Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z instalacją wod-kan

tomeki

Recommended Posts

Witam

Mam:

- piec na ekogroszek z zasobnikiem

- bojler 140l Galmeta

- dwie pompy - jedna CO na 3 biegu i jedna CWU (do bojlera) na pierwszym biegu

- naczynie wyrównawcze 40l Biawar (na poddaszu)

Ciśnienie na wejściu do domu jest 2,8 MPa.

Dwa problemy:

1. Cieknie mi zawór bezpieczeństwa przy bojlerze. Wymieniłem w weekend na niby lepszy i jest to samo. Jaka może być przyczyna?

2. Na parterze ciśnienie jest ok, na poddaszu w zlewie i pod prysznicem jest dobre, lecz na wannie jest fatalne (zapełnienie 200 l wanny trwa ponad godzinę). Na wannie mamy 3 otworową baterię Ferro. W czym może być problem? Efekt jest taki, że nie korzystamy z wanny.

Jak ma 2,8 MPa to nie ma się co dziwić że cieknie z zaworu. 8)

Jeśli nie ma przeponówki na cwu to tak może być

Co do przepływu (oby tak nie było ) widziałem na własne oczy (sam go z tamtąd wyciągałem) kamyk (gruz z kucia) tamował przepływ przy baterii (widocznie instalator nie dbał o czystość w miejscu pracy)

• 3 weeks później...

Jeżeli chodzi o wannę to rozkręciliśmy całość, zdjęliśmy wannę i się okazało, że wszytko czyste. Hydraulik twierdzi, że winna jest w rurkach doprowadzających wodę do baterii. Tzn. woda jest doprowadzona do góry do łazienki rurą "normalną" chyba 1/2 cala (nie znam się), a potem już do samej baterii są rurki te cieniutkie (oryginalne w zestawie z baterią). I to podobno ogranicza dopływ wody do wanny. Dodam, że pod prysznicem jest bateria w ścianie, więc bateria jest podłączona odrazu do tych normalnych rurek i woda leci OK.

Czy ktoś ma pomysł jak zaradzić tym "małym" rurką do baterii na wannie?

PS. Jeżeli chodzi o zawór bezpieczeństwa to zakładam naczynie przeponowe.