Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczna piła łańcuchowa (użytkownicy).

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem dobrej piły łańcuchowej do cięcia drewna do kominka. Czy ktoś takowe użytkuje? Jak się sprawują? Czy wystarcza mocy? itp.

W spalinówkach drażni mnie hałas , poza tym cena jest dosyć wysoka. Do lasu z nią nie pojadę!

Proszę o poradę w sprawie wyższości piły spalinowej nad elektryczną. Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Ja użytkuję McCulloch'a 314 (sprzedawana pod szyldem Husqvarny, silnik elektroluxa). Prowadnica 14", moc 1400W. Na ostrym łańcuchu atakowałem skutecznie jesiona o średnicy ok 1,2m.

Jest to juz moja druga piła. Pierwsza była no name (zniszczona, brak części). Zalety tej, to przede wszystkim dostęp do wszytkich części, co nie zawsze jest brane przez kupującego pod uwagę. kolejną zaletą tej piły jest mocowanie prowadnicy na dwóch szpilkach (a nie na odlewie), jak w przypadku piły spalinowej.

Kolejna zaleta to obecność sprzęgła (koszt ok 50zl)- uniknąć można spalenia silnika.

Czasem brakuje mocy i wtedy się przegrzewa (chwila oddechu i od nowa).

Pozdrawiam

Witam.

Ja użytkuję McCulloch'a 314 (sprzedawana pod szyldem Husqvarny, silnik elektroluxa). Prowadnica 14", moc 1400W. Na ostrym łańcuchu atakowałem skutecznie jesiona o średnicy ok 1,2m.

Jest to juz moja druga piła. Pierwsza była no name (zniszczona, brak części). Zalety tej, to przede wszystkim dostęp do wszytkich części, co nie zawsze jest brane przez kupującego pod uwagę. kolejną zaletą tej piły jest mocowanie prowadnicy na dwóch szpilkach (a nie na odlewie), jak w przypadku piły spalinowej.

Kolejna zaleta to obecność sprzęgła (koszt ok 50zl)- uniknąć można spalenia silnika.

Czasem brakuje mocy i wtedy się przegrzewa (chwila oddechu i od nowa).

Pozdrawiam

Pod szyldem Husqvarny możesz kupić spalinowego Szarka za 500zł, spalinowa jest spalinowa, a elektryczna bedzie stękać jeszcze silnik spalisz.

Moi rodzice mają piłę Husqvarny i tyle wiem ;)

Zapłacili za nią ponad tyś. zł ale już z 5 lat temu, jest nie do zdarcia - przy założeniach że się dba o nią, dla przykładu łańcuch trzeba ostrzyć (specjalnie jakoś), smarować specjalnymi preparatami.

Swojego czasu były cięte nią podkłady kolejowe - o mama wymyśliła sobie taką ścieżkę :) - ponoć nic gorszego nie ma – a piła nadal jak nówka.

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem dobrej piły łańcuchowej do cięcia drewna do kominka. Czy ktoś takowe użytkuje? Jak się sprawują? Czy wystarcza mocy? itp.

W spalinówkach drażni mnie hałas , poza tym cena jest dosyć wysoka. Do lasu z nią nie pojadę!

Proszę o poradę w sprawie wyższości piły spalinowej nad elektryczną. Z góry dzięki.

Sam sobie w swoim zapytaniu dałeś ednocześnie odpowiedź.

Ja mam spalinówkę 2.2 kM, i to co jest najbardziej uciążliwe to właśnie hałas. Niestety pocięcie kilkunastu mp drewna nie trwa chwili. Potrzebowałem jednak czegoś przenośnego stąd pilarka spalinowa - jeśli nie chodzisz w teren to zdecydowanie elektryczna o jak największej mocy, też kiedyś taką kupię.

Użytkuję od czasu do czasu elektryczną pilarkę Dolmar, nie pamiętam jaką ma moc, ale brat tnie nią co sezon (od 3 lat bodajże) po około 30m3 drewna.

Nie spotkałem się z problemem za małej mocy elektrycznych pilarek.

Uzywałem spalinówek różnej maści (dolmar, still, husqvarna, no name) i one też wymiękał jak sie dobrze pocisnęło, achowywały sie bardzo podobniej do tej elektrycznej o której piszę.

Mocna markowa elektryczna pilarka jes ekonomiczniejsza, cichsza i bardziej niezawodna od spalinówki.

Jeśli nie chodzi sie z nią do lasu, to jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż spalinówka, mówię to z doświadczenia.

Pozdrawiam

Witam!

Z dpoświadczenia w cięciu takowa piłą (1,7kW - supermarketówka) powiem krótko:

1- miecz - z prowadnicą (na końcu takie kółko do prowadzenia łańcucha)

2- mocowanie miecza - kołek ustalający : odpuść sobie jeśli jest plastikowy, bo szybko ją wyrzucisz

3- moc - te 1,7 kw to naprawdę minimum

Ojciec ma elektrycznego Stihla 2000, kupił go chyba z 6 lat temu i do tej pory dziąła bez zarzutu - "jednorazowo" pociąłem nią 11m3 brzozy różnej średnicy.

Oczywiście ostry łańcuch to podstawa, ale koszt ostrzenia to ok 5-10 pln więc pratycznie żaden. Dodatkowo należy uważać na poziom oleju - ojciec stosuje jakiś "bio-cośtam" do kupienia w każdym sklepie z narzędziami.