Marta1984 30.09.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mamy z mężem problem. Mamy wybudowany komin w salonie, bez wentylacji. Dodam, że w salonie planowaliśmy kominek. Nasz murarz strwierdził, że ta wentylacja jest jednak nie potrzebna i jej nie zrobił. Nasz dom jest już zbudowany, komin postawiony. Co można na tym etapie jeszcze zrobić, żeby była jakaś wentylacja? Proszę pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.09.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Tak na chłopski rozum - rozumiem, że macie kratki wentylacyjne w kuchni i łazience. Jeżeli tak to otwory pod drzwiami (chyba przewidują 1cm) i starczy wywiewna załatwiona. Pozostaje nawiew: Przy zapalonym kominku po 2 setce wszyscy będą spali (bo rozumiem, że nie macie doprowadzenia powietrza do kominka z zewnątrz). Proponuję w okna nawiewniki higrosterowane np Aereco lub inne ja miałem takie w domu mam teraz w mieszkaniu są bardzo fajne a przy kominku sprawdzają się idealnie. Po założeniu nie stracicie gwarancji na okna,ale to się dowiecie. Nawiewnik taki daje od 5 do 30 m3 powietrza na godzinę nawet jak go na zimę zamkniecie całkiem to zawsze te 5m3 powietrza wskoczy. Zniknie problem zaparowanych szyb rano i grzybków na przyszłość. Jedynie nie montuje się tego w łazience bo istnieje możliwośc zamarzania ze względu na dużą wilgotność. Nie jestem przedstawicielem sprzedającym te rzeczy poprostu w domu walczyłem z grzybem i brakiem nawiewu powietrza przy kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.09.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Proponuję w okna nawiewniki higrosterowane np Aereco lub inne ja miałem takie w domu mam teraz w mieszkaniu są bardzo fajne a przy kominku sprawdzają się idealnie. ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 30.09.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 A ja , jeśli to możliwe , ustawił bym wzdłuż komina rutę pcv , obłożył gipsokartonem i ewntylacja gotowa ( wywiew ) .Jeżeli chodzi o nawiew to pozostaje rozszczelnienie , zewnętrzne ujęcie powietrza lub wspomniane tu nawiewniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.09.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jeżeli chodzi o nawiew to pozostaje rozszczelnienie , zewnętrzne ujęcie powietrza lub wspomniane tu nawiewniki . i to higrosterowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta1984 01.10.2007 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witajcie, dziękuję za informację. Zapomniałam napisać, że od komina jest poprowadzona w podłodze rura na zewnątrz. Czy to coś pomoże? Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 01.10.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 w pomieszczeniu w którym jest kominek musi byś kanał wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.10.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 w pomieszczeniu w którym jest kominek musi byś kanał wentylacyjny. Otóż właśnie nie do końca. Ostatnio był u nas kominiarz i stwierdził, że kanał wentylacyjny w salonie (z kominkiem) to strata ciepła!!! Dodam, ze kuchnię mam półotwartą (bez drzwi) a w kuchni wentylację. To znaczy w salonie też mam wentylację, bo byłam pewna tego, co pisze długi , która okazała się niepotrzebna zdaniem kominiarza... Nic nie jest pewne na tej ziemi, nie ma co się przejmować, ile fachowców, tyle zdań. Nie masz wentylacji, to nie masz, jak ci nie odbierze kominiarz, to znajdź innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.10.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 w pomieszczeniu w którym jest kominek musi byś kanał wentylacyjny. jakiś przepis na to znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 01.10.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 w pomieszczeniu w którym jest kominek musi byś kanał wentylacyjny. Otóż właśnie nie do końca. Ostatnio był u nas kominiarz i stwierdził, że kanał wentylacyjny w salonie (z kominkiem) to strata ciepła!!! Dodam, ze kuchnię mam półotwartą (bez drzwi) a w kuchni wentylację. To znaczy w salonie też mam wentylację, bo byłam pewna tego, co pisze długi , która okazała się niepotrzebna zdaniem kominiarza... Nic nie jest pewne na tej ziemi, nie ma co się przejmować, ile fachowców, tyle zdań. Nie masz wentylacji, to nie masz, jak ci nie odbierze kominiarz, to znajdź innego Do tej pory uczono mnie ,że tam gdzie jest kocioł na paliwo stale to musi być kanal wentylacyjny ale moze się cos\ zmieenilo\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta1984 01.10.2007 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Właśnie, po tym jak okazało się, że brak jest tej wentylacji, przewertowaliśmy nasze muratory, było to samo napisane co napisał "EZS", że to strata ciepła. Aha dodam jeszcze jedno, moi rodzice robili sobie kominek w starym domu, gdzie brak jest wentylacji. W zimę jak palą sobie w kominku to czasem jest czuć czadu w domu. Co o tym sądzicie? Jak uważacie zrobić jakąś dodatkowa wentylację w salonie? Dodam jeszcze jedno, że też mamy kuchnię otwartą na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 01.10.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 To ja z kolei chyba mam za dużo tej wentylacji Bo szyb wentylacyjny w kominie mam i w salonie z kominkiem, i drugi pion w kuchni otwartej na salon (czyli 2 otwory wentylacyjne w sumie na 48metrach). Czy tzn że będzie strrrasznie zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 01.10.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Gdzieś wygrzebane: W pomieszczeniu, w którym przewidujemy montaż kominka, musi być zapewniona sprawna wentylacja naturalna, gwarantująca zarówno nawiew świeżego, jak i wywiew zużytego powietrza. Nawiew powinien zapewniać nie tylko świeże powietrze do wentylacji, ale także napływ powietrza potrzebnego do spalania. Można go zapewnić na kilka sposobów: 1.doprowadzoną do kominka rurą, dostarczającą powietrze do spalania bezpośrednio z zewnątrz; 2.kratką nawiewną o powierzchni minimum 200 cm2, zamontowaną w ścianie zewnętrznej pomieszczenia, w którym ma stanąć kominek; 3.kanałem o przekroju minimum 200 cm2 łączącym pomieszczenie, w którym zamontowano kominek, z innym pomieszczeniem, w którym wykonana już jest wentylacja nawiewna. 4.Wywiew zapewnia się, doprowadzając do pomieszczenia kanał wentylacyjny o przekroju nie mniejszym niż 14×14 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 01.10.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Proponuję w okna nawiewniki higrosterowane np Aereco lub inne ja miałem takie w domu mam teraz w mieszkaniu są bardzo fajne a przy kominku sprawdzają się idealnie. pod warunkiem że używa się ich jako pogrzebacza do drewna ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.10.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Właśnie, po tym jak okazało się, że brak jest tej wentylacji, przewertowaliśmy nasze muratory, było to samo napisane co napisał "EZS", że to strata ciepła. Aha dodam jeszcze jedno, moi rodzice robili sobie kominek w starym domu, gdzie brak jest wentylacji. W zimę jak palą sobie w kominku to czasem jest czuć czadu w domu. Co o tym sądzicie? Jak uważacie zrobić jakąś dodatkowa wentylację w salonie? Dodam jeszcze jedno, że też mamy kuchnię otwartą na salon. Czad jest raczej bezwonny i bezbarwny, więc raczej go nie widać, nie słychać, nie czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.10.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czy tzn że będzie strrrasznie zimno? Zrób se kratki zasłaniane i zasłaniaj, jak zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 01.10.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czy tzn że będzie strrrasznie zimno? Zrób se kratki zasłaniane i zasłaniaj, jak zimno Dzięki EZS -kocem przytkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 01.10.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Oj widzę, że macie problemy co do sterowników higrosterowanych. Rozumiem, że macie takie bądź mieliście i dlatego teraz drwiny z Waszej strony. Tak sie one nazywają nic na to nie poradzę. A mają tak prostą budowę , że nie sposób aby się zepsuły gdyż jest w nich poprostu jelito cielęce które reaguje na wilgotność powietrza w pomieszczeniu i zamyka bądź otwiera nawiewnik. Używam ich od około 8 lat i jestem zadowolny (w mieszkaniu jak i w domu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.10.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 a ja myslałem, że jak sama nazwa wskazuje, otwierają się i zamykają jak palisz w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 01.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 a ja myslałem, że jak sama nazwa wskazuje, otwierają się i zamykają jak palisz w kominku Higrosterowalne - znaczy się reagujące na wilgotność . Te sterowane kominkiem powinny nazywaś się termosterowalne czy jakoś tak . Ale te higrosterowalne wystarczają - jak podgrzewasz powietrze w domu to wilgotność względna w pomieszczeniach spada i wówczas te nawiewniki się otwierają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts