Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno domu - pomocy

gremlin2000

Recommended Posts

Witam

Mam okazje kupic dom.

Jest 3 wlascicieli : malrzenstwo + jakis facet. Kupili kiedys na kredyt.

Jedna z tych osob nie splaca kredytu i na ta czesc wszedl komornik na hipoteke.

Dom obecnie stoi nie zamieszkany gdyz wlasciciele mieszkaja w innym miescie.

Zakup planuje na kredyt jak to zrobic zeby bylo dobrze i nie zrobili mnie na szaro?

Oczywiscie zadna umowa wstepna cywilno-prawna nie wchodzi w gre ( za duze ryzyko dla mnie) moze ewentualnie umowa wstepna u notariusza.

Ale jak to zalatwic z komornikiem zeby hipoteka byla czysta i nie miec pozniej jakis problemow?

Pozdrawiam

Witam,

Wg. Twoich informacji pieniędzmi bedą zainteresowani: małżeństwo, bank który pierwotnie udzielił kredytu i komornik....

Kredytobiorcy birąc kredyt są solidarni w spłacie i tak naprawdę nie ma podziału: ty płacisz część raty a ty inna część. Jeśli bank nie dostaje kasy na zapłatę rat TO WYPOWIADA KREDYT, rozpoczyna się procedura windykacji, wchodzi komornik....

Reasumując , myślę że to właśnie KOMORNIK będzie w tej sprawie kluczowy. BANK (ten na hipotece) dostanie kase ale od komornika.

Reasumując -

1.proszę dowiedzieć się lub wydobyć pismo od komornika ILE I NA JAKIE KONTO NALEżY WPłACIć ABY KOMORNIK ZSZEDł Z HIPOTEKI - w piśmie powinna być również obietnica zejścia z niej.

2. Dla spokojności sumienia zorientować się w Banku który siedzi na hipotece, co się dzieje, czy wypowiedział kredyt, czy już nie ma roszczeń, kiedy i w jakim przypadku zejdzie z hipoteki.

3. Jak się zabezpieczyć? To sprzedający ma problem - to ON musi najpierw zorganizować te dokumenty aby aby być pewnym zakupu. I owszem - umowa przedwstęna w formie aktu notarialnego (ale po zdromadzeniu dok.) powinna częściowo zabezpieczyć tą transakcję.

mam nadzieję że opisałem w miare jasno

pozdro Jarek