tomek123 29.07.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Co wybrać jako dodatek do zaprawy murarskiej tradycyjne wapno czy plastyfikatory. Teść radzi mi wapno ja skłaniał bym się ku plastyfikatorom, proszę o poradę i serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Mój murarz bierze jedno i drugie. Wapno - jak twierdzi - wiąże dodatkowo wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.07.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Przyłączam się do pytania, bo u mnie ekipa stosuje wyłącznie plastyfikatory, twierdząc, że są lepsze, ale może tak mówią, bo idą na łatwiznę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Plastyfikatory są O.K. Zwłaszcza sprawdzone firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Powinien zadecydować facowiec co wybrać z czego umie porządnie zrobić, plastyfikatory są bardzo dobre wymagają jednak dokładnego "dawkowania" tj zachowania proporcji a nie wszytkim to łatwo przychodzi jak nie odmierza sie łopatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 29.07.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 U mnie fachowcy budowali z plastyfikatorami. Z wapnem jest więcej kłopotu, a i tobie też trudniej będzie się połapać. A przy palstyfikatorach masz pełną kontrolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 29.07.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Stosowałem plastyfikator FEB MIX+ Wychodzi taniej, zaprawa jest plastyczna.Trzeba dokładnie dozować najlepiej menzurką z podziałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2003 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Febmix lub cemplast - murarzom jest prosciej, nie trzeba sie babrac wapnem ,aleeeeee...... idzie wiecej cementu, dużo wiecej. Po wymurowaniu na wilgotnych pustakach lu cegle wyłażą białe plamy . I lepiej zeby nie murowali tym kominów z klinkieru, oczyszczenie tego cholerstwa to okropna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Co do murowania klinkierem- to tylko na specjalnej zaprawie do klinkieru.Nikt chyba nie zaryzykuje murowania na zwykłym cemencie. Białe wykwity- nie sądzę żeby powodem było zastosowanie plastyfikatora,raczej wypłukany cement z zaprawy(może był złej jakości). Z zachowaniem proporcji jest tak jak w zaprawie z wapnem, wcale nie musiałem dodawac więcej cementu. Natomiast użycie plastyfikatora zmniejsza ilość wody w zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 30.07.2003 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Niezalogowałem się powyżej.Już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.07.2003 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Będę miał murowane ceglane kominy z zaprawy cementowej. W początkowej fazie mieszkania planuję podłączyć kocioł na węgiel Eko- groszek z podajnikiem ślimakowym (gaz ziemny to obecnie kilkuletnia perspektywa). I tu mnie dzisiaj mój majster zaskoczył. Powiedział, że zaprawa bez wapna jest niewrażliwa na kwaśne spaliny z kotła, dlatego komin wybudowany na zaprawie z plastyfikatorem będzie o wiele bardziej wytrzymały, niż na zwykłej zaprawie cementowo- wapiennej (wapno z oczywistych względów wchodzi w szybkie reakcje chemiczne z kwasem zawartym w spalinach). Przyznałem mu rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 30.07.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Używamy FEB-Mix w torebkach - murarze są zadowoleni, zaprawa bardzo twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 30.07.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Moi murarze używali Cemaplastu. Poszło ponad 100 litrów - kupiłem 2 beczki po 50 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts