Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa pod murłatę ?

eRaf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czarna mamba ;-)

fajnie, producenta już podałeś - swisspor, tylko czarnej mamby jest klika lub kilkanascie rodzajów.

Porady w stylu weź pierwszą lepszą nic mi nie dają, co mam odliczać "pętliczek stoliczek" stojąc w markecie przed półką z iluś tam rodzajami pap. Wiem, wiem nie ma co cudować pewnie każda się nada ale rwa mać jedna lepiej a druga gorzej (ponoć z posypką lepiej czyli nawierzchniowa)

tak jak wszyscy radz daj tylko folie fundamentowa i wystarczy.

choc moj majster nie chcial dawac nic

dal mi przyklad

kiedys dawno temu jego ojciec ,jak i on budowlaniec ,stosowal pape pod murlate ale zrezygnowal z niej dlaczego?

bo po 20 latach jak zobaczyc co stalo sie z belka poloznoan na beton gdzie byla papa to sie przestraszyl.wszytsko zgnilo -papa trzyma wode pod belka .a tam gdzie nie dal papy belka byla zdowa -beton wciagnol wszystko

teraz sa nowe rozwiazania konstrukcyjne i nowe technologie ale przepuszczalnosc papy sie nie zmienila

a tak na marginesie to od tych najstraszych budolancow mozna sie bardzo duzo dowiedziedziec i nauczyc

reasumujac daj to folie a za 20 lat sprawdz i daj znac co sie stalo :)

...kiedys dawno temu jego ojciec ,jak i on budowlaniec ,stosowal pape pod murlate ale zrezygnowal z niej dlaczego?

bo po 20 latach jak zobaczyc co stalo sie z belka poloznoan na beton gdzie byla papa to sie przestraszyl.wszytsko zgnilo -papa trzyma wode pod belka .a tam gdzie nie dal papy belka byla zdowa ...

zgadzam sie z tym, ze drewno najlepiej czuje sie na przewiewie

/susząc deski nie zaleca sie ich nakrywac szczelnie papa ani folią a jedynia nakryc jakims zadaszeniem .../

... reasumujac daj to folie a za 20 lat sprawdz i daj znac co sie stalo :)

a wg mnie - reasumując - murłata nie powinna leżeć ani na papie ani na folii

tylko powinna być podniesiona o kilka cm na podkładkach /taką zasade stosuje "mój" ciesla/

.....

a wg mnie - reasumując - murłata nie powinna leżeć ani na papie ani na folii

tylko powinna być podniesiona o kilka cm na podkładkach /taką zasade stosuje "mój" ciesla/

.. a gwarancją przewiwności będize brak elewacji/ocieplenia etc. 8) :D :D na wysokości murłaty gwarantujący optymalna wentylacje poddasza i odprowadzanie wszelakiej wilgoci (czy to z przecieków czy to przenikającej przez strop z wnetrza domu)

8) :o

P.S Serio - to jak technicznie takie wygląda takie rozwiazanie

Pozdrawiam

...P.S Serio - to jak technicznie takie wygląda takie rozwiazanie

Pozdrawiam

rozkłada sie na sciance kolankowej kilka /kilkanaście/ cegieł odizolowanych od wieńca czy scianki kolankowej skrawkami papy i na tym kładzie murłate i kotwi

moga to byc tez kawałki odpadowe drewna np. krokwiowe

... murłata nie powinna leżeć ani na papie ani na folii

Trochę to dziwna zasada gdyż nie gwarantuje takie mocowanie należytej stabilności murłaty. Wielokrotnie spotkałem się z zaleceniami kierowników budów o podbijaniu zaprawą betonową większych szpar wynikających z nierówności wieńca i poziomowania murłat. Murłata powinna możliwie jak największą powierzchnią przylegać do wieńca a dociągnięte nakrętki nadawać jej odpowiednie naprężenie wstępne. Pozdrawiam.

... Wielokrotnie spotkałem się z zaleceniami kierowników budów o podbijaniu zaprawą betonową większych szpar wynikających z nierówności wieńca i poziomowania murłat...

widac, nie uwazali w szkole na lekcjach - kiedy było o ochronie i zabezpieczeniu drewna ...

... Murłata powinna możliwie jak największą powierzchnią przylegać do wieńca a dociągnięte nakrętki nadawać jej odpowiednie naprężenie wstępne. Pozdrawiam.

na ogół inwestorzy nie dysponuja sezonowanym drewnem

mokra murłata dokręcona nakretką trzyma stabilnie tylko do czasu, kiedy drewno jest mokre ... :-?

owszem - jesli nie zakryjemy ...

a spotkałes kiedys w zamieszkałym domu odsłonięta murłate ?

zalezy kiedy zostanie zamieszkany chociaz teraz standardy sa takie ze zamieszkuje sie w domu w czasie krotszym niz 10 miesiecy od wbicia pierwszy raz lopaty

reasumujac murlata nie bedize przykrecona zgodnie ze sztuka budowlana tylko bedzie miala luzy