiadam działkę ok 720 m2 i postanowiłem zbudować na niej dom o powierzchni zabudowy ok. 140 m2. Ze względu na wykonywany zawód (muzyk, kompozytor) chciałbym mieć dom podpiwniczony w celu zbudowania studia nagraniowego. W Urzędzie dowiedziałem się, że nie mogę zbudować piwnicy, ponieważ na terenie działek jest wysoki poziom wód gruntowych. Oczywiście na działce jest studnia i w najbardziej mokrych okresach, lustro wody znajdowało się ok. 8 m od powierzchni gruntu.

Proszę poradźcie mi, w jaki sposób mogę uzyskać pozwolenie na budowę piwnicy.

Pozdrawiam

Wydaje mi się że w urzędzie poinformowano cie o takim stanie a nie zabroniono budowy piwnicy. Jak sie uprzesz to nikt nie powinien ci tego zabronić. Chyba że w planie miejscowym są takie zakazy.

Radzę to co przedmówca a poza tym przygotuj kupę kasy na budowę piwnicy na takim terenie. A może lepiej postawić tzw. budynek gospodarczy zamiast piwnicy (przynajmniej żona w kapciach po nocy nie przyjdzie :lol: )