Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POZIOM WÓD GRUNTOWYCH A PIWNICA

vitek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak ta studnia wygląda

jak nie jest zasypana to

popatrz jak głęboko jest woda

jak tak blisko że nabierzesz wody w wiaderko trzymając je w ręce to raczej o piwnicy trzeba zapomnieć :wink:

jak tak głęboko że widać takie malutkie kółeczko wody to nie powinno być przeciwskazań do budowy piwnicy....

stara studnia pozwala oceniec jak gleboko sa wody gruntowe ale tylko wtedy gdy jest czysta(nie zasypana) ponadto studnia zazwyczaj powoduje obnizenie poziomu wod gruntowych w bezposrednim jej sasiedztwie, wiec jezeli jest dosc gleboka i sucha to dobry znak dla budujacych piwnice ale ja mimo wszystko zrobil bym odwiert kontrolny :wink:

• 1 month później...

Witam

Mam dylemat, chcę podpiwniczyć budynek,ale obawiam się trochę wód gruntowych, z relacji znajomego studniarza wiem że wody gruntowe są na poziomie 3-3,5m , czy to nie za wysoko jak na całkowite pełne podpiwniczenie...

Sprawa jest pilna więc proszę o porady i refleksje,a może jakieś skuteczne metody uniknięcia w przyszłości zalania piwnicy...!!!!!!!!!!!! :roll:

POZDRAWIAM I PROSZĘ O RADĘ

• 11 months później...
Na naszej działce jest wysoki poziom wód gruntowych ok 2,70 m. Bardzo chcemy budować dom z piwnica ale zastanawiamy sie czy jesli z piwnicą wkopiemy się na 1-1,30 to czy to zagwarantuje nam brak wilgoci wewnatrz domu. Zależy nam aby nie popsuć ogólnego wygladu domu (dom wg projektu gotowego mie ma piwnicy) przez piwnice, które wystają ok 1,50 nad ziemię. Wobec tego chcemy "trochę" podsypać ziemi aby cały budynek ustawić nieco wyżej no i przez to uzyskać efekt bardziej wkopanych piwnic. Jak myślicie czy to dobre rozwiązanie? Zaznaczam że jestem bardzo początkująca jesli chodzi o tematykę budownictwa.

Witaj

Wydaje mi się, że to, co opisujesz jest jak najbardziej realne. Bardzo zadbaj o staranność układania wszelkich izolacji. To robota, którą bardzo trudno poprawiać. Musi być wykonana idealnie.

Pozdrawiam Adam M.

są dwie szkoły , falenicka i otowcka

jedna mówi, że bez drenażu, druga że z drenażem (ale która jest która :roll: )

2,70 to wysoki poziom wód gruntowych? chyba nie - kiedy było badanie robione (pora roku)

a jak kopiesz tylko na 1,30m to zupełnie nie przeszkadza

możesz i głębiej

a z drenażem to nie tak hej do przodu, wymaga analizy

dziekuje wszystkim za zainteresowanie się tematem i odpowiedzi. O tym że na 2,70 jes woda przekonaliśmy sie sami bo mój mąż wziął łopate i kopał w najniższym punkcie na działce i dokopał sie do 2,70 no i zaczęło byc mokro. Nasze badania potwierdzaja też sąsiedzi którzy wokól naszej działki będą mieszkać. większość z nich mówi że można smialo kopać ale ja bardzo obawiam się mokrych piwnic bo to że porządna izolacja to podstawa to wiem ale niestety są rózni fachowcy i różnie swoje prace wykonują... Poczekamy do wiosny i ruszamy z budową. Jszcze raz dziękuję za odpowiedzi

• 2 years później...

Witam.

Za namową znajomych, którzy mają domy postanowiłem wyposażyć swój przyszły dom w piwnicę.

W odległości około 200m na północ od mojej działki znajduje się staw. Jednak około 100m na zachód znajduje się skarpa i cały teren upada w dół o około 1,5m.

Przed edycją projektu typowego wykopałem dół na swojej działce. Na głębokości około 2,2m pojawiła się woda, która czasami w ogóle znikała (wydobyty grunt to czysty piasek). Teraz jednak przy ostatnich ulewach wykop zamulił się (głębokość wykopu około 1,2m) i napełnił wodą do poziomu około -0,10m. To mnie nie zdziwiło, ponieważ woda z całej działki dostawała się do wykopu. Natomiast przez około kolejny miesiąc woda utrzymywała się w wykopie na poziomie około -0,7m od powierzchni terenu - jak na grunty przepuszczalne to baaaardzo długo znikała.

W każdym razie po odkopaniu wody ma poziomie -2,20m poniżej terenu dałem wytyczne projektantowi do zaprojektowania piwnic. Piwnice mają być głębokie - posadzka na poziomie około -2,30m.

Po ulewach i długotrwałym utrzymywaniu się wody w wykopie pojawiły się obawy. Te pomieszczenia są mi potrzebne do pracy, jednak wolę ich nie mieć niż toczyć nieustanną walkę z wodą.

Czy istnieje dobry sposób zabezpieczenia takiej piwnicy.

Myślałem o tym, aby wykonać dobrą izolację przeciwwilgociową, zastosować drenaż opaskowy oraz wykonać zasypkę ścian piwnicznych z gliny. Chciałbym się tą warstwą gliny odciąć od gruntów przepuszczalnych, tak aby woda znajdowała sobie ujścia obok domu.

Przeglądnąłem forum w tym temacie i z tego co znalazłem nie daję zbyt dużo szans tej piwnicy.

Jednak jeśli macie doświadczenia w tym temacie będę wdzięczny za wasze wypowiedzi.

Pozdrawiam

heavyk

2010-04-28.jpg

2010-06-05.jpg

Zrobić się da wszystko, to tylko kwestia użytych środków i wynikających z tego kosztów.

Z tego, co piszesz, twoja piwnica będzie w wodzie albo cały czas, albo okresowo. Z tego wynika konieczność stosowania o wiele solidniejszych izolacji niż normalnie a i tak z taką piwnicą mogą być potem problemy.

Czy zamiast ładować kasę w taką piwnicę nie lepiej wybudować dom niepodpiwniczony, a odpowiednio większy, własnie o przestrzenie gospodarcze? Relatywnie taniej wyjdzie, a bezproblemowo i równie (jeśli nie bardziej) funkcjonalnie.

J.

Dzięki za zainteresowanie.

Po popołudniowej ulewie odwiedziłem działkę i zmierzyłem wykop. Wykop ma teraz głębokość około 95cm na środku - wody jest w nim na około 15cm - ale w końcu była ulewa.

Wydaje mi się, że najbardziej miarodajnym będzie wykonanie drugiego wykopu.

Dam znać co odkryłem.

Pozdrawiam

heavyk