Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cieśle proponują (ale się przy tym nie upierają) żeby nie dawać papy pod murłatę, ewentualnie tylko przy śrubach/mocowaniach.

Twierdzą, że drewno murłaty żle oddycha i się "kisi".

Prawda to czy nie? Dawać papę czy nie?

https://forum.murator.pl/topic/88113-papa-pod-mur%C5%82at%C4%99-cie%C5%9Ble-proponuj%C4%85-nie-dawa%C4%87/

Plotą pierdoły .

Co ma się kisić jak to jest zabezpieczenie przed kapilarnym podciąganiem wody ( głównie ..) . Z 3 stron drewno jest odsłonięte .

Właśnie jak nie bedzie papy czy innej izolacji to od ścian bedzie przedostawała się wilgoć od dołu

Papa napewn nie zaszkodzi, a brak papy moze! Wiec nie słuchaj cieśli tyko rób tak jak robi wiekszość. U znajomego kilka lat temu cieslie tak zrobili dach ze go zwiało bo nie mocowali murłaty do muru za pomoca śrub tylko spinali ja drutem i też uwazali że śruby sa zbedne.
u mnie chyba dali - już nie pamiętam. Ale w sumie jakie kapilarne podciąganie przez ścianę która _nie powinna_ mieć w sobie wilgoci bo niby skąd?

:o

Właśnie! Chyba nie ma większego znaczenia czy tam ta popa będzie czy nie, ale chyba dałbym, bo ... bo sam nie wiem czemu? Bo żeby ta belka sobie czyściutko leżała i sumienie spokojne było. Papa nie taka droga, a żeby kiedyś w przyszłości nie żałować że nie dałem :wink:

Pozioma izolacja jest konieczna powie Ci to Twój kierownik budowy. Elementy drewniane zabudowywane w ścianach też powinny być izolowane. Pozdrawiam.
u mnie chyba dali - już nie pamiętam. Ale w sumie jakie kapilarne podciąganie przez ścianę która _nie powinna_ mieć w sobie wilgoci bo niby skąd?

:o

Każda sciana ma w sobie wilgoć która tzw rurkami kapilarnymi potrafi wznieść się kilka pięter do góry :cry:

Skąd woda - z wieńca czy chocby ze skroplin pod dachem ( różnica temperatur itp.

Pozioma izolacja jest konieczna powie Ci to Twój kierownik budowy. Elementy drewniane zabudowywane w ścianach też powinny być izolowane. Pozdrawiam.

Przy pełnym deskowaniu na wierzch ścian szczytowych też?

U mnie tez probowali przeforsowac taka teorie (ze papa jest zbedna a wrecz moze zaszkodzic) niestety srednio im to wyszlo a debatowac nad tym oczywiscie zaczeli PO polozeniu murłat. Srednio szczesliwi byli bo trzeba je bylo wszystkie odkrecac by polozyc pape. No ale coz - jak sie nie czyta projektu to potem tak jest.
U mnie tez probowali przeforsowac taka teorie (ze papa jest zbedna a wrecz moze zaszkodzic) niestety srednio im to wyszlo a debatowac nad tym oczywiscie zaczeli PO polozeniu murłat. Srednio szczesliwi byli bo trzeba je bylo wszystkie odkrecac by polozyc pape. No ale coz - jak sie nie czyta projektu to potem tak jest.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Przed chwilą telefonicznie cieśle przyjęli do wiadomości. Papa pod murłatę na całej długości. Grzecznie i bez oporów. :wink: :lol:

...Przy pełnym deskowaniu na wierzch ścian szczytowych też?

Oczywiście, że nie! Ściana szczytowa nie powinna stykać się z deskami ani z folią (przy kryciu wstępnym folią). Jest to niestety nagminny błąd murarzy. Ściana szczytowa powinna tylko 1~2 cm wchodzić w krokiew a następnie powinien być naklejony styropian lub folia paroizolacyjna i wełna szklana lub mineralna (skalna) z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej. Pozdrawiam.