Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uszczelnić brodzik przy płytkach?

Berolina

Recommended Posts

Jestem załamana, bo mam pięknie wykafelkowaną kabinę, fajny brodzik (bez spadku, hehehe, ale to szczegół, już nie do poprawienia :(( ) i przywalone listwy uszczelniające w kolorze białym, w zupełnie innym odcieniu niż brodzik... W narożach już jest czarno na łączeniach, a co będzie dalej? Czy jest jakaś inna, ładniejsza metoda uszczelnienia miejsca brodzik/ściana? U mnie zastosowano taką listwę:

http://profile.excellent.com.pl/profile_pcv/fotos/uszczelniajaca_eup.gif

http://profile.excellent.com.pl/profile_pcv/fotos/uszczelniajaca_eup_big.jpg[/url]

witam ja jak kłade płytki to nie daje listwy tylko jade sylikonem i to jest łatwiejsze w utrzymaniu i mysle ze lepiej to wyglada jak ta listwa !mysle ze fachowiec nie umiał klasc sylikonu albo wszyscy fachowcy w polsce robia ta metoda, nic tylko zerwac dolna czesc płytek sciagnac listwe przykleic nowe płytki i zaciagnac sylikonem,pozdrowionka.

Tu moge sie pochwalic, mój glazurnik też śllicznie uszczelinł wszelkie łączenia - przy umywalce,wannie i brodziku silikonem. Jeżeli szpara jest spora, mozna zastosowac styropianowy cwierc lub półwałek. Montuje się go na silikon.

Nie polecam popularnej w sprzedazy taśmy, takiej co to sie zdejmuje pasek papierowy i przykleja jedna połowa do ściany a druga do np.brodzika - świństwo odkleja sie po jakims czasie lub klej wycieka spod spoddu.

witam ja jak kłade płytki to nie daje listwy tylko jade sylikonem i to jest łatwiejsze w utrzymaniu i mysle ze lepiej to wyglada jak ta listwa !mysle ze fachowiec nie umiał klasc sylikonu albo wszyscy fachowcy w polsce robia ta metoda, nic tylko zerwac dolna czesc płytek sciagnac listwe przykleic nowe płytki i zaciagnac sylikonem,pozdrowionka.

No właśnie też mi się wydaje, że poszli na łatwiznę. Nie chcą mi tego zmienić, bo jak twierdzą to najlepsza metoda uszczelnienia, i najochydniejsza :evil: Mam pytanie. Czy w takim razie udałoby mi się uciąć tą listwę pod płytkami i zasilikonować. Wolałabym to zrobić sama i już z nimi nie dyskutować, bo szczerze powiedziawszy jestem już zmęczona ich pomysłami. Co myślicie? Da się to wyciąć?

problem nie lada :)

może sprobuj tak : odtłuść ta listwę i przejedz ja silikonem. po co rwać płytki dookoła brodzika i niszczyć wszystko żeby dać 1 cm silikonu po obwodzie :)

kolejna propozycja to : odtłuścić listewe( bo tu chodzi o kolor ze ci nie pasuje) okleić dokładnie płytki na wysokość np. 50 cm w gore i brodzik przykryć folia i okleić szczelnie, tak aby widoczna była sama listwa i pomalować ja białym sprayem.

wiem ze drugi pomysł jest odjazdowy ale chodzi o to żeby listwa była biała i sie nie lało, a poza tym to możesz sama sobie zrobic, a nie rozwalac polowy lazienki ;)

pozdrawiam

No właśnie jest taki problem, że listwa jest biała, ale brodzik jest w zupełnie innym odcieniu bieli. Będę tam jutro to zrobię fotkę. Nałożyć na to silikon nie da rady, bo ta listwa jest dość szeroka, pomalowanie sprajem nic nie da. Najsensowniejszym byłoby jednak wykuć kafle, ale to ostateczność, boję się, że nie mam zapasu tylu kafli. Płytka jest od dołu przycinana. Może jednak udałoby się przeciąć ostrym nożykiem listwę na poziomie płytki, oderwać to co przylega do brodzika (mam nadzieję, że to przyklejone silikonem...) i nałożyć od nowa silikon. Mogłabym o to poprosić kolegę, zna się na silikonie ;)

Witam. Ja mialem brodzik fabrycznie z bublowany. Mial skosy wyprofilowane w strone zewnetrzna wiec woda mi nie splywala. Brodzik ten mial kilka nozek do regolacji i serwis twierdzil ze to wada montarzu. Ale jak im to udowodnilem to wymienili na nowy wraz z montarzem. Wiec czasem lepiej sprawdzic wczesniej jaki jest ten brodzik. Tak z wlasnego doswiadczenia mowie bo zylem z taka kabina nieczynna i wyklucanie sie z marnymi serwisantami przez 2 miesiace. :/ Ale dopiolem swego i mam nowe iw szystko dziala :D:D Pozdrawiam

:o przecież brodziki mają fabrycznie wyprofilowany spad, więc przy montażu nie ma problemów no chyba, że o czymś nie wiem :-?

No właśnie wygląda na to, że nie sprawdzili przed całkowitym zamontowaniem, twierdzą, że przy dziurce na odpływ jest wyżej i woda nie spływa. Ja nie wpadłam na to, żeby sprawdzić. No, ale w końcu mam fachowców... to oni montują często i gęsto brodziki. A oni, albo sprawdzili, albo nie. Najpewniej nie, bo tak to może by mi wcześniej coś powiedzieli. Wyszło szydło z worka dopiero po skończeniu łazienki. Byli moi rodzice i chciałam się pochwalić jak działa deszczownica... Szkoda słów. Wymontowaniebrodzika jest niemożliwe bez dewastacji całej wymurowanej kabiny. Już się z tym pogodziłam :x Ale te listwy może są jeszcze do zdemontowania...

Berolina Ja bym sie nie pogodzil. Jesli to byla firma i masz na to rachunek to bierz ich za dupe. Oni powinni pokryc wszystkie koszta. Mnie tez prubowano przekonac 4 razy do mnie serwisant przyjezdzal by mnie przekonac ze nic mi sie nie nalezy!! Ale ja jestem klient a klient teraz ma swoje prawa. Ja nie dyskutowalem z serwisantem tylko zadzwonilem odrazu do jego zwieszchnikow i zalatwilem sprawe. Tobie tez radze tak zrobic jesli masz podstawy,bo bedziesz tego zalowac. Ja tez chcialem sie pogodzic z tym ze ta woda mi stoi bo to tylko troszke,ale stoi i nie splywa!!

Teraz gdy juz mam to wymienione jestem zadowolony :D mam zrobione jak trzeba :)

To taka rada :) Pozdrawiam

Teraz już wiem więcej. To fakt jak woda stoi to nie jest przyjemne i może lepiej drążyć temat wymiany brodzika, bo inaczej to za każdym razem gdy pójdziesz sie kąpać to będziesz kląć na tych fachowców i bóg jeszcze wie na co :) pomysł ile zdrowia przez to stracisz?

pozdrawiam i powodzenia