Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okrągły otwór co tam wstawić

seweryn80

Recommended Posts

Witam mam otwór średnicy 74 cm wewnątrz i grubość muru to 22 cm nie wiem co tam wstawić jest to światło z salonu na klatke schodową, szkoda to zamurowywać. Myślałem nad czymś ala bulaj lub może pustaki szklane ale to jest koło co polecacie jakieś pomysły.

moze w ten otwór włożyc coś co wyglądało by jak stare oło u wozu lub coś na tą modłę no bambusowe lub słomkowe patyczki gęsto ułożone na sposób jak szprychy. da to fajny efekt a i wieczorem światło będzie ładnie przebijać do drugiego pomieszczenia. co o tym myślisz?

• 1 month później...

http://www.users.bestiales.pl/seweryn80/100_1256.jpg

http://www.users.bestiales.pl/seweryn80/100_1261.jpg

Tak wygląda ten otwór nie wiem dalej co robić, Myślałem o bulaju ale jak mi zrobili wycene 800 zł to troche dużo.

ps. widac też na drugim zdjęciu wnęke i wejście nie wiem jakie tu drzwi wymiar wejścia ma 120 cm drzwi o takich wymiarach raczej nie znajde jedynie przesówne proszę o poradę

zależy w jakim stylu chcesz utrzymać wnętrze

wydaje mi się, że każde rozwiązanie nie będzie tanie (no chyba, że to koło wozu ;) )

mi też witraż wpadł jako pomysł jak przedmówcy, ale taki prawdziwy to sporo więcej niż 800 PLN :(

szkła bez ramy raczej nie wkleisz ze względów technicznych

Ja tez bym obstawiala witraz :) Zeby nie byl tandetny, czyli naklejany, a jednoczesnie nie powalajaco drogi, zrobilabym go sama. Ladne szklo, np. szynszyla, podkladasz projekt witraza i naklejasz plastyczny olow (dostepny w sklepach artystycznych, dla plastykow), potem przestrzen wypelniasz farba. Ale to pasuje oczywiscie do wnetrz eklektyczno-romantycznych, z zacieciem secesyjnym :) Jesli ma byc nowoczesnie - to moze byc bulaj, albo cos w japonskim stylu - np. pergamin i na nim zakratkowany motyw (oczywiscie szyba jakas musi byc, ale niewidoczna, zeby odbijalo sie swiatlo)

Najtaniej, najpraktyczniej i najestetyczniej zamurowac. Według mnie otwór jest w głupim miejscu - za mała ściana, jakby za wysoko umieszczony, brak dobrej perspektywy na taki prześwit i ogólnie pretensjonalny pomysł do takiej małej tradycyjnej klatki schodowej. Szkoda kasy na okno okrągłe, a wszystkie inne pomysły typu witraż, dekoracje "rustykalne", "japońskie" itp według mnie będą ni w pięć ni w dziewięć i podkreślą jeszcze bezsens tego rozwiązania.

Wydaje mi sie że jest to fajny element we wnętrzu, aby było ładnie i niedrogo proponuje wstawic szybę i pomalowac. Jest to niewielka powierzcnia wiec zamiast drogiego witrażu można pomalowac samemu, jeśli samodzielne wykonanie malowidła udającego witraż jest zbyt trudne ( musi to jednak byc zrobione starannaie aby było ozdobą) to dac tylko jeden kolor, pasujący do reszty wnetrza. Mozna tez wmontowac półeczkę od strony pokoju i postawic jakies kwiaty czy rzeźbę, czy co tam lubisz.

Ja mam długa szybę między sionką a pokojem. Myslałam aby sama pomalowac cos na podobieństwo witrażu ( tak jak tu ktos doradził) ale boję sie o efekt, artystką nie jestem, może wyjśc nierówno. Zamawiam więc witraż a to ponad tysiąc zl.

Coś w stylu akwarium nie jest złym pomysłem.

Do środka można nasypać kolorowych kamieni, szkiełek, muszelek, piłek, słoników, piasku.

Jak ktoś lubi coś nietypowego, to np krótkich ołówków i kredek, guzików, resoraków. :p

Szybę można pomalować nie tylko fatbami do szkła,

ale również farbkami do robienia witraży dla dzieci (nie podświetlać, bo się stopi).

Dla mniej wprawionych pod szybę wkładamy dowolny obrazek, a na szybie malujemy.

Witraż ztobiony farbkami do witraży dla dzieci,

jak nam się znudzi można po prostu wymianić na nowy.

Cena kompletu farbek to ko 8zł - schną 1-1,5dnia.

Lub można przenieść tam lampę,

wstawić okrągłu podświetlony od spodu zegar

Co jest z drugiej strony? Za płytą gips karton?

Na jakiej wysokości wychodzi otwór w salonie?

Jeśli chodzi o okrągłość otworu, to poszukałabym okrągłej ramy

(na obrabiarce CNC w drewnie da się wyciąć wszystko, nawet słonia :wink: )

i dobrego szklarza, który potrafi okragłe szybki robić.

Podoba mi sie pomysł z akwarum ale rybkom tam chyba będzie za ciasno.

Raczej daj dwie szyby a pomiędzy nie cos fajnego, np. piasek warstwami o różnych odcieniach ( znajomi z różnych plaż nadmorskich przywożą piach i sypią warstwami do szklanego dużego naczynia, niby piach to piach a jakie różne odcienie) Możesz tez wmontowac jakieś ciekawe oświetlenie w kolorowej szklanej oprawie. powodzenia 8)