długi 04.10.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ale zawsze po jakims czasie mozna dociagnac te nakretki oczywiscie w przypadku jak nie zakryjemy murlaty czyms owszem - jesli nie zakryjemy ... a spotkałes kiedys w zamieszkałym domu odsłonięta murłate ? tak ...w domu rodzinnym mam strych i murłata jest odsłonięta .. ...acha i leży na ściance kolankowej - bez papy już 30 lat i jakoś nic sie z nią nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 04.10.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ale zawsze po jakims czasie mozna dociagnac te nakretki oczywiscie w przypadku jak nie zakryjemy murlaty czyms owszem - jesli nie zakryjemy ... a spotkałes kiedys w zamieszkałym domu odsłonięta murłate ? tak ...w domu rodzinnym mam strych i murłata jest odsłonięta .. ...acha i leży na ściance kolankowej - bez papy już 30 lat i jakoś nic sie z nią nie dzieje Zgadza się - niezmaieszkany strych świetnie poprawia wentylację więźby dachowej i ścian kolankowych. Problem jest z tymi co chcą mieszkać na użytkowych poddaszach i maja ofoliowane, o gipskartonowane, ocieplone, otynkowane wszystko co tylko możliwe. P.S Podkładki pod murłatą to jak dla mnie dosć interesujący sposób stabilizowania, jakby nie było, pracującego dachu, ale jak śruby i podparcie jest wystarczająco gesto - to można by się skusić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.10.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Polecam zdecydowanie papę zamiast folii. ponieważ.... rozwiń swoją myśl, proszę jeżeli polecasz... ZDECYDOWANIE... to masz chyba jakieś inne argumenty niż taki że sam dałeś papę... ja dałem folię ale tylko dlatego że miałem resztki - cieśle mówili że można nic nie dawać i jestem skłonny przyznać im rację przez ścianę na pewno nie będzie podciągać wilgoć - a nawet jeżliby jakimś cudem podciągało to namoknięcie murłaty będzie wtedy najmniejszym problemem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.10.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ...przez ścianę na pewno nie będzie podciągać wilgoć - a nawet jeżliby jakimś cudem podciągało to namoknięcie murłaty będzie wtedy najmniejszym problemem... A skąd wiesz, że na pewno nie będzie? A jak drewno będzie wilgotne (zacznie butwieć) i po jakimś czasie nie będzie to już problem drewna tylko Twój. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.10.2007 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ... Wielokrotnie spotkałem się z zaleceniami kierowników budów o podbijaniu zaprawą betonową większych szpar wynikających z nierówności wieńca i poziomowania murłat... widac, nie uwazali w szkole na lekcjach - kiedy było o ochronie i zabezpieczeniu drewna. ... Murłata powinna możliwie jak największą powierzchnią przylegać do wieńca a dociągnięte nakrętki nadawać jej odpowiednie naprężenie wstępne. Pozdrawiam. na ogół inwestorzy nie dysponuja sezonowanym drewnem mokra murłata dokręcona nakretką trzyma stabilnie tylko do czasu, kiedy drewno jest mokre ... Szanowna "brzozo" z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy uważam, że zastosowanie izolacji chroni drewno, a dobrze dokręcone nakrętki (podkładka wciśnięta w drewno) gwarantują, że nie będzie żadnych luzów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.10.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 ...przez ścianę na pewno nie będzie podciągać wilgoć - a nawet jeżliby jakimś cudem podciągało to namoknięcie murłaty będzie wtedy najmniejszym problemem... A skąd wiesz, że na pewno nie będzie? A jak drewno będzie wilgotne (zacznie butwieć) i po jakimś czasie nie będzie to już problem drewna tylko Twój. Pozdrawiam. No jak będzie tzn, że trzeba będzie coś z tym zrobić tak, żeby nie podciągała Zanim murłata zacznie butwieć to w pokoju na ścianie będziesz miał takiego grzyba że szybko zrobisz coś z tą wilgotną ścianą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 05.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 foli e fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeskow 09.10.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Polecam zdecydowanie papę zamiast folii. ponieważ.... rozwiń swoją myśl, proszę jeżeli polecasz... ZDECYDOWANIE... to masz chyba jakieś inne argumenty niż taki że sam dałeś papę... ja dałem folię ale tylko dlatego że miałem resztki - cieśle mówili że można nic nie dawać i jestem skłonny przyznać im rację przez ścianę na pewno nie będzie podciągać wilgoć - a nawet jeżliby jakimś cudem podciągało to namoknięcie murłaty będzie wtedy najmniejszym problemem... Jeśli już decydujemy się na izolację, to zróbmy ją dobrze. Nikt nie jest w stanie mi wmówić, że folia będzie lepiej izolować niż papa, zwłaszcza położona na betonie. W przypadku folii istnieje ryzyko jej przetarcia (przebicia) - wystarczą np. drobne nierówności betonowej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.10.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Polecam zdecydowanie papę zamiast folii. ponieważ.... rozwiń swoją myśl, proszę jeżeli polecasz... ZDECYDOWANIE... to masz chyba jakieś inne argumenty niż taki że sam dałeś papę... ja dałem folię ale tylko dlatego że miałem resztki - cieśle mówili że można nic nie dawać i jestem skłonny przyznać im rację przez ścianę na pewno nie będzie podciągać wilgoć - a nawet jeżliby jakimś cudem podciągało to namoknięcie murłaty będzie wtedy najmniejszym problemem... Jeśli już decydujemy się na izolację, to zróbmy ją dobrze. Nikt nie jest w stanie mi wmówić, że folia będzie lepiej izolować niż papa, zwłaszcza położona na betonie. W przypadku folii istnieje ryzyko jej przetarcia (przebicia) - wystarczą np. drobne nierówności betonowej powierzchni. A miałes kiedykolwiek folie Izowinyl w ręku. Ja byłem zwolenikem papy do czasu kiedy przypadkowo trafiłem na Izowinyl już nie mam wątpliwości co jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeskow 10.10.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Nie miałem tej folii w ręku. Bardziej jednak niepokoi mnie fakt, że nigdy nie widziałem, co z takiej folii zostaje po dwudziestu latach. Mówiąc szczerze, nikt tego nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 10.10.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Można podłożyć paski papy termozgrzewalnej.Prawidłowa konstrukcja więźby nie powinna dawać sił rozporowych na murłatę i dlatego nie jest wtedy ważne dokręcanie śrub na murłacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.10.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 A jaki jest rozkład sił na murłacie? Siła działająca wzdłuż krokwi rozkłada się na dwie składowe: poziomą właśnie rozporową i pionową dociskającą murłatę do wieńca. Im kąt nachylenia dachu mniejszy tym siły rozporowe większe. Dokręcenie śrub jest bardzo ważne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 10.10.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Prawidłowa konstrukcja więźby nie powinna dawać sił rozporowych na murłatę ... dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Nie miałem tej folii w ręku. Bardziej jednak niepokoi mnie fakt, że nigdy nie widziałem, co z takiej folii zostaje po dwudziestu latach. Mówiąc szczerze, nikt tego nie widział A dlaczego na "zachodzie" odchodzi się od opakowań z PVC np torby, butelki po napojach bo nawet po 50 lat wyroby z polietylenu i pochodne nie ulegają degradacji. Nikt nie wie jak długo będzie trwała utylizacja może 100 lat. Szybciej murłata się rozleci niż folia pod nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 11.10.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 A jaki jest rozkład sił na murłacie? Siła działająca wzdłuż krokwi rozkłada się na dwie składowe: poziomą właśnie rozporową i pionową dociskającą murłatę do wieńca. Im kąt nachylenia dachu mniejszy tym siły rozporowe większe. Dokręcenie śrub jest bardzo ważne. Pozdrawiam. Tjak i poprzednie stwierdzenie o braku sił rozporowych na murłate jest tak samo prawdziwe jak i fałszywe Dach pulpitowy lub "prawie płaski JEDNOSPADOWY" ni daje sił rozporowych a niewątpliwi ma mały kąt nachylenia. PRzedmówcy chodizło raczej o to że ogromna większość dachów można oprzeć naściankach kolankowych I ŚCIANACH , SŁUPACH etc na poddaszu - a to zanczanie poprawie rozklad sił na więźbie i umołżiwia stosowanie mniejszych przekrojów drewna. Standardowy dach o ustroju krokwiowym i zabudowie poodasza G-K oczywiśćie rozpych murłaty i ścianli kolankowe, ale wystarczy zastosować belke kalenicowa i dwa/trzy słupy i powyzsze zjawisko znika (z fokładnością do sił poziomych bedących wynikiem parcia wiatru. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.10.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Dziękuję st-x za wyjaśnienie .Prawie bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.10.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 No i dobrze, że bez komentarza bo co tu komentować! Siła nie może zniknąć co najwyżej może być (musi być) zrównoważona. W dachu pulpitowym również występują siły poziome ale na obu murłatach mają ten sam kierunek stąd nie dają efektu rozporowego na ściany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRJDomańscy 11.10.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Zatem jak najlepiej (wkońcu) zabezpieczyc murłatę?? Papą, jeśli tak, to jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.10.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Obojętnie jaką nawet izolacyjną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 11.10.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Naprawdę, to nie problem! W każdej hurtowni budowlanej coś doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts