newbee 30.09.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Witam!Mam zamiar zakupić działkę. Właściciel dzieli większą nieruchomość w kształcie prostokąta - na mniejsze działki około 1000m2 każda. Dłuższy bok prostokątnej działki głównej przylega do szutrowej (leszowej) drogi gminnej, której szerokość jest wg mnie węższa niż 8m (jakieś 5-6m) Z informacji jakie uzyskałem od właściciela geodeta, który ostatnio wstępnie dzielił nieruchomość nic nie mówił o drodze - czy trzeba ją będzie poszerzyć czy też nie. Pytanie:1) czy po podziale na mniejsze działki przez geodetę i "klepnięciu" tego podziału przez gminę - istnieje możliwość, że kiedyś za kilka lat gmina nagle będzie chciała poszerzyć drogę i tym samym zabrać/wykupić część mojej przyszłej działki? Pomimo tego, że w gminie zatwierdzą ten podział. Nie chcę się budować teraz lecz za kilka lat - stąd moje obawy.2) czy jeśli minimalna wielkość działki pod zabudowę jednorodzinną to 1000m2 - po ewentualnym przyszłym zabraniu części mojej działki na te parę metrów drogi - otrzymam pozwolenie na budowę (działka będzie mniejsza - np o 100m2).3) chcę zawrzeć umowę przedwstępną zakupu nieruchomości (notarialnie) przed zatwierdzeniem decyzji podziałowej (tej wstępnej wykonanej przez geodetę) przez gminę i zastanawiam się czy nie wtopię jeśli okaże się, że teraz gmina klepnie ten podział a za parę lat powiedzą mi, że nie otrzymam pozwolenia na budowę jeśli wcześniej nie sprzedam/oddam im jakiegoś kawałka ziemi. Ile czeka się na zatwierdzenie podziału przez gminę - czy jest to decyzja ostateczna - czy potem mogą coś (gmina) kombinować?4) jak przeprowadzić transakcję, żeby nie wtopić i za kilka lat się nie zdziwić - ponoć istnieje plan zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu - czy znajdę tam informację czy ta konkretna droga polna powinna mieć 6m 8m itp? Czy może to się zmienić tj. teraz będzie tam 6m a za 3 lata 8m? Jak dochodzić swoich praw w takim przypadku? Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzieloną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
login7 30.09.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 niedawno dzieliłem działkę i : ad1 jest możliwe że gmina będzie chciała to zrobić - jeśli droga jest węższa niż 6m nie uzyskasz prawie napewno pozwolenia na budowę więc 99% - jeśli droga jest węższa niż 8m a prowadzi do więcej niż 5 posesji 80% - jeśli szersza równa 8m a droga jest drogą bez przejazdu to raczej nie ad2 brak pojęcia jedynym wyjściem jest wycieczka do gminy i przestudiowanie dokładne miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego czy jakoś tam on sie nazywa i wywiad z paniami w urzędzie ad3 jak wyżej ad4 jak wyżej + PS decyzję o zakupie działki podejmujemu po - stwierdzeniu że ona jest pasująca nam - !!! dokładnym dowiedzeniu się co zawiera miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego czy jakoś tam on sie nazywa odnośnie naszej działki ( co tam może stać i jakie ma stać - wysokość, szerokość elewacji, serokość drogi dojazdowej , jakie CO można zrobić itp. , co tam można robić coby siem nie wkopać z domikiem w tereny przemysłowe no chiba że ktoś lubi, itp - trza by też się dowiedzieć jakie są drogi i czyje one są z działki do drogi publicznej - jeśli są prywatne tak ja mam 6 dróg zanim dojadę do drogi gminnej (raptem 150 metrów) i we wszystkich muszę mieć udział aby dostać pozwolenie na budowę i parę innych mniej istotnych typu czy ten co nam sprzedaje ma do działki prawo pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/#findComment-2025422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.09.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Witam. Na moje oko gmina nie zatwierdzi podziału nieruchomości jeżeli pas drogi nie będzie zgodny z gminy planami. Oczywiście jak to władza, zawsze może zmienić zdanie i rządać poszeżenia za jakiś czas. Właśnie przestudiowałem mój plan zagospodarowania i tam jest zapis że min. 1000 m2 ale jest tolerancja 5% dla dokonanych wcześniej podziałów - zawsze jest to jakiś margines bezpieczeństwa. Gdyby gmina miała jakąkolwiek moralność, to gdyby zabrała pas ziemi na drogę, w zamian nie powinna robić trudności w uzyskaniu pozwolenia. Ale nie ma się co oszukiwać, nie posądzałbym władzy o jakiekolwiek ludzkie odczucia. Gdyby pojawił się problem można rządać odszkodowania za to że w wyniku decyzji administracyjnej poniosło się stratę. Strata była by całkiem spora, bo działka budowlana w skrajnym przypadku stała by się co najwyżej ogródkiem. Troszkę gminę by to kosztowało więc myślę że tak czy inaczej powinni się zgodzić na wydanie PNB, choć trochę nerwów/czasu może to kosztować. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/#findComment-2025656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newbee 30.09.2007 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 - jeśli droga jest węższa niż 8m a prowadzi do więcej niż 5 posesji 80% czy gdzies to jest uregulowane - > ustawa, rozporządzenie??? biega mi o te 5 posesji... teraz ich tam nie ma ale z pare lat... wiadomo jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/#findComment-2025661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.09.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 To nie na oko ale na 100%, jeśli droga jest poszerzona w mpzp to geodeta musi podziecić zgodnie z mpzp i odrazu wyciąć kawałek działki na poszerzenie, inaczej nici z podziału.My jeśli dostajemy wstępny projekt podziału bez wydzielonych działek na poszezenie to dzwonimy do osoby która to nawysowała i mówimy aby poprawiono mapy.I w ramach informacji mapę z wstępnym projektem podziału wcale nie musi zrobić geodeta, jak ktoś jest kumaty i wie o co chodzi to sam sobie rysuje a geodetę wzywa jak już ma postanowienie o podziale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/#findComment-2025759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newbee 30.09.2007 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Wlasciciel jak pierwszy raz go spotkalem mowil cos o poszerzeniu tej drogi kosztem jego duzej dzialki... ponoc tego chce gmina i dopiero potem pozostala czesc mial podzielic na dzialki budowlane. Teraz kontaktujac sie z nim ustalilem, ze geodeta nie wspominal nic o poszerzaniu drogi - stad moje obawy. Zona mowi, ze moze nawet dal mu (geodecie) w lape... oszczedzajac tym samym czesc swojej dzialki (wiecej sprzeda) - pytanie tylko CZY KTOS W GMINIE TO KLEPNIE skoro powinna byc tam szersza droga? Jesli nie powinna byc szersza to pewnie mozna zakupic... Ale to sprawdze w gminie jak uzyskam numer tej duzej dzialki i popytam w urzedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/#findComment-2025952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
login7 01.10.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 "jeśli droga jest węższa niż 8m a prowadzi do więcej niż 5 posesji 80% " to jest związane z klasyfikacją dróg coś takego kiedyś tłumaczyła mi uprzejma pani w gminie "Teraz kontaktujac sie z nim ustalilem, ze geodeta nie wspominal nic o poszerzaniu drogi - stad moje obawy. Zona mowi, ze moze nawet dal mu (geodecie) w lape... oszczedzajac tym samym czesc swojej dzialki (wiecej sprzeda) - pytanie tylko CZY KTOS W GMINIE TO KLEPNIE skoro powinna byc tam szersza droga? " - bądź czujny geodeta jak ma chody to dużo może w gminie & starostwie a m2 kosztuje czasem dużo oj dużo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/#findComment-2027118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 01.10.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Moja rada:możesz podpisać przedwstępną umowę w formie aktu notarialnego przd podziałem i zawrzeć dodatkowe warunki jakie muszą być spełnione, by doszło do transakcji. Gdy działka będzie wydzielona, ale jeszcze nie Twoja możesz wystąpić o warunki zabudowy nie będąc jej właścicielem, chyba że jest plan z-p. I przestroga: nie licz, że wszystko dobrze się ułoży... Jeśli ma się coś spieprzyć, to spieprzy się napewno! Mam pewne doświadczenie w kwestii dróg, służebności itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88138-decyzja-podzia%C5%82owa-du%C5%BCej-dzia%C5%82ki-a-droga-do-posesji-pytnie/#findComment-2028085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts