Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zabudowa karton-gips może pękać?

Berolina

Recommended Posts

Mam sporo obniżonych sufitów i kilka zabudów kg. Niepokoi mnie fakt, że praktycznie każda zabudowa pęka na styku sciana/ sufit(płyta karton.) lub ściana/zabudowa. pracownicy mówią, że zawsze pęknie świeżo po zrobieniu, w naroża wkleją dodatkowe siatki i będzie dobrze. Ja sie jednak martwię, bo te zabudowy się uginają pod naciskiem, niby mało bo 1-2 mm, ale zawsze jest to miejsce styku i pęka. Co będzie po pomalowaniu? znowu mi pęknie? Nie mam ochoty na remont po pół roku, a takie popękane naroża to nic pięknego... no chyba, że się czepiam...

Gość Morrwa

Nie znam się na tym, więc może nie powinnam się wypowiadać... ale tak na chłopski rozum nawet to pękać nie powinno. Czy oni nie zastosowali taśm? może za rzadko kładli stelaż...

mam nadzieję, że znajdzie się tu jakiś specjalista,który się wypowie.

witajcie,

my mamy profile co 40 cm (wiec dość gęsto) a mimo wszytko sufit pęka i wiemy też dlaczego-bo nasi "fachowcy" zamiast spoinować specjalną masą szpachlową z włóknem szklanym (kupilismy tego chyba ze dwa wory-zostały nie tknięte) to zrobili wszytko najzwyklejszym gipsem szpachlowym...

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Takie styki g-k (np ze stropem czy murem) sie DYLATUJE czyli oddziela specjalną taśmą dylatacyjną ( z jednej strony ma klej a z drugiej jest śliska).

Szapchluje sie do taśmy, potem wystajacy kawałek taśmy się odcina, po wyschnięciu powstaje milimetrowa szczelinka którą wypełnia sie akrylem i maluje na kolor ściany.

Jest to tak kosmiczna technologia że nasi wykonawcy może za 100 lat ją przyswoją a może nigdy ( obstawiam "nigdy").

Świadomych inwestorów zachęcam do korzystania z masy informacji technicznych jakie udostępniają w necie za darmo producenci wszelkich materiałów i systemów budowlanych.

Zobaczymy co wymyślą. Po rozmowie poprawiają wszystkie styki. Dają siatki, czasem nawet podwójnie :o , gipsują i jeszcze pewnie poakrylują. Nie chcą robić żadną inna szpachlówką czy tam gipsem, niż tym do tej pory. twierdzą, że będzie dobrze. Zobaczymy. Najwyżej przy następnym malowaniu będziemy sami wszystko poprawiać :-? A może będzie dobrze...