pado 30.09.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Zastanawiam się co jest tańsze w budowie , dom parterowy czy z użytkowym poddaszem. Powierzchnie obu to ok. 90 m . Parterowy ma większe fundamenty , a piętrowy mniejsze fundamenty ( wymiar) , ale dodatkowo strop. W domku parterowym dochodzie jeszcze koszt większych połaci dachu - Jakie są wasze doświadczenia na ten temat ? Plusami parterówki jest też brak schodów i wszystko na jednym poziomie , ale większy spokój daje jednak pietrówka . Mozna wejść na górę i ma się chwilę odpoczynku . W takim domku mogą być 2 łazienki , parterówka na to raczej nie pozwala .i Dylematy ,są zawsze ,ale co wybrać !Może podzielicie się swoimi doświadczeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Temat dosyć dużo wałkowany ale... Ja właśnie buduje parterówkę . Moje doświadczenia są następujące: - koszt budowy bardzo zbliżony do piętrowego - duży dach i w zasadzie ciut droższy od dachu piętrowego - koszt fundamentów może i droższy ale to i tak niewielkie kwoty w tym całym interesie - olbrzymi plus to brak schodów i innych barier architektonicznych - ogród jest naturalnym przedłużeniem pokoju dziennego - mój dom jest dla 2 osób: mojej żony i mnie czyli 2 łazienka zbędna , nie buduję domu dla gości jakbym rozpoczął budowe na 100% budowałbym znowu parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 30.09.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 wg moich doświadczeń dom z poddaszem użytkowym + 40 tyś PLN - schody , posadzki , druga łazienka , piony , ogrzewanie , podłogi , malowanie, gipsowanie ,drzwi , okna dachowe , stelaż do regipsów , regipsy , ocieplenie parterowy robisz strop i z rolki rozijasz wełnę to co wyżej jest zdecydowanie droższe niż trochę większy dach , ściany + fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Zgadzam się w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 30.09.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 ja jestem w fazie wyboru projektu (2 dorosle osoby + w planach dzieci) i zdecydowalismy sie na dom z podd. uzyt. zwroccie uwage na kosztorysy wykonania obu domow. parterowka wychodzi drozej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 30.09.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Przede wszystkim parterówka zajmuje na działce więcej miejsca. To pierwsza przeszkoda uniemożliwiająca mi myślenie o parterówce. Druga to plany zagospodarowania przestrzennego określające kąt nachylenia dachu 35-45 st. Czyli szkoda przestrzeni pod dachem. Do tego mąż lubi skosy. Gdyby nie te przeszkody ja optowałabym za parterówką. Chyba jednak tańsza (ten strop i wykończenie poddasza i schody), a poza tym bezpieczniej, jakby nie daj Boże dach zaczął przeciekać. Do tego strych na graty - to się przydaje i brak barier na późny wiek A jeśli z poddaszem to koniecznie min. 2 pokoje na dole i łazienka - na wszelki wypadek. Tak mamy właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 30.09.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Plusami parterówki jest też brak schodów i wszystko na jednym poziomie , ale większy spokój daje jednak pietrówka . Mozna wejść na górę i ma się chwilę odpoczynku . W takim domku mogą być 2 łazienki , parterówka na to raczej nie pozwala . A to niby dlaczego? Budujemy parterowy dom - jest duża łazienka, osobna toaleta i jeszcze pralnia. Parterówka to nie ograniczenia - wręcz przeciwnie (sąsiad, który ma większy dom - liczac po podłogach, tyle że z poddaszem użytkowym stwierdził że nasz dom jest jakby większy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 W piętrówce prawie 1/4 powierzchni zabierają schody i komunikacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Wybrałem zalety obu wersji.Podpiwniczona parterówka! Zero problemów z instalacjami i ich kładzeniem. Wszędzie się dojdzie.Piwnica to nie klasyczna piwnica, tylko przyziemie, suterynka. Wiele funkcji tu można wstawić a na "górze" , czyli parterze tylko salony i rekreacja...No, jeszcze papu....Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
login7 30.09.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Miałem stawiać z poddaszem ale mój ojczulek cierpi na "brak stawów kolanowych " wytarły mu się ot tak sobie jakoś. Po płaskim może iść tam.... i spowrotem a po schodach raz się przejdzie i siada do swojego rytuału narzekania jak go to boli. Wybrałem więc parterówkę przyszłościowo bo niestety młodszy już nie będę a dom jest dla mnie i ma być wygodny dziś i za 40 lat pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 I tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 30.09.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 tez dlugo zastanawialem sie nad wyborem domku okolo 150m2 uzyt. ale jezeli tylko 90m2 to parterowka bo to mala powierzchania , moim zdaniem powyzej 120-130m2 nalezy zastanawiac sie nad poddaszem, plusy parterowek to brak schodow minusy duza powierzchnia komunikacyjna wiekszy fundament wiekszy dach duza kubatura w stosunku do powierzchni uzytkowej, bo trzeba doliczyc objetosc odcietego dachu brak klimatycznych skosow mniej zbita bryla czyli mniej energooszczedny oczywiscie przy powierzchni 90m2 beda to male roznice w stosunku do bud. z poddaszem ale beda i ekploatacyjne(grzewcze) i przy budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolapost 30.09.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 wybrałam piętrowy, zgadzam się z opinią, że powyżej 120m.2 koszty piętrówki i parterowego są porównywalne. Szukaliśmy projektu dla rodziny z dziećmi. Wybraliśmy D11 z kolekcji Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.09.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Zastanawiam się co jest tańsze w budowie , dom parterowy czy z użytkowym poddaszem. Powierzchnie obu to ok. 90 m . co tansze - co drozsze nikt ci nie powie. pewnie sa podobne. ale .... jakos nie widze funkcjonalnosci w 90 metrowym domku z poddaszem. wiec jesli planujesz taki metraz, to zalecam parterowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 30.09.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Właśnie , nawet nie zauważyłem tego problemu.Bo niby ile byłoby na parterze a ile na piętrze ?Po 45 m2!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.09.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Parterówka to nie ograniczenia - wręcz przeciwnie (sąsiad, który ma większy dom - liczac po podłogach, tyle że z poddaszem użytkowym stwierdził że nasz dom jest jakby większy) nic nienormalnego np. 90m w jednym poziomie zawsze da inne wrazenie niz 150 na dwoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 30.09.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 a dlaczego w parterówce ma być duża powierzchnia komunikacyjna? W naszej nie ma Jestem przekonana, że parter`ówka jest droższa, ale to było nasze marzenie (chociaż kąt nachylenia dachu jest dosyć duży) i tak budujemy. Całe życie mieszkałam w domu, gdzie na dole była część wspólna z kuchnią, a na górze sypialnie i duża łazienka. W efekcie jakakolwiek niedyspozycja kończyła się wylączeniem tej osoby z życie rodzinnego. Nie mówiąc już o chorej Babci, która na schody mogła wejść tylko z asekuracją. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 30.09.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 W piętrówce prawie 1/4 powierzchni zabierają schody i komunikacja Że co ? U mnie schody zajmują 7m2 a na parterze nie mam 28m2 salon jest większy A komunikacja musi też byc w parterówce do każdego pokoju trzeba przecież jakoś dojść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.09.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 moze mialo byc ze 1/4 komunikacji zajmuja schody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 30.09.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 My z pełnym rozmysłem zdecydowaliśmy się na dom z poddaszem: dół, to duży salon, otwarte przestrzenie a góra to sypialnie, druga łazienka i kąt do pracy. co do kosztów - teraz kończymy poddasze - prawdopodobnie (bo parterówki nioe budowałam ) jest droższe - bo te wełny, płyty, profile i taśmy róznego rodzaju prawdopodobnie sa droższe niż wytynkowanie parterowego domku. ale chcieliśmy poddasze i... mamy Gusta i potrzeby powinny być tu priorytetem a koszty... (to są te ewentualne potrzeby) co do komunikacji, to schody aż tak dużo miejsca nie zajmują , a pod nimi u nas - jest schowek na różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts