MagdaG 02.09.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 witam, mam pytanie czy na dizałce gdzie kiedyś była studnia ( 15lat temu była czynna) mogę pobudować dom z piwnicą , cyz ma to jakeiś znaczenie? prosze o pomoca bo działke mam bardzo waska i dom podpiwniczony to chyba jedyne rozwiazanie..? prosze o podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.09.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Co ma studnia do piwnicy troszke tego nie rozumiem? Ludzie maja domy z piwnicami i studnie niedaleko domu wiec chyba to nie ma róznicy czy jest studnia czy jej brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaG 03.09.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 ok. wiem, ale tak mówią "niby" życzliwi i doświadczeni budujący, że to ma niby jakiś wpływ, dlatego pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.09.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 a jak ta studnia wygląda jak nie jest zasypana to popatrz jak głęboko jest woda jak tak blisko że nabierzesz wody w wiaderko trzymając je w ręce to raczej o piwnicy trzeba zapomnieć jak tak głęboko że widać takie malutkie kółeczko wody to nie powinno być przeciwskazań do budowy piwnicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaG 03.09.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 ok, dzieki za dobre rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotki 03.09.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 stara studnia pozwala oceniec jak gleboko sa wody gruntowe ale tylko wtedy gdy jest czysta(nie zasypana) ponadto studnia zazwyczaj powoduje obnizenie poziomu wod gruntowych w bezposrednim jej sasiedztwie, wiec jezeli jest dosc gleboka i sucha to dobry znak dla budujacych piwnice ale ja mimo wszystko zrobil bym odwiert kontrolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 10.10.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Witam Mam dylemat, chcę podpiwniczyć budynek,ale obawiam się trochę wód gruntowych, z relacji znajomego studniarza wiem że wody gruntowe są na poziomie 3-3,5m , czy to nie za wysoko jak na całkowite pełne podpiwniczenie... Sprawa jest pilna więc proszę o porady i refleksje,a może jakieś skuteczne metody uniknięcia w przyszłości zalania piwnicy...!!!!!!!!!!!! POZDRAWIAM I PROSZĘ O RADĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.10.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=23566&start=0http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73594&start=0http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=79615&highlight=izolacja+ci%EA%BFkahttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68580&highlight=izolacja+ci%EA%BFka[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 11.10.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 dzięki za informacje...... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.10.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 zdecydowałem się na piwnicę, profilaktycznie zrobię drenarz opaskowy budynku...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaDarek1719501844 28.09.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Na naszej działce jest wysoki poziom wód gruntowych ok 2,70 m. Bardzo chcemy budować dom z piwnica ale zastanawiamy sie czy jesli z piwnicą wkopiemy się na 1-1,30 to czy to zagwarantuje nam brak wilgoci wewnatrz domu. Zależy nam aby nie popsuć ogólnego wygladu domu (dom wg projektu gotowego mie ma piwnicy) przez piwnice, które wystają ok 1,50 nad ziemię. Wobec tego chcemy "trochę" podsypać ziemi aby cały budynek ustawić nieco wyżej no i przez to uzyskać efekt bardziej wkopanych piwnic. Jak myślicie czy to dobre rozwiązanie? Zaznaczam że jestem bardzo początkująca jesli chodzi o tematykę budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.09.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 WitajWydaje mi się, że to, co opisujesz jest jak najbardziej realne. Bardzo zadbaj o staranność układania wszelkich izolacji. To robota, którą bardzo trudno poprawiać. Musi być wykonana idealnie.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 29.09.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 To do około 2m możesz sie wkopać, ale pamietaj podstawa to dobra izolacja fundamentów i przede wszystkim drenaż wokół budynku poniżej ław, a minimalnie poniżej podłogi w piwnicy. Ściany obsyp żwirem aż do wysokości gruntu żeby woda mogła swobodnie spływać do drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.09.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 są dwie szkoły , falenicka i otowcka jedna mówi, że bez drenażu, druga że z drenażem (ale która jest która ) 2,70 to wysoki poziom wód gruntowych? chyba nie - kiedy było badanie robione (pora roku) a jak kopiesz tylko na 1,30m to zupełnie nie przeszkadza możesz i głębiej a z drenażem to nie tak hej do przodu, wymaga analizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaDarek1719501844 29.09.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 dziekuje wszystkim za zainteresowanie się tematem i odpowiedzi. O tym że na 2,70 jes woda przekonaliśmy sie sami bo mój mąż wziął łopate i kopał w najniższym punkcie na działce i dokopał sie do 2,70 no i zaczęło byc mokro. Nasze badania potwierdzaja też sąsiedzi którzy wokól naszej działki będą mieszkać. większość z nich mówi że można smialo kopać ale ja bardzo obawiam się mokrych piwnic bo to że porządna izolacja to podstawa to wiem ale niestety są rózni fachowcy i różnie swoje prace wykonują... Poczekamy do wiosny i ruszamy z budową. Jszcze raz dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 14.06.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witam. Za namową znajomych, którzy mają domy postanowiłem wyposażyć swój przyszły dom w piwnicę. W odległości około 200m na północ od mojej działki znajduje się staw. Jednak około 100m na zachód znajduje się skarpa i cały teren upada w dół o około 1,5m. Przed edycją projektu typowego wykopałem dół na swojej działce. Na głębokości około 2,2m pojawiła się woda, która czasami w ogóle znikała (wydobyty grunt to czysty piasek). Teraz jednak przy ostatnich ulewach wykop zamulił się (głębokość wykopu około 1,2m) i napełnił wodą do poziomu około -0,10m. To mnie nie zdziwiło, ponieważ woda z całej działki dostawała się do wykopu. Natomiast przez około kolejny miesiąc woda utrzymywała się w wykopie na poziomie około -0,7m od powierzchni terenu - jak na grunty przepuszczalne to baaaardzo długo znikała. W każdym razie po odkopaniu wody ma poziomie -2,20m poniżej terenu dałem wytyczne projektantowi do zaprojektowania piwnic. Piwnice mają być głębokie - posadzka na poziomie około -2,30m. Po ulewach i długotrwałym utrzymywaniu się wody w wykopie pojawiły się obawy. Te pomieszczenia są mi potrzebne do pracy, jednak wolę ich nie mieć niż toczyć nieustanną walkę z wodą. Czy istnieje dobry sposób zabezpieczenia takiej piwnicy. Myślałem o tym, aby wykonać dobrą izolację przeciwwilgociową, zastosować drenaż opaskowy oraz wykonać zasypkę ścian piwnicznych z gliny. Chciałbym się tą warstwą gliny odciąć od gruntów przepuszczalnych, tak aby woda znajdowała sobie ujścia obok domu. Przeglądnąłem forum w tym temacie i z tego co znalazłem nie daję zbyt dużo szans tej piwnicy. Jednak jeśli macie doświadczenia w tym temacie będę wdzięczny za wasze wypowiedzi. Pozdrawiam heavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.06.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 jak się zrobi wszystko starannie to problemów nie powinno być. Proponuję izolację poziomą z papy termozgrzewalnej, a pionową z bitumicznych powłok grubowarstwowych z tkaniną.np.system Icopal; http://www.icopal.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.06.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Zrobić się da wszystko, to tylko kwestia użytych środków i wynikających z tego kosztów. Z tego, co piszesz, twoja piwnica będzie w wodzie albo cały czas, albo okresowo. Z tego wynika konieczność stosowania o wiele solidniejszych izolacji niż normalnie a i tak z taką piwnicą mogą być potem problemy. Czy zamiast ładować kasę w taką piwnicę nie lepiej wybudować dom niepodpiwniczony, a odpowiednio większy, własnie o przestrzenie gospodarcze? Relatywnie taniej wyjdzie, a bezproblemowo i równie (jeśli nie bardziej) funkcjonalnie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 14.06.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 taki teren niesie koszta dodatkowe ze sobą głownie izolacje muszą być dobre i dobrze zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 15.06.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Dzięki za zainteresowanie.Po popołudniowej ulewie odwiedziłem działkę i zmierzyłem wykop. Wykop ma teraz głębokość około 95cm na środku - wody jest w nim na około 15cm - ale w końcu była ulewa.Wydaje mi się, że najbardziej miarodajnym będzie wykonanie drugiego wykopu.Dam znać co odkryłem. Pozdrawiamheavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts