Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budujemy nasz mały drewniany domek - komentarze

aqua1-23

Recommended Posts

Cześć Koleżanko!

Cieszę się,że spotykam kolejnego sympatyka domu szkieletowego.Gratuluję tego co już stoi.Życzę powodzenia w dalszej realizacji.Jestem o krok za Tobą w tej przygodzie i chętnie będę korzystać z Twoich doświadczeń.Pisz dużo i szczegółowo. Co zamierzacie jeszcze w tym roku?

• 2 weeks później...
Z tym czekaniem na dziennik budowy to dziwna procedura.Dostałam go (po wniesieniu opłaty oczywiście) od ręki zaraz po otrzymaniu pieczątki o uprawomocnieniu.I zdaje się,że zaczynamy Was doganiać.Szczegóły w naszym dzienniku.Życzę Wam pogody jak najdłużej!(Tym samym sobie również :wink: !) A więc do dzieła!

Cześć!

Gratuluję!

To też krok milowy.Jeżeli to nie tajemnica,to ile wzięli tej zaliczki,bo ja właśnie ustalam z nimi warunki.Moja firma do tej pory wysyłąła domy do Hiszpanii więc oni niczym ja błądzą po omacku w naszych realiach. Możesz mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy takiej umowie,no i jak podzielić kasę za roboty.Będę mocno wdzięczna.Dzięki! Pozdrawiam! Coś nam pogoda przestaje dopisywać...

• 2 weeks później...
Przeczytałam teraz Wasze perypetie z firmą. Kurna chata to taki problem wynająć z jakiejś firmy samochód?! Nasi wezmą z jakiegoś Rolmaszu.Jak sama nazwa wskazuje nie jest to firma transportowa ale TIRa mają... Może jakby pomóżdżyli... Chyba,że mają inny ukryty powód...Czego absolutnie Wam nie życzę! Ja tylko tak straciłam zaufanie do tych wszystkich fachowców...

Cześć!

Chcesz zdjęć?To jak to wkleić?! Ni cholery nie umiem.Próbowałam ale to coś mnie przerasta HELP!!!

Ja też nie umiałam ale już wiem co i jak więc sie podzielę wiadomościami.

Wgrywam zdjęcia na fotosik.przy kazdym zdjęciu są linki ja wybieram ten który kończy się jpg.-to jest chyba bezpośredni link. Zaznaczam go i kopiuję mam otwarta druga stronkę w muratorze z odpowiedzią i na tę stronę kopiuje link fotki.ale najpierw klikam link fotki. robie podgląd a jak jest wszystko ok to klikam na wślij.Mam nadzieje ,że jasno wytłumaczyłam. Tutaj jest wiele stron z pomoca jak wkleić fotki. Pozdrawiam i czekam na owe fotki. :D

Urszulla - witam mi domy z bali też bardzo się podobają wogóle uwielbiam drewniane chatki

nasza działka to narazie istna ruina- bajzel niesamowity - wszędzie góry ziemi szczególnie na froncie i nie ma co pokazywać w sumie to nawet nie ma jak zrobić zdjęcia 8) musiałabym uskutecznić wspinaczkę na góre błota

jak rozplantujemy ziemie to popstrykam fotki i wkleje-

a ogólnie mam mało zdjęć bo na budowę jeżdżę z moim młodym 1,5 rocznym szkrabem który jest szybszy niż błyskawica i ciężko mi porobić fajne zdjęcia - jak się tylko obrócę to gościu zaraz znika mi z pola widzenia :roll:

pozdrawiam

a dawali jakąś izolację poziomą pomiędzy wieńcem a ścianami?

na czym oparli ściany, bezpośrednio na wieńcu?

powiem tak izolacje poziomą dawali na bank bo akurat przy tym byłam - ale na drugie pytanie Ci nie odpowiem bo nie wiem ??? musze się zapytać mojego szanownego m.

Iwuś -a wrażenia cudowne w końcu powstaje coś naprawde naszego już to widać i jest namacalne a nie tylko na papierze i w mojej głowie

w końcu będziemy mieli swój kąt bo tak się włuczymy od mieszkania do mieszkania i młody będzie miał miejsce na spalanie energii i zabawe

i ten taras w którym się zakochałam - poranna kawa - wieczorne pifko , grill i daleko od drogi - ależ się rozmarzyłam a to jeszcze tak daleko

a fotki bedą z opóźnieniem bo zostawiłam dzisiaj aparat u znajomych :cry: taka jestem sprytna

Czy coś mi umknęło,czy nie robiliście żadnych wprowadzeń do instalacji np.wodno-kanalizacyjnej? Jak to rozwiążecie?U mnie to już teraz na etapie fundamentów każą mi to robić. Dobrze widzę,że macie na podłodze OSB?

I w ścianach też nie prowadzicie żadnych instalacji,bo widzę,że są zamknięte?

Napisz mi jak to zaplanowaliście,proszę. Pozdrawiam!

P.S. Idzie jak burza! SUPER!

nusia.a - postaram się jakoś odpowiedzieć na Twoje pytania

zacznijmy od tego, że narazie nie mamy ani wody ani prądu

u nas na prąd czeka się pół roku a termin realizacji mamy wyznaczony na luty 08

a z wodą mieliśmi też małe jajo bo telekomunikacja odrzucała nasz projekt i w sumie dopoiero teraz ta sprawa została załatwiona

- murazr miał zostawić wejścia na wode ale mu się zapomniało :wink: :roll: a w sumie to i tak dobrze, że nie zrobił bo wg tego projektu wejście jest w całkiem innym miejscu - ale z tym nie ma problemu - w sobote byli goście z wodociagówi powiedzieli, że zrobią i będzie dobrze - ta sprawa chyba trochę inaczej wygląda od strony technicznej jak sie ma piwnice a jak się ma tylko wylaną płyte - u nas poprostu wykują dziure w ścianie

tak więc na media czekamy

co do podłogi - tak mamy strop drewniany z OSB 22 na górze i na dole - na dole położymy chyba jeszcze 12-stke - my mamy piwnice i mielisśmy do wyboru albo lać strop betonowy albo drewniany więc wybraliśmy do drewnianego domu drewniany strop - nie ma później problemów z przeprowadzaniem rureczek , kabelków z piwnicy nic nie trzeba kuć tylko robi się nawiertke i już - widział to rozwiązanie w 4 domach i właściciele byli zadowoleni

instalacja podobno ma iść w ścianach ale jak to za cho...e nie wiem