eRaf 30.09.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jaką powinno dawać się papę pod murłatę - izolacyjną, podkładową czy nawierzchniową ? Pls podajcie konkretnie jaki typ dawaliście + producent.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 30.09.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ja dalem pape asfaltowa na tekturze technicznej do wierzchniego krycia.Kupiona w leroyu za ~45-50zl/rolka.NIe ma sie co tu napinac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.09.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 możesz dać folię fundamentową... będzie aż za dobra a tańsza od papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jakakolwiek lub folia fundamentowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.09.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 czarna mamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 30.09.2007 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 czarna mamba fajnie, producenta już podałeś - swisspor, tylko czarnej mamby jest klika lub kilkanascie rodzajów. Porady w stylu weź pierwszą lepszą nic mi nie dają, co mam odliczać "pętliczek stoliczek" stojąc w markecie przed półką z iluś tam rodzajami pap. Wiem, wiem nie ma co cudować pewnie każda się nada ale rwa mać jedna lepiej a druga gorzej (ponoć z posypką lepiej czyli nawierzchniowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 01.10.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Co za firma u ciebie robi dach,oni powinni wiedzieć co daje się pod murłatę, trochę zaufania do firmy albo firma do d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 01.10.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Rolka folii fundamentowej - tanio i wystarczająco, a jak masz wątpliwości to złóż ją na pół - może się nie przetrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 01.10.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 tak jak wszyscy radz daj tylko folie fundamentowa i wystarczy. choc moj majster nie chcial dawac nic dal mi przyklad kiedys dawno temu jego ojciec ,jak i on budowlaniec ,stosowal pape pod murlate ale zrezygnowal z niej dlaczego? bo po 20 latach jak zobaczyc co stalo sie z belka poloznoan na beton gdzie byla papa to sie przestraszyl.wszytsko zgnilo -papa trzyma wode pod belka .a tam gdzie nie dal papy belka byla zdowa -beton wciagnol wszystko teraz sa nowe rozwiazania konstrukcyjne i nowe technologie ale przepuszczalnosc papy sie nie zmienila a tak na marginesie to od tych najstraszych budolancow mozna sie bardzo duzo dowiedziedziec i nauczyc reasumujac daj to folie a za 20 lat sprawdz i daj znac co sie stalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Od tych najstarszych budowlańców to już nic się nie można nauczyć! A tego cieśli co mu murłata zgniła to spytaj skąd wzięła się wilgoć pomiędzy papą a murłatą? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2007 02:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ...kiedys dawno temu jego ojciec ,jak i on budowlaniec ,stosowal pape pod murlate ale zrezygnowal z niej dlaczego? bo po 20 latach jak zobaczyc co stalo sie z belka poloznoan na beton gdzie byla papa to sie przestraszyl.wszytsko zgnilo -papa trzyma wode pod belka .a tam gdzie nie dal papy belka byla zdowa ... zgadzam sie z tym, ze drewno najlepiej czuje sie na przewiewie /susząc deski nie zaleca sie ich nakrywac szczelnie papa ani folią a jedynia nakryc jakims zadaszeniem .../ ... reasumujac daj to folie a za 20 lat sprawdz i daj znac co sie stalo a wg mnie - reasumując - murłata nie powinna leżeć ani na papie ani na folii tylko powinna być podniesiona o kilka cm na podkładkach /taką zasade stosuje "mój" ciesla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 02.10.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ..... a wg mnie - reasumując - murłata nie powinna leżeć ani na papie ani na folii tylko powinna być podniesiona o kilka cm na podkładkach /taką zasade stosuje "mój" ciesla/ .. a gwarancją przewiwności będize brak elewacji/ocieplenia etc. na wysokości murłaty gwarantujący optymalna wentylacje poddasza i odprowadzanie wszelakiej wilgoci (czy to z przecieków czy to przenikającej przez strop z wnetrza domu) P.S Serio - to jak technicznie takie wygląda takie rozwiazanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ...P.S Serio - to jak technicznie takie wygląda takie rozwiazanie Pozdrawiam rozkłada sie na sciance kolankowej kilka /kilkanaście/ cegieł odizolowanych od wieńca czy scianki kolankowej skrawkami papy i na tym kładzie murłate i kotwi moga to byc tez kawałki odpadowe drewna np. krokwiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ... murłata nie powinna leżeć ani na papie ani na folii tylko powinna być podniesiona o kilka cm na podkładkach /taką zasade stosuje "mój" ciesla/ Trochę to dziwna zasada gdyż nie gwarantuje takie mocowanie należytej stabilności murłaty. Wielokrotnie spotkałem się z zaleceniami kierowników budów o podbijaniu zaprawą betonową większych szpar wynikających z nierówności wieńca i poziomowania murłat. Murłata powinna możliwie jak największą powierzchnią przylegać do wieńca a dociągnięte nakrętki nadawać jej odpowiednie naprężenie wstępne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeskow 02.10.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Isoglass - Izobit G200 S40, podkładowaTaką dałem, bo taką akurat miałem. To naprawdę mało istotne, na jaką się zdecydujesz - każda będzie dobra.Polecam zdecydowanie papę zamiast folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 03.10.2007 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 http://www.budo-market.pl/izolacja5.htm#46izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ... Wielokrotnie spotkałem się z zaleceniami kierowników budów o podbijaniu zaprawą betonową większych szpar wynikających z nierówności wieńca i poziomowania murłat... widac, nie uwazali w szkole na lekcjach - kiedy było o ochronie i zabezpieczeniu drewna ... ... Murłata powinna możliwie jak największą powierzchnią przylegać do wieńca a dociągnięte nakrętki nadawać jej odpowiednie naprężenie wstępne. Pozdrawiam. na ogół inwestorzy nie dysponuja sezonowanym drewnem mokra murłata dokręcona nakretką trzyma stabilnie tylko do czasu, kiedy drewno jest mokre ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.10.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 na ogół inwestorzy nie dysponuja sezonowanym drewnem mokra murłata dokręcona nakretką trzyma stabilnie tylko do czasu, kiedy drewno jest mokre ... ale zawsze po jakims czasie mozna dociagnac te nakretki oczywiscie w przypadku jak nie zakryjemy murlaty czyms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ale zawsze po jakims czasie mozna dociagnac te nakretki oczywiscie w przypadku jak nie zakryjemy murlaty czyms owszem - jesli nie zakryjemy ... a spotkałes kiedys w zamieszkałym domu odsłonięta murłate ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.10.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 owszem - jesli nie zakryjemy ... a spotkałes kiedys w zamieszkałym domu odsłonięta murłate ? zalezy kiedy zostanie zamieszkany chociaz teraz standardy sa takie ze zamieszkuje sie w domu w czasie krotszym niz 10 miesiecy od wbicia pierwszy raz lopaty reasumujac murlata nie bedize przykrecona zgodnie ze sztuka budowlana tylko bedzie miala luzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts