Marta1984 02.10.2007 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Możecie wytłumaczyć jaśniej o co chodzi z tymi sterownikami. Jakoś nie wiem co one mają do wentylacji. Będe wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 02.10.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ale te higrosterowalne wystarczają - jak podgrzewasz powietrze w domu to wilgotność względna w pomieszczeniach spada i wówczas te nawiewniki się otwierają . Nie no coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 02.10.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Możecie wytłumaczyć jaśniej o co chodzi z tymi sterownikami. Jakoś nie wiem co one mają do wentylacji. Będe wdzięczna. Po którtce. Nawiewnik higrosterowany dzała na zasadzie pomiaru wilgotności w pomieszczeń( przynajmniej tak jest w kartach katalogowych w rzeczywistości jednak inaczej) i w miarę wzrostu wilgotności w pomieszczeniu otwiera się dopuszczając powietrze do pomieszczeń. Są jeszcze działające na zasadzie różnicy ciśnień. I te działają zawsze gdy pojawia się różnica ciśnień powyżej 10 Pa ich przepływ wynosi wtedy max (teoretycznie) 25 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Przeczytałem DWA razy i dalej nie wiem o czym piszecie!!! Obieg powietrza wygląda tu tak: Wlot z dworu POD kominek, przepływ w kierunku paleniska i wylot KANAŁEM DYMOWYM. Po drodze powietrze wlatujące miesza się z powietrzem wewnątrz pomieszczenia. PO CO tu jakieś nawiewniki? Trzeba dobrze używać tego, co jest. Jak ktoś koniecznie LUBI to można sobie zrobić specjalny kanał do wyrzucania tego ogrzanego kominkiem powietrza spod sufitu.... Można, jak się znalazło jakieś słowo pisane na ten temat... Tylko PO CO? Oszacujcie (lub policzcie) ILE m3 powietrza na 1 godzinę "bierze" dobrze rozpalony kominek. PRZYSTAWCIE TEN WYNIK DO KUBATURY 1-SALONU, 2-DOMU!!! A potem dalej tu piszcie o braku wentylacji w tym pomieszczeniu i uzasadnijcie swoje zdanie. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta1984 02.10.2007 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Super, dzięki za szybką odp. Takie małe pytanko, a ile taki sterownik kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 02.10.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Super, dzięki za szybką odp. Takie małe pytanko, a ile taki sterownik kosztuje? Działający na zasadzie różnicy ciśnień około 65- 80 pln w zależności od sposobu montażu. Higrosterowane nie pamiętam, a jak pamiętam to i ceny już poszły w górę. tu nasz link do działającego na zasadzie róznicy ciśnień http://www.ventair.com.pl/pl/?action=products Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta1984 02.10.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 02.10.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Aereco kosztuje ok. 130 zł przynajmniej tyle kosztował jakies 2 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts