Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wapno czy plastyfikatory

Recommended Posts

Powinien zadecydować facowiec co wybrać z czego umie porządnie zrobić, plastyfikatory są bardzo dobre wymagają jednak dokładnego "dawkowania" tj zachowania proporcji a nie wszytkim to łatwo przychodzi jak nie odmierza sie łopatą.

Febmix lub cemplast - murarzom jest prosciej, nie trzeba sie babrac wapnem ,aleeeeee...... idzie wiecej cementu, dużo wiecej. Po wymurowaniu na wilgotnych pustakach lu cegle wyłażą białe plamy :(.

I lepiej zeby nie murowali tym kominów z klinkieru, oczyszczenie tego cholerstwa to okropna rzecz :(

Co do murowania klinkierem- to tylko na specjalnej zaprawie do klinkieru.Nikt chyba nie zaryzykuje murowania na zwykłym cemencie. Białe wykwity- nie sądzę żeby powodem było zastosowanie plastyfikatora,raczej wypłukany cement z zaprawy(może był złej jakości). Z zachowaniem proporcji jest tak jak w zaprawie z wapnem, wcale nie musiałem dodawac więcej cementu. Natomiast użycie plastyfikatora zmniejsza ilość wody w zaprawie.

Będę miał murowane ceglane kominy z zaprawy cementowej. W początkowej fazie mieszkania planuję podłączyć kocioł na węgiel Eko- groszek z podajnikiem ślimakowym (gaz ziemny to obecnie kilkuletnia perspektywa). I tu mnie dzisiaj mój majster zaskoczył. Powiedział, że zaprawa bez wapna jest niewrażliwa na kwaśne spaliny z kotła, dlatego komin wybudowany na zaprawie z plastyfikatorem będzie o wiele bardziej wytrzymały, niż na zwykłej zaprawie cementowo- wapiennej (wapno z oczywistych względów wchodzi w szybkie reakcje chemiczne z kwasem zawartym w spalinach). Przyznałem mu rację...