Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Storkair vs Brink

JOKER_29

Recommended Posts

Do dobrych rekuperatorów można jeszcze zaliczyć Vitowent Viessmanna, czy Żubra.

A jak wychodzi cenowo Viesmann

http://www.allegro.pl/item249131337_viessmann_vitovent_300_rekuperator.html

6700 PLN

Cena nie jest najgorsza

Co to jest nowy system kanałów płaskich FastFlex?

Wentylatory są na prąd stały czy powinien byc cichy.

Ma ktoś u siebie taki rekuperator?

A czy do dobrych nie zalicza się też Bartosz - wiem, poprzednik Żubra, wiem że spore gabaryty, ale parametry chyba całkiem niezłe.

Oczywiście też stoję przed wyborem: Bartosz (Żubr), Brink - ten mnie najbardziej zainteresował ze względu na cenę i parametry, no i Storkair - tu jż słabiej cenowo wypada.

• 5 years później...

Nie wiem czemu BRINK jest tak rozreklamowany... W BRINKU zauważyłem, że filtry powietrza mają bardzo duże nieszczelności. Latają luźno w kieszeni na filtr przez co część pyłu może polecieć na anemostaty. Niedawno BRINK wypuścił swoje oryginalne sterowniki co jest dużym plusem.

Dobre rekuperatory to na pewno Storkair, BRINK, Samsung i Mitsubishi. Różnią się tak na prawdę ceną i sposobem montażu.

Brink i Storkair nie odzyskują wilgoci przez co konieczne jest odprowadzanie skroplin. Samsung i Mitsubishi nie wytwarza skroplin.

Z przykrością stwierdzam, że polskie konstrukcje są bardzo niedoskonałe. Szczerze odradzam montażu innych urządzeń niż wyżej wymienione.