Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karminowy świat czyli @nia zaprasza do środka :)

nia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przyłączam się do grona wielbicieli nad pięnym domem i ogrodem....mimo, że nowocześnie to ta konsekwencja w stylu, ta harmonia robią ogormne wrażenie....jest elegancko i pięknie :D .....będe tutaj zaglądała....przede wszystkim ciekawi mnie jak zrealizujesz ten ogród zimowy :)

gratuluję i pozdrawiam :)

ps. czy ten klon palmowy wymaga jakiś specjalnych warunków?? do jakich rozmiarów on rośnie?? jest cudowny :)

ten klon wymaga sporo słońca bo inaczej robi się zielony,

jak się go posadzi od strony południowej to od wiosny do późnego lata będzie miał przepiękny krwistoczerwony kolor

nie jest to duża odmiana - mój 10 letni klon, który mam na działce letniej ma ok.1,5 m wysokości i tyle samo szerokości

na zimę trzeba go okrywać bo zwłaszcza jako młode drzewko lubi przemarzać

warto go ciąć raz na jakiś czas - wtedy ma dużo nowych przyrostów i robi się gęściutki

dokładnie - czarny Samsung :)

podobała mi się jeszcze inna czarna lodówka Lebherr ale cena - 16 tys.! mnie powaliła...

a co do lodówki - jestem zachwycona - ma bardzo duży zakres temperatur (zamrażarka od -25st.C do -5), lodówka (od -1st.c do 7 st.C), do tego w środku lodówki jest oddzielna szuflada z oddzielnie regulowaną temperaturą (np. dla wędlin) i trzy szuflady z regulacją wilgotności - żeby owoce i warzywa dłużej zachowały świeżość - i to się naprawdę sprawdza :)

co do utrzymania lodówki w czystości - to moim zdaniem to czarne szkło czyści się o wiele lepiej niż inox

pospiesz się lepiej z zakupem - bo wycofują ją z produkcji, a nie ma innego czarnego zamiennika w tej klasie

@niu jestem tu nowa- ale już popadam w zachwyt -nie ukrywam, że Twój domek chyba będzie dla mnie inspiracją :wink: (u nas wykończeniówka dopiero wiosna-lato 2008). Szczególnie interesują mnie schody. U mnie są zabiegowe betonowe i zamierzam -podobnie jak Ty -wyłożyć drewnem same stopnie. A co masz na podstopniach? To jest tylko farba czy są czymś wyłożone? Mój mąż twierdzi, że jeśli ułożymy same stopnie, to podstopnie będą się strasznie brudzić (no i nie są wygodne da sprzątania np mopem). Myśleliśmy wyłożyć podstopnie gresem lub marmurem. jak jest u Ciebie?

@kachna28

podstopnie schodów są z tego samego gresu co jest w hallu - są bardzo wygodne w myciu, a ponieważ gres jest polerowany to brud też za bardzo się go nie czepia

marmuru nie polecam, jest bardzo podatny na wszelkie zabrudzenia - łatwo chwyta wszystkie plamy i potem jest nie do doczyszczeniia, no i koszt wyższy

@kachna28

podstopnie schodów są z tego samego gresu co jest w hallu - są bardzo wygodne w myciu, a ponieważ gres jest polerowany to brud też za bardzo się go nie czepia

marmuru nie polecam, jest bardzo podatny na wszelkie zabrudzenia - łatwo chwyta wszystkie plamy i potem jest nie do doczyszczeniia, no i koszt wyższy

Dzięki @niu :) Tylko jeszcze jedno pytanko: to najpierw był gres czy stopnie? Bo muszę wiedzieć czy najpierw stolarz czy glazurnik? :wink:

@niu przeczytałam sumiennie cały wątek i mam kilka pytań:

1. Jaki macie kolor ścian w salonie?

2. Co jest pod stołem w jadalni?

3. Co jest na schodach??

Jeju, dom macie zniewalający...ależ zazdroszczę :oops: Nie ma takich komplementów, którymi mogłabym wyrazić mój zachwyt!!!

Po prostu wszystko jest cudowne i takie w moim stylu. Mamy podobne gusty :D

@kachna28

wpierw był gres ale jego wysokość była najpierw ustalana ze stolarzem

@Maja W.

Ściany w salonie są białe, jedynie sypialnie mam kolorowe :)

Bardzo lubię kontrasty - a kominek w kolorach białym i czarnym najbardziej mi pasował - teraz dodatki mogę mieć w dowolnym kolorze :)

Pod stołem w jadalni są deski palisander.

Na schodach jest dąb barwiony na venge.

witam cię @niu.ja też już nie zachwalam domu bo nie starczyłoby miejsca. W każdym razie bardzo mi się podoba.Moją uwagę zwróciły szczególnie te niebieskie światełka diodowe przy schodach.Też chciałbym zrobić coś takiego przy schodach i w posadzce wokół wanny na poddaszu.Niestety nie bardzo wiem jak je zrobić.Właśnie jestem na etapie instalacji elektrycznych i chciałbym Cie zapytać jakiego zasilania wymagaja te diodowe halogeny/ czy trzeba dla nich zarezerwować oddzielny punkt już na atapie rozprowadzania przewodów elektrycznych? ogólnie jak sie to tego zabrać.

z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam

Wnętrza domku super! Naprawde gratuluje :)

A pytanie mam o płytki ścienne w kuchni.. co to za firma? Te białe to mat czy połysk?

włoskie - imola, wysoki połysk

Dziękuje bardzo :) A pamiętasz może jaka to seria? Bylam własnie na stronce tej firmy i nie jestem pewna.. Cream&Cream (125x333) czy może Aliante (100x300) ? A może jeszcze inna której nie dopatrzyłam :)

@kar8lina

seria cream&cream - 125x333

@vini

wszystko zależy od tego jakie oprawy diodowe wybierzesz - u nas te w pokojach, hallu i przy schodach są kwadratowe i mają specjalne puszki - dlatego musieliśmy je kupić i zamontować już na etapie instalacji elektrycznej,

z kolei mamy też inne LEDy (np. nad kominkiem), które mają zwykłe oprawy halogenowe i do nich nie potrzeba specjalnych puszek

większość LEDów jest na 220V i nie potrzeba dodatkowych transformatorów, jednak i takie widziałam - wtedy musisz przewidzieć dodatkowe miejsce na transformator

moja sugestia - musisz już teraz zdecydować się, gdzie i jakie chcesz oświetlenie, żeby potem nie robić niepotrzebnego kucia ścian

powodzenia :)