Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Saunier Duwal

Gość Vito

Recommended Posts

http://republika.pl/systemgaz/Saunier_cennik1.htm

Potrzebujesz kocioł (BTW zarówno Themaclassic jak i Vitopend 100 są w wersjach jedno i dwufunkcyjnych) dwufunkcyjny Themaclassic z otw.kom.spalania, do tego automatyka pogodowa, regulator tygodniowy i płyta montażowy.

W sumie cena katalogowa kompletu to 4.000 - po rabatach wyjdzie jakieś 3 tysiączki.

Gość Grzes z krak

Teska masz chyba na mysli Vitodens 222(taki kondensat z zasobnikiem ladowanym warstwowo?) a nie Vitopend

Czy ta cena jest juz z pogodowka i pozostalymi elementami niezbednymi?

Wczoraj chyba jeszcze mowilas o Vaillancie jak sobie przypominam?? chyba ze cos pomylilem.

Ja jednak zdecydowalem sie na Vaillanta EcoCompact to praktycznie ten sam model ale jednak tanszy o jakies 2000

Ale bede ciekaw jak bedzie sie u ciebie sprawowal Viessman i chetnie wymienie w pozniejszym terminie (czytaj zimowym) opinie.

Pozdrawiam

Grzegorz

Gość Vito
Dzieki Jasiu za zainyeresowanie. Aco ty bys proponowal czy kociol Tharmoclasik czy tez Vitopenda 100 [ Vitopenda moge dosyac za ok 2500 -2600 kompletny plus mosze dokupic regulator itp ale tego nigdzie nie daja gratis,moze warto wziasc tego vitopenda ,Viessman to w koncu sprawdzona firna.Jeszcze jedno mam domek 100 m kw a thermoclasik ma moc min 8,4 a viessman 10,5 .Z tego co sie do tej pory dowiedzialem to wlasnie moc min jest dosc wazna jezeli chodzi o koszt eksploatacji.obawiam sie iz w tym tempie moze mnie zima zastac bez kotla. :lol:

Gość Vito
Dzieki JaTe to co mi napisales wystarcza mi az nadto. Ja mam domek 100m kw przyzwoicie ocieplony wiec w przyblizeniu sobie przelicze. Jeszcze tylko jedno pytanko jaka temp utrzymujesz w mieszkaniu?

Gość Vito
Spytam jeszcze o jedna sprawe.wnioskuje ze jest to mieszkanie a nie domek wiec powiedz mi cos na temat jego ocieplenia , okien itp .a wracajac do temp to do tej pory ogrzewalem dom konwektorami elektrycznymi i temp w dzien to okolo 23 a w nocy 19 st i obawiam sie czy mimo zmiany ogrzewania na gazowe koszty pozostana takie same .No to po co wydawac 10 000 zl skoro nic to nie da ?Miesiecznie uzywajac pradu [zima] zuzycie okolo 1500kW [w tym ciepla woda itp}roczny koszt ok 3000 zl.

Gość Vito
Juz podaje.Koszt pieca+pogodowka okolo 3 000 , grzejniki +termostaty nastepne 3 000 , rury miedz itp okolo 1000 robocizna ? jeszcze nie wiem . wklad w komin jezeli zastosuje okolo 800 , koszt przylacza gazowego 1500 .To tak w pzyblizeniu moze troche zawyzylem ,ale lepiej wydac mniej niz sie planuje.

W tej wyliczance kosztów zawyżyłeś kwoty na komin(przecież to tylko jedna rura, a nie dwie jak w systemie turbo), rur miedzianych,grzejniki też są różne... Sam kocioł z konsolą podłączeniową i sondą zewnętrzną (czy musi być?) to 2766zł. + tyg.reg.temp 252zł =3018 -ceny dzisiejsze z Platformy. Wiele można zrobić samemu np. całą instalację z rur miedzianych(bajecznie proste) co i cw, zawieszenie konsoli czy nawet komin spalinowy bo nie ma w tym nic trudnego( tylko do odbioru potrzebujesz pieczątkę od kominiarza) , a resztę załatwić można z serwisantem SD. Tak więc całość inwestycji może być sporo tańsza niż sądzisz.